Μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή των ανθρώπων ο εφιάλτης των σχέσεων ονόματι απιστία. Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που χωρίζει ένα ζευγάρι, που άπαξ κι αποκαλυφθεί, η εμπιστοσύνη χάνεται κι άντε να την ξαναχτίσεις- που πολλές φορές δεν μπορείς καν να προσπαθήσεις. Αν λοιπόν σου συμβεί τι κάνεις; Λες την αλήθεια κι αντέχεις να υποστείς κάθε συνέπεια των πράξεών σου ή σωπαίνεις τελικά γιατί καταβάθος ξέρεις πως η σιωπή είναι χρυσός κι αποφασίζεις να το κρατήσεις επτασφράγιστο μυστικό, ώστε να μην πληγώσεις το ταίρι σου;

Αν αγαπάς τον άνθρωπό σου κι έχεις αποφασίσει να παραμείνεις στη σχέση, είναι δόκιμο να σκέφτεσαι να το κρατήσεις για σένα. Σε διαφορετική περίπτωση κάνεις απλώς ένα ξέπλυμα των ενοχών σου και δεν κερδίζεις τίποτα απολύτως. Το σωστό κι ηθικό, καμιά φορά, έχει παραπάνω από μία αναγνώσεις. Μι απιστία που μετάνιωσες, άπαξ και συμβεί, είναι πολύ καλύτερο να μείνει ένα κρυμμένο μυστικό στο συρταράκι των εσώψυχών σου. Κι αν ψάχνεις λόγους, να ξέρεις πως υπάρχουν.

 

#Αν το πεις, πρέπει να πεις λεπτομέρειες

Καθημερινά ο πόνος θα γέννα καινούργια ερωτηματικά. Θα ζητά να μάθει με κάθε λεπτομέρεια: πότε ξεκίνησε, ποιος το άρχισε, πού συναντιόσασταν, αν συνέβη πολλές φορές, αν το γνωρίζουν άλλοι και τόσα άλλα που θα σκέφτεται και θα θέλει επίμονα να απαντήσεις, γιατί ο ψυχικός πόνος όλο και θα δυναμώνει. Θα θες να πεις ένα «σε νοιάζομαι», ένα «σ’ αγαπάω» και θα καταλήγετε σε αναδρομές του πού, ποιος, πότε και γιατί, ξανά και ξανά κι ορισμένες απαντήσεις, που δε θα έχεις να δώσεις, θα κάνουν τα πράγματα μόνο χειρότερα.

 

# Αν το πεις -ίσως- γεννήσεις εκδικητικές τάσεις

Πολύ πιθανόν να θελήσει να στο ξεπληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Με την πρώτη ευκαιρία θα βγει έξω, θα φλερτάρει και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στο ανταποδώσει. Ακόμα όμως κι αυτό να μη γίνει, ένα παιχνίδι πόνου θα ξεκινήσει ανάμεσά σας, όπου το ταίρι σου θα θελήσει να ανακτήσει τον έλεγχο που ένιωσε πως χάνει μένοντας στη σχέση κι υποβιβάζοντας την αξιοπρέπειά του, τιμωρώντας σε, αν όχι γι’ αυτό, για όλα τα άλλα.

 

#Αν το πεις οι τύψεις δε θα φύγουν

Μετά τις αποκαλύψεις που θεωρητικά κάνεις για να απαχθείς από τις ενοχές σου για το ψέμα, θα βλέπεις έναν άνθρωπο που καθημερινά πενθεί, που κανονικά δε θα έπρεπε να βρίσκεται μαζί σου αλλά να πάρει χώρο και χρόνο να το κάνει, που δε θα μιλάει, θα είναι ερωτικά απόμακρος, θα κλαίει ή θα είναι νευρικός, ίσως και κρύος, που θα σε κάνει να νιώσεις -άθελά του- τρεις φορές χειρότερα με την πράξη σου. Μπορείς να ζεις με αυτές τις τύψεις και να νιώθεις και την απαξίωση από τον άνθρωπό σου, ενώ το έχεις πραγματικά μετανιώσει; Γιατί με το πέρας του χρόνου θα ρθει κι αυτή.

 

#Αν το πεις, μια ζωή θα φοβάται μήπως το ξανακάνεις

Τίποτα δε θα ‘ναι το ίδιο. Κάθε ίχνος εμπιστοσύνης που σου είχε, κλονίστηκε. Η σχέση θα σκανάρεται και θα περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο. Για να βγεις το κατώφλι του σπιτιού, θα περνάς από ανάκριση πρώτου βαθμού- άσε που θα αρχίσουν τα συχνά τηλεφωνήματα, τα μηνύματα κάθε τρεις και λίγο. Θα αποκτήσετε μια σχέση φοβική, μια σχέση που βασίζεται στον περιορισμό κι όχι στην ελευθερία. Με την πρώτη ευκαιρία θα παίρνει ακόμη και μπροστά σου το κινητό για να ελέγξει κι εσύ θα το επιτρέπεις γιατί θα αισθάνεσαι ότι ξεμένεις από δικαιώματα.

 

#Αν το πεις, θα πληγώσεις κι άλλους ανθρώπους γύρω σου

Πέραν από τον άνθρωπό σου, μπορεί να πληγώσεις τα παιδιά, τα πεθερικά ή και τους ίδιους τους γονείς σου. Ανθρώπους που θα χρειαστεί να κάνεις πολλές θυσίες και να έχεις γερά νεύρα, αντοχές κι υπομονή για να τους ξανακερδίσεις.

 

Αν αγαπάς τον άνθρωπό σου, βάλε ένα φρένο και πάλεψε με το μέσα σου, βρες τρόπους να αναζωπυρώσεις τη φλόγα, βρες το κλειδί που θα κλείσει επιτέλους αυτή την πόρτα που αφήσατε ανοιχτή και μπήκε το τρίτο πρόσωπο κι εστίασε την προσοχή σου στο μεταξύ σας. Αν πιστεύεις ότι αξίζει να παλέψεις γι’ αυτή τη σχέση, τότε δε χρειάζεται να δοκιμάσεις τις αντοχές σου ή να προβείς σε μια αυτοτιμωρία για να αποδείξεις πόσο λίγος αισθάνεσαι. Εστίασε στην ίαση, στο παρακάτω. Επένδυσε στον άνθρωπό σου και βρες μέσα από το παζλ των συναισθημάτων σου αυτά που λείπουν και που θα σας κρατήσουν μαζί. Όχι αυτά που θα σας διαλύουν κάθε μέρα κι από λίγο.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου