Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να ερωτευτούμε και να μας ερωτευτούν. Ο έρωτας είναι μια ανυπέρβλητη δύναμη που μπορεί να μας δώσει το δώρο της επιβεβαίωσης της ύπαρξής μας. Όταν ερωτευόμαστε, η αίσθηση ότι κάποιος μάς βλέπει, μάς αναγνωρίζει και μάς αγαπά ως κάτι μοναδικό με ξεχωριστή αξία κι ασυνήθιστη ομορφιά, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε αποδεκτοί κι επιθυμητοί. Ένα βαθύτερο αίσθημα για τον εαυτό μας μάς κυριεύει, ακόμα κι αν δε νιώθουμε άνετα στο σώμα που κατοικούμε ή στο μυαλό που κουβαλάμε.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο έρωτας δε βασίζεται μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση ή στη σωματική μας έλξη. Ο έρωτας είναι ένα συναρπαστικό, απρόβλεπτο κι εκπληκτικό συναίσθημα που συχνά περιγράφεται ως κάτι μοναδικό κι ανελέητα δυνατό που μπορεί να αλλάξει τη ζωή και την προοπτική του ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, ο έρωτας δημιουργείται μέσω της αγάπης και της συνδεσιμότητας που αισθανόμαστε με τον άλλον και τη συναισθηματική μας ανταπόκριση σ’ αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν δεν είμαστε απόλυτα άνετοι με το δέρμα μας, με τις ρυτίδες μας, με τον τρόπου που παίρνουμε αποφάσεις ή την ανασφάλειά μας για τις γνώσεις μας, ο έρωτας μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ωραίοι, ξεχωριστοί και μοναδικοί, αλλά κι ακαταμάχητα θελκτικοί. Μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια κι εξυπηρετεί την ψυχολογική μας ευημερία.

Όταν κάποιος μάς ερωτεύεται, οι ενέργειές του αποδεικνύουν ότι μας βλέπει, μας αναγνωρίζει, μας εκτιμά και με τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας συγκρίνει. Μας ακούει, μας προσέχει, μας στηρίζει και μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε σημαντικοί κι αξιόλογοι στα μάτια του και πάντα θα είμαστε η προτεραιότητα γι’ αυτόν. Αυτό το αίσθημα επιβεβαίωσης της ύπαρξής μας μπορεί να μας βοηθήσει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και ν’ αποκτήσουμε μια πιο θετική αυτοεκτίμηση. Μας δίνει μια αίσθηση εμπιστοσύνης κι ενισχύει τον εσωτερικό μηχανισμό μας, που δεν είναι άλλος από την αυτοπεποίθηση. Μας κάνει να νιώθουμε ότι οι ιδιαιτερότητες κι οι ιδιαίτερες ικανότητές μας αναγνωρίζονται από ένα άλλο άτομο κι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα. Μας βοηθά να δούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας κι ολοένα και περισσότερο αυξάνεται η λίμπιντο της ζωτικής μας ενέργειας.

Οι σχέσεις που βασίζονται στην αναγνώριση και τον σεβασμό του άλλου ως μοναδικού, είναι, ως συνήθως, πιο σταθερές και βαθιές. Το ότι κάποιος μάς βλέπει ως κάτι σπουδαίο και μοναδικό, σημαίνει ότι ακούει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες μας και μάς βοηθά ν’ αναπτυχθούμε και να μεγαλώσουμε ως άνθρωποι. Οι σχέσεις αυτές είναι πιο υγιείς και βαθιές και βοηθούν στη δημιουργία ενός πιο ενωμένου κι ανθρώπινου δεσμού.

Βέβαια, δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από την αποδοχή των άλλων για να νιώθουμε ότι έχουμε αξία κι ότι είμαστε αποδεκτοί. Η αυτοεκτίμηση δεν πρέπει να βασίζεται στην επιβεβαίωση αυτών των συναισθημάτων από τους άλλους, αλλά αξίζει να προέρχεται από αυτό που ακτινοβολεί από μέσα μας κι από την εκτίμηση των δυνατοτήτων και των αξιών μας. Αξίζουμε πιο πολλά απ’ όσα πιστεύουμε και κάποιος εκεί έξω μας ξεχωρίζει από το πλήθος και μας αγαπά με όλα τα στραβά, τα ανάποδα, τα καλά και τα τρελά μας.

Ωστόσο, ο έρωτας μπορεί να μας δώσει μια επιπλέον αίσθηση επιβεβαίωσης και να μας βοηθήσει ν’ αναπτύξουμε μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό μας. Συνολικά, η αγάπη κι η φροντίδα από τους ανθρώπους που μας ξεχωρίζουν, μας βοηθούν ν’ αναπτύξουμε την αυτοπεποίθησή μας, να νιώσουμε ασφάλεια αλλά και μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πιο ισχυροί, αξιαγάπητοι και πιο αποδεκτοί στον κόσμο. Κι αυτό είναι μια υπερδύναμη που μας προσφέρει το φως του έρωτα. Απολαύστε και μοιραστείτε την με όποιον απλόχερα σάς χαρίζει τη γλυκιά του γεύση. Ζ

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου