Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από εκπλήξεις και πολλές φορές αυτές οι εκπλήξεις κρύβονται παντού γύρω μας, όπου κι αν ρίξουμε το βλέμμα μας. Πολλές φορές είναι οι άνθρωποι κι οι χαρακτήρες τους που δίνουν το έναυσμα για να τους προσεγγίσουμε. Λίγο-πολύ όλοι θέλουμε το φλερτ στη ζωή μας, φτάνει να υπάρχουν τα απαραίτητα συστατικά: το σωστό timing, ο χαρακτήρας που θα μας προσελκύσει με το ενδιαφέρον του κι ο σωστός τρόπος και τόπος που θα γίνει αυτό.

Το μεγαλύτερο ρόλο στο φλερτ παίζει ο τρόπος, που, θα επιλέξει κάποιος για να προσεγγίσει έναν άλλον άνθρωπο και να του αραδιάσει τα συναισθήματά του κι όλα αυτά που νιώθει για εκείνον, βρίσκοντας την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να κάνει την πρώτη κίνηση. Άλλωστε μια πρώτη κίνηση δε σημαίνει πάντα ότι θα στεφθεί μ’ επιτυχία ένα φλερτ ή μια συνάντηση. Πολλές απ’ αυτές τις κινήσεις καταλήγουν στο χείλος του γκρεμού με τον ερωτευμένο ορειβάτη να βουτάει στο κενό.

Μια τέτοια περίπτωση αποτυχίας κατά το δοκούν, θα έλεγε κανείς ότι είναι κι ο χώρος εργασίας. Άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα ή μη συναντιούνται σ’ έναν χώρο προκειμένου να εργαστούν ομαδικά κι αρμονικά. Καταλήγουν φίλοι ή εχθροί, καθώς πολλές φορές ένα αυστηρό περιβάλλον εργασίας μπορεί να γίνει η αρχή για μια μεγάλη σύγκρουση. Κι αν αυτή η μεγάλη σύγκρουση είναι ο έρωτας της ζωής σου; Τι κι αν βρίσκεστε στον ίδιο εργασιακό χώρο, τι κι αν σας βλέπουν τόσα μάτια, αυτός επιλέγει να κάνει την πρώτη κίνηση κι ό, τι βρέξει ας κατεβάσει. Αδιαφορεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση, που στο δικό του το κεφάλι θεωρείται απολύτως λογική.

Ένας άνθρωπος συμπεριφέρεται περίεργα στον εργασιακό χώρο και ξεκινά να σε φλερτάρει όταν τον ενδιαφέρεις πραγματικά. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι απογοητευμένος απ’ την ερωτική του ζωή ή ψάχνει για επιβεβαίωση, απλά προσπαθεί να σε προσελκύσει ίσως με λάθος τρόπο. Αν του αρέσεις θα έρθει κοντά σου και σύντομα οι συνάδελφοι σας θα καταλάβουν ότι κάτι τρέχει με εσάς τους δύο κι αυτό το σενάριο δεν είναι ιδανικό. Κι έτσι εσύ καταλήγεις σιγά-σιγά ν’ απομακρύνεσαι απ’ το άτομο αυτό το οποίο νιώθει μέσα του απόρριψη και στεναχώρια κι ίσως θυμό, που δεν έδωσες έστω την ευκαιρία να σε γνωρίσει καλύτερα.

Η προσέγγιση κάποιου πρέπει να έχει πάντα τον σωστό τρόπο, καθώς το ωμό φλερτ είναι αυτό που ξενερώνει έναν άνθρωπο. Άλλωστε δε θα ήταν κι ό, τι καλύτερο να σε φλερτάρουν με υπονοούμενα στον χώρο της εργασίας σου και πρέπει αυτός που θα φλερτάρει κάποιον στον εργασιακό χώρο να προσέχει τη γλώσσα του σώματος και τις περιστάσεις. Πρέπει πάντα να στοχεύεις στο να κρατάς ψηλά την επαγγελματική σου εικόνα και να προστατεύεις τον εαυτό σου, αλλά και το άτομο που σε φλερτάρει, αν τελικώς θέλεις ν’ ανταποδώσεις.

Άλλωστε το φλερτ στον εργασιακό χώρο μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο και για τις δύο πλευρές, ιδίως όταν στη μέση υπάρχει ο ανταγωνισμός κι όταν ή αν φτάσετε στο τέλμα της γνωριμίας σας, δε θα μπορείτε ν’ αποδώσετε στην εργασία σας. Γίνεστε αυτομάτως το μαύρο πρόβατο στον εργασιακό σας χώρο κι όλοι ασχολούνται με εσάς και τα ερωτικά σας. Σχέση στο γραφείο μπορεί να σημαίνει αργότερα και πρώην στο γραφείο. Κι αυτό είναι τουλάχιστον άβολο.

Όταν δεν είμαστε διακριτικοί, μπορεί άθελά μας να δημιουργήσουμε καταστάσεις που θα φέρουν και τους δύο σε δύσκολη θέση. Κανείς δε θα ήθελε βαθιά μέσα του να γίνει δέκτης αρνητικών σχολίων, αλλά και να χαρακτηριστεί απ’ τους συναδέλφους του. Αν ζητήσεις σε κάποιον που φλερτάρεις στον εργασιακό χώρο να βγείτε για παράδειγμα μια βόλτα, μπροστά σε άλλους συνεργάτες, αυτό κατευθείαν μπορεί να δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου ράδιο αρβύλα που αποπροσανατολίζει από το βασικό σου σκοπό εντός γραφείου που δεν είναι άλλος από το επαγγελματικό σου προφίλ.

Οι κοινωνικές δυναμικές και η εικόνα μας είναι μια διαρκή τραμπάλα. Δεν επιλέγεις να φλερτάρεις σ’ έναν χώρο εργασίας κάποιον απλά για να περάσεις την ώρα σου και για να ξεχαστείς απ’ την εργασία σου για λίγο. Θα πρέπει να είσαι βέβαιος γι’ αυτό που θα ακολουθήσει, καθώς με μια λάθος κίνηση που μπορεί να γίνει κι απ’ τις δυο πλευρές, είναι σίγουρο ότι αυτό θα σας φέρει σε δυσχερή θέση. Αν έχεις μια άνεση με το φλερτ και το λέει η ψυχούλα σου πήγαινε. Αλλά έχε στο μυαλό σου πως μπορεί και να το χάσεις στα σημεία. Δεν το ‘πα εγώ, ένας συνάδελφος.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου