Article of the day: Η Μαρία Άννα Χατζηπαρασκευαϊδου μάς μιλά για τον έρωτα Αντώνη και Μαρίνας. Δες εδώ!

ergthrerw

Μια ανάσα από τα Χριστούγεννα και νομίζω ότι όλοι μας έχουμε αρχίσει να μεθάμε από το άρωμα κανέλας που αναδύουν. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος τις ημέρες των Χριστουγέννων που δεν προβληματίζεται έστω και λίγο για το τι δώρο να προσφέρει σε ανθρώπους της οικογένειάς του ή σε φίλους. Το πιο σύνηθες είναι να πάμε σ’ ένα μαγαζί ώστε ν’ αγοράσουμε κάτι. Σκεφτείτε όμως όταν το δώρο είναι από τα δικά μας χεράκια κι έχει φτιαχτεί για τον άνθρωπό μας με πολλή αγάπη και με τον δικό μας κόπο, πόσο παραπάνω θα εκτιμηθεί από τον δέκτη του.

Πάμε λοιπόν να δούμε 3 ιδέες για να φτιάξουμε μόνοι μας φέτος τα δώρα για τους αγαπημένους μας, χρησιμοποιώντας υλικά που είναι πολύ οικονομικά, δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη γνώση στη χρήση τους κι ορισμένα μπορεί να στέκονται σε αχρηστία σε μια ντουλάπα του σπιτιού μας.

 

Κορνίζα με ευχές από γράμματα επιτραπέζιου παιχνιδιού scramble

desktop15

Υλικά:

-Ένα καδράκι/κορνίζα τοίχου σε όποια διάσταση επιθυμείτε (εγώ χρησιμοποίησα μια κορνίζα που είχα 19 Χ 19)

-Ένα κομμάτι ύφασμα

-Γράμματα από επιτραπέζιο παιχνίδι  scramble για τον σχηματισμό ευχών

-Για τον στολισμό -σύμφωνα με το δείγμα που έφτιαξα εγώ- θα χρειαστείτε κορδέλες τύπου pon-pon, φέτα ξύλου 4cm και mini κουκουνάρια.

-Ψαλίδι, πιστόλι σιλικόνης, μαρκαδοράκι ψιλό

Αφαιρούμε την πλάτη της κορνίζας και την τοποθετούμε πάνω στο ύφασμα. Μετράμε πόσο κομμάτι θα χρειαστούμε για να ντύσουμε την πλάτη συν 2εκ επιπλέον –τα επιπλέον εκατοστά τ’ αφήνουμε για να γυρίσουμε το ύφασμα στο πίσω μέρος της πλάτης και να εφαρμόσει καλύτερα.

Tip: Αν το ύφασμα μας είναι λίγο τσαλακωμένο ή κάνει ζάρες να το πατήσετε με το σίδερο ρούχων ώστε να εφαρμόσει τέλεια στην πλάτη της κορνίζας σας, ή μπορείτε ακόμα και να το κολλάρετε αν έχετε κόλλα για υφάσματα. Αν χρησιμοποιήσετε κόλλα υφάσματος φροντίστε να έχετε κάνει τη διαδικασία κολλαρίσματος μια μέρα πριν ώστε να έχει στεγνώσει καλά το ύφασμα.

Κόβουμε με το ψαλίδι το ύφασμα που θα χρειαστούμε και βάζουμε κόλλα με το πιστόλι σιλικόνης πάνω στην πλάτη. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι γρήγορες ώστε να μη στεγνώσει η κόλλα. Βάζουμε κόλλα και στο πίσω μέρος της πλάτης για να κολλήσουμε και το περισσευούμενο ύφασμα. Αφού κολλήσουμε το ύφασμα, τοποθετούμε την πλάτη στην αρχική της θέση. Επιλέγουμε γράμματα από το scramble ώστε να σχηματίσουν τις επιθυμητές ευχές. Σ’ αυτό το σημείο μπορείτε να γράψετε ό,τι εσείς θέλετε. Κολλάμε με το πιστόλι σιλικόνης τα γράμματα με προσοχή ώστε να σχηματίζουν σωστές ευθείες.

Tip: Πριν τα κολλήσετε τοποθετήστε τα πρώτα πάνω στο ύφασμα ώστε να δείτε πού ακριβώς θα τα βάλετε γιατί σε περίπτωση που δε σας αρέσει κάτι και τα ξεκολλήσετε, θα χαλάσετε το ύφασμα και θα χρειαστεί να κάνετε την κατασκευή από την αρχή.

Σειρά παίρνει το στόλισμα του πλαισίου της κορνίζας. Στη δική μου κατασκευή επέλεξα χρώματα σύμφωνα με το χρώματα που είχε το ύφασμά μου. Έκοψα κορδέλες τύπου Pon-pon και τις κόλλησα πάνω αριστερά στο κάδρο της κορνίζας  χρησιμοποιώντας το πιστόλι σιλικόνης. Έγραψα στη φέτα ξύλου με το μαρκαδοράκι μου 2023 και ζωγράφισα 2 μικρές χιονονιφάδες. Κατόπιν το κόλλησα κι αυτό πάνω στις κορδέλες για να καλύψω τις άκρες τους και τέλος κόλλησα τα mini κουκουνάρια για παραπάνω τσαχπινιά.

Στη συγκεκριμένη κατασκευή μπορείτε αντί για ύφασμα να τυπώσετε από το διαδίκτυο ένα φόντο που σας αρέσει και να κολλήσετε εκείνο στην πλάτη της κορνίζας σας. Αν πάλι η πλάτη της κορνίζας είναι ξύλινη, επιλέξτε χρώματα ή ακρυλικά ή κιμωλίας ή χρώμα μαυροπίνακα και ζωγραφίστε την ακολουθώντας την υπόλοιπη διαδικασία όπως σας την περιέγραψα. Πιστέψτε με, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

 

Μικρό ξύλο κοπής για ημερολόγιο

desktop16

Υλικά:

-1 ξύλο κοπής σε όποιο μέγεθος εσείς επιθυμείτε (εγώ χρησιμοποίησα μικρό ξύλο κοπής σε διάσταση 10 Χ 20)

-Χρώμα μαυροπίνακα

-Ημερολόγιο

-Κιμωλία

-Για τον στολισμό -σύμφωνα με το δείγμα που έφτιαξα εγώ- θα χρειαστείτε 2 κορδέλες, ένα μικρό κομμάτι σπάγκου, φέτα ξύλου 4cm, mini κουκουνάρια, μια πέρλα, ένα μικρό berry, λίγα ψεύτικα φύλλα ελάτου.

– ψαλίδι, πινέλο φαρδύ, μαρκαδοράκι ψιλό, πιστόλι σιλικόνης

Παίρνουμε με το φαρδύ μας πινέλο λίγο χρώμα μαυροπίνακα κι αρχίζουμε να το εφαρμόζουμε πάνω στο ξύλο κοπής μας.

Τip: Επειδή το χρώμα του μαυροπίνακα είναι αρκετά πηχτό σαν υλικό προτείνω να βρέξετε το πινέλο σας να το τινάξετε καλά ώστε να φύγει το πολύ νερό και μετά να το βουτήξετε στο χρώμα. Βάψτε το ξύλο κοπής κι αφήστε το να στεγνώσει καλά. Μετά το στέγνωμα, αν δείτε ότι υπάρχουν σημεία που φεγγίζει -θα συμβεί σπάνια βέβαια καθότι το χρώμα του μαυροπίνακα έχει τέλεια καλυπτικότητα- ξαναπεράστε ακόμα μια στρώση κι αφήστε τη να στεγνώσει καλά.

Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για το στόλισμα. Εγώ χρησιμοποίησα βαμβακερές κορδέλες, μια ασπρόμαυρη καρό και μια γκρι με λευκό σιρίτι. Κόλλησα αρχικά τις κορδέλες μου πάνω στο ξύλο χρησιμοποιώντας το πιστόλι σιλικόνης και μετά κόλλησα τη φέτα ξύλο -για να κρύψω την άκρη της γκρι κορδέλας- αφού πρώτα είχα γράψει πάνω του το 2023 με το μαύρο μαρκαδοράκι μου. Πρόσθεσα την πέρλα, το berry, τα mini κουκουνάρια και στο τέλος δύο τρία ψεύτικα φύλλα ελάτου.

Tip: Επειδή δεν είχα ψεύτικα φύλλα ελάτου έκοψα ελάχιστα την άκρη από ένα κλαρί του δικού μου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Μετά κόλλησα κάτω δεξιά πάλι με το πιστόλι σιλικόνης το ημερολόγιο κι έγραψα στο κέντρο με την κιμωλία μια ευχή. Στο τέλος πέρασα από την τρυπούλα στο πάνω μέρος του ξύλου κοπής ένα μικρό σπάγκο ώστε να μπορέσει η κατασκευή μου να γίνει και κρεμαστή -η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να σταθεί όμως κι όρθια αν το ημερολόγιο κολληθεί στο κάτω μέρος δεξιά.

Στη συγκεκριμένη κατασκευή μπορείτε αντί να βάψετε το ξύλο κοπής με χρώμα μαυροπίνακα να το αφήσετε στο φυσικό του και να ρίξετε το βάρος στον στολισμό. Χρησιμοποιήστε κλαράκια κανέλας, αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού, αστεράκια γαρύφαλλων και πριν τα κολλήσετε ψεκάστε τα με κάποιο έλαιο που να σας παραπέμπει σε μυρωδιές Χριστουγέννων.

 

Ημερολόγιο τρίφτης

desktop17

Υλικά:

-Ένας τρίφτης μεταλλικός

-Χρώμα κιμωλίας

-Σπρέι σκουριάς

-Ημερολόγιο

-Για τον στολισμό –σύμφωνα με το δικό μου δείγμα– κομμάτι λινάτσας, δαντέλα, φτερά, ξύλινο μεγάλο αστέρι, πον πον, mini κουκουναράκια

-Ψαλίδι, πινέλο φαρδύ και λεπτό, πιστόλι σιλικόνης

Προαιρετικά ρεσώ κεράκι

Βάφουμε όλον τον τρίφτη με το χρώμα κιμωλίας και το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για να στεγνώσει κι αν έχει υγρασία θα χρειαστεί αρκετή ώρα παραπάνω.

Tip: Το χρώμα κιμωλίας δεν είναι τόσο πηχτό όσο το χρώμα του μαυροπίνακα, συνεπώς μην το φοβηθείτε, βάλτε αρκετό υλικό πάνω στο πινέλο σας κι αν σας κάνει τρεξίματα κατά την εφαρμογή του διορθώστε τα με ένα μικρότερο πινελάκι μαζεύοντας το χρώμα που πιθανόν θα τρέξει, με φορά από κάτω προς τα πάνω. Αφού στεγνώσει καλά το χρώμα κιμωλίας ψεκάστε τον τρίφτη από μακριά με το σπρέι σκουριάς για να κάνει ένα πιτσιλιστό εφέ. Αν επιθυμούμε να δώσουμε ένταση κατά τόπους με το χρώμα σκουριάς ψεκάζουμε από πιο κοντινή απόσταση.

Αφού ψεκάσουμε, το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Είμαστε έτοιμοι ν’ αρχίσουμε να το στολίζουμε. Όπως θα δείτε εγώ το στόλισμα το έκανα πάνω στο χερούλι του τρίφτη. Πέρασα ένα κομμάτι λινάτσα κι από πάνω έδεσα ένα κομμάτι δαντέλας στο φάρδος της λινάτσας μου. Είχα ένα αστέρι ξύλινο ξεχασμένο σ’ ένα συρτάρι από μια μπομπονιέρα βάφτισης το οποίο μου ταίριαξε χρωματικά και με το πιστόλι σιλικόνης το κόλλησα ακριβώς στη μέση του δεσίματός μου. Έβαλα φτερά στα ίδια χρώματα ώστε να δώσω κι ύψος στην κατασκευή μου και την ολοκλήρωσα τοποθετώντας μία μπάλα πον-πον και λίγα mini κουκουνάρια. Κατόπιν, κόλλησα το ημερολόγιο στην κάτω αριστερή πλευρά του τρίφτη. Προαιρετικά, αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε ένα ρεσώ κεράκι στο εσωτερικό του, να το ανάψετε τις βραδινές ώρες και να εκπλαγείτε βλέποντας πώς ένας κοινός τρίφτης κουζίνας μπορεί να δημιουργήσει μια τόσο ωραία ατμόσφαιρα.

Επέλεξα τον τρίφτη να τον βάψω με χρώμα κιμωλίας και να χρησιμοποιήσω δαντέλα και λινάτσα ώστε το αποτέλεσμά μου να είναι λίγο πιο vintage και πιο ρομαντικό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι κι αυτό που πρέπει ν’ ακολουθήσετε εσείς. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήστε ακρυλικό χρώμα σε γκρι σκούρο για να βάψετε τον τρίφτη και να πάρετε ένα κομμάτι ύφασμα που θα είναι πιο χνουδωτό ή γούνινο -κατά προτίμηση σε λευκό για να κάνει πιο καλό κοντράστ με το γκρι- κολλώντας με το πιστόλι σιλικόνης ένα μοτίφ από ένα παλιό κόσμημα ώστε να γίνει η δημιουργία σας πιο glam.

Όπως καταλάβατε, το σημαντικό είναι να μην περιοριζόμαστε κατά γράμμα στο πρωτότυπο. Ν’ αφήνουμε την φαντασία μας ελεύθερη. Φτιάχνοντας κάτι εσείς οι ίδιοι, να ξέρετε ότι δεν προσφέρετε απλώς ένα δώρο, αλλά ένα κομμάτι σας. Γιατί τα έργα σας φέρουν τη δική σας ταυτότητα. Όταν αυτό το κάτι που έχετε δημιουργήσει έχει γίνει και με μπόλικη αγάπη, να είστε βέβαια ότι το αποτέλεσμα θα βγει μοναδικό.

Συντάκτης: Θάλεια Διαμαντούλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου