Οι συνεντεύξεις για εργασία συνήθως μας προκαλούν απίστευτο άγχος. Προσπαθούμε προηγουμένως να σκεφτούμε πως θα συμπεριφερθούμε, πως θα ντυθούμε, τι θα απαντήσουμε στις συνηθισμένες ερωτήσεις για να μην ακουστούμε κλισέ και βαρετοί. Σκεφτόμαστε γιατί μας διακατέχει τόσο άγχος πριν από κάθε συνέντευξη, ενώ το έχουμε ήδη κάνει τόσες φορές, γιατί να μη μπορούμε να νιώθουμε χαλαροί και άνετοι μπαίνοντας σε εκείνο το δωμάτιο, στο οποίο απλώς θα μας κάνουν κάποιες ερωτήσεις. Και η απάντηση στο γιατί δεν μπορεί να γίνει το παραπάνω, είναι γιατί ξέρουμε πως κρινόμαστε από την ώρα που περιμένουμε στο χώρο αναμονής, ξέρουμε πως κρινόμαστε για την εξωτερική μας εμφάνιση και τη γλώσσα του σώματός μας και πού να μιλήσουμε κιόλας!

Οι εργοδότες χρησιμοποιούν κάποια μικρά αλλά έξυπνα τρικ, τα οποία εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε, για να καταλάβουν καλύτερα αν είμαστε το κατάλληλο άτομο για τη θέση. Η σωστή προετοιμασία πριν από κάθε συνέντευξη, αποφέρει σχεδόν πάντα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, αλλά εάν γνωρίζουμε και μερικά από τα εν λόγω τρικ, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, τότε ίσως νιώθαμε και λιγάκι πιο άνετοι με την όλη διαδικασία.

Ας δούμε λοιπόν 7 από αυτές τις κρυφές στρατηγικές:

 

1. Το κόλπο του καφέ

Θα μας περάσουν πρώτα μια βόλτα από την κουζίνα και θα μας προσφέρουν καφέ. Μετά τη συνέντευξη θα περιμένουν να δουν εάν θα επιστρέψουμε το φλιτζάνι μας πίσω στην κουζίνα και αν θα το πλύνουμε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας «Xero Trent Innes», το κόλπο βασίζεται στις μικρές λεπτομέρειες όπως το να διατηρείται η κουζίνα του γραφείου πάντα καθαρή και τακτοποιημένη και το να δείξουμε ενδιαφέρον και σεβασμό για τη διατήρηση του χώρου που εργαζόμαστε.

 

2. Το παιχνίδι της αναμονής

Είναι ένα λιγάκι στρεσογόνο τεστ, κατά το οποίο οι εργοδότες επιδιώκουν σκόπιμα να δοκιμάσουν την ανοχή, την υπομονή και τις αντοχές μας αλλά και το πως λειτουργούμε υπό συνθήκες άγχους και στρες. Φροντίζουμε λοιπόν να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι για το γεγονός πως η συνέντευξη ίσως καθυστερήσει 15-30 λεπτά και χρειαστεί να περιμένουμε.

 

3. Επιθετική συμπεριφορά

Θα επιδιώξουν να μας δυσκολέψουν, συνήθως, με επιθετικές ερωτήσεις του τύπου «ποιος ήταν ο λόγος που σας απέλυσαν στην προηγούμενη σας δουλειά» ή «τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε πως αξίζετε να πάρετε αυτή τη θέση;». Σκοπός τους είναι να μας κάνουν να αισθανθούμε άβολα, για να αξιολογήσουν τον τρόπο που θα διαχειριστούμε την κατάσταση και τα συναισθήματά μας. Επομένως παραμένουμε ήρεμοι.

 

4. Αγένεια

Μπαίνοντας στο γραφείο, θα αγνοήσουν την παρουσία μας και θα συνεχίσουν τα τηλεφωνήματά τους ανενόχλητοι, θα μας διακόπτουν συχνά ενώ μιλάμε ή θα αγνοούν τα λεγόμενά μας και θα ζητούν συχνά να τα επαναλάβουμε γιατί δε μας άκουγαν. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να μας δημιουργήσουν ταραχή και εκνευρισμό, για να εξετάσουν τη στάση που θα επιλέξουμε να κρατήσουμε, αν θα γίνουμε επιθετικοί, ειρωνικοί ή θα κάνουμε γκριμάτσες με το πρόσωπο. Όπως και πριν λοιπόν, παραμένουμε ήρεμοι, ψύχραιμοι και ευγενικοί.

 

5. Άσχετες ερωτήσεις

«Αν κάποιος σου έλεγε να πηδήξεις μαζί του στο κενό τι θα έκανες;». Σκοπός τους είναι να παρατηρήσουν την αντιμετώπιση δύσκολων αποφάσεων και καταστάσεων και τη λήψη πρωτοβουλίας. Δίνουμε λοιπόν είτε μια απάντηση που να δικαιολογεί με επιχειρήματα τι θα κάναμε ή προτείνουμε μια εναλλακτική και δημιουργική λύση, για να επιδείξουμε την εφευρετικότητά μας αλλά και την ικανότητά μας να τεκμηριώσουμε με σοβαρότητα και επαγγελματισμό τη γνώμη μας.

 

6. Αξιολόγηση της συμπεριφοράς μας πριν και μετά τη συνέντευξη

Αρκετοί εργοδότες θα επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους στην υποδοχή ή τον παρκαδόρο για να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφερθήκαμε, αν ήμασταν ευγενικοί, αν μιλούσαμε συνεχώς στο τηλέφωνο αγνοώντας τους, αν ήμασταν χαμογελαστοί και πρόσχαροι. Με το που πατάμε το πόδι μας λοιπόν στο συνεντευξιακό χώρο, προσέχουμε και φροντίζουμε να είμαστε ευγενικοί με όλους.

 

7. Παρουσίαση στους πιθανόν μελλοντικούς συναδέλφους

Πολλοί εργοδότες επιδιώκουν να μας συστήσουν σε κάποια από τα μέλη της ομάδας με την οποία θα κληθούμε να συνεργαστούμε αν πάρουμε τη θέση, θέλοντας να αξιολογήσουν τη στάση μας απέναντί τους. Δηλαδή αν είμαστε ευγενικοί, φιλικοί και χαμογελαστοί. Και εννοείται πως με το πέρας της συνέντευξης, θα πάρουν και τη δική τους γνώμη για την πρώτη εντύπωσή τους από εσάς.

 

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κουτσουρά