Η πρώτη μου επαγγελματική αποτυχία ήταν η αφορμή για ανασύνταξη και δημιουργία νέου πλάνου στη ζωή μου και μια προσπάθεια για να τ’ αλλάξω όλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουμε να μιλάμε για τις αποτυχίες μας, όμως μέσα μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χάρη σ’ αυτές φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα.

Πολλές απ’ αυτές τις αποτυχίες μάς λύγισαν συναισθηματικά κι άλλες μάς πείσμωσαν περισσότερο μ’ αποτέλεσμα να βγάλουμε προς τα έξω αυτό που μάς κάνει να ξεχωρίζουμε απ’ τους υπόλοιπους και σίγουρα όλοι λίγο-πολύ έχουμε χάσει κάποια στιγμή την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και δεν ξέραμε πώς έπρεπε να συνεχίσουμε. Η μετατροπή μιας αποτυχίας σε επιτυχία απαιτεί σκέψη, ανάλυση κι αφοσίωση. Πάμε να δούμε μαζί μερικά βήματα πώς γυρνάει τούμπα το παιχνίδι.

Αποδέξου την αποτυχία

Η πιο σημαντική κίνηση είναι ν’ αποδεχτείς το γεγονός ότι απέτυχες σε κάτι. Είτε πρόκειται για ένα σημαντικό πρότζεκτ, είτε για τη διάλυση μιας διαπροσωπικής σχέσης, θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσεις την αλήθεια κατάματα και να μην αρνηθείς το γεγονός ή τη συνθήκη που οδήγησε στην αποτυχία. Θα το διαχειριστείς με τον καλύτερο τρόπο και θα μιλήσεις γι’ αυτό. Εκεί βρίσκεται και το κλειδί που θα σε βοηθήσει να αποδεχτείς την ήττα: Το να την επικοινωνήσεις – πρώτα απ’ όλα σε σένα.

Σκέψου τι πήγε στραβά

Ανάλυσε σε βάθος την αποτυχία για να καταλάβεις τι πήγε στραβά και γιατί συνέβη. Προσπάθησε να εντοπίσεις τα σφάλματα ή τις αδυναμίες στο πρότζεκτ σου κατά την εκτέλεσή του ή προσπάθησε να κατανοήσεις αν ήταν ξεκάθαρο και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Μερικές φορές όταν προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι απ’ το μηδέν, έχουμε στον νου μας την τελειότητα, κάτι που δεν είναι σωστό καθώς η αγορά δεν ανταποκρίνεται σε ιδεατά σενάρια αλλά επιζητά πρότζεκτ που μπορούν να λειτουργήσουν αν τεθούν σε εφαρμογή.

Να μαθαίνεις από τα λάθη σου

Να χρησιμοποιείς την αποτυχία σαν ευκαιρία για περισσότερη μάθηση. Σκέψου πώς μπορείς να βελτιώσεις την προσέγγισή σου σε κάτι ή ν’ αναβαθμίσεις τις δεξιότητές σου στο μέλλον ώστε να γίνεις καλύτερος. Η μάθηση για ν’ ανακαλύψεις περισσότερα είναι μια ευκαιρία για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να εξελιχθεί.

Να ορίζεις τους στόχους σου και να τούς σχεδιάζεις σωστά

Να ορίζεις σαφείς και σωστούς στόχους για το τι θέλεις να πετύχεις. Δημιούργησε ένα πλάνο δράσης που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις προς την επιτυχία. Φρόντισε αυτό το πλάνο να είναι βατό και ρεαλιστικό ώστε να μπορείς να το φέρεις εις πέρας. Μη σε υπερφορτώνεις με τασκ που δεν νιώθεις τη σιγουριά ότι μπορείς να φέρεις εις πέρας ταυτόχρονα.

Αντοχή και αποφασιστικότητα

Η επιτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται αμέσως. Είναι σημαντικό να δείχνεις αντοχή κι αποφασιστικότητα, ακόμη κι όταν κάτι πάει στραβά. Μην πιστεύεις ότι ένα πρότζεκτ το οποίο θα σχεδιάσεις θα είναι κι απαραίτητα επιτυχημένο. Να έχεις καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού στο μυαλό σου και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνεις ελιγμούς ώστε να παρεκκλίνεις απ’ τον αρχικό σχεδιασμό ή ακόμη και να αλλάξεις τελείως την πρωταρχική σου κατεύθυνση.

Να εξετάζεις την αγορά και να την προσαρμόζεις στις ανάγκες της

Καθώς προχωράς ένα σχέδιο, παρακολούθησε την πρόοδό σου και προσάρμοσε τη στρατηγική με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Αυτό θα σου τονώσει το ηθικό ενώ θα δεις αυτόματα ότι οι αλλαγές κι οι βελτιώσεις που μπορείς να κάνεις προσαρμόζοντας το σχέδιο σου επάνω σε πραγματικές ανάγκες μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τον στόχο σου.

Το κλειδί για τη μετατροπή μιας αποτυχίας σε επιτυχία είναι η ανακατεύθυνση των αρνητικών εμπειριών σε μαθήματα κι η επιμονή στον στόχο σου. Να θυμάσαι ότι σχεδόν όλοι οι επιτυχημένοι έχουν αντιμετωπίσει αρκετές αποτυχίες πριν καταφέρουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους – και μεταξύ μας, δε γίνεται κι αλλιώς.

 

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος