Τα ετερώνυμα δεν έλκονται. Νόμος. Ίσως να εξιτάρει η κόντρα για μικρά διαστήματα. Η δοκιμή του διαφορετικού έχει επίσης τη γλύκα της. Δεν κρατάει όμως για πολύ. Άντε μέχρι να πάρεις μια μικρή γεύση και μετά να ξαναγυρίσεις στη συνήθεια. Μετά από ένα εξάμηνο, δεν είναι και τόσο εύκολο να αντέξουν ο σπιτόγατος με τον άνθρωπο του «έξω», η μεταλλού με τον σκυλά,  η χίπισσα και ο χίπστερ.

Και αυτά είναι μάλλον αστεία παραδείγματα, που αφορούν μικρά πράγματα και συνήθειες της καθημερινότητας. Όταν οι διαφορές αφορούν τη νοοτροπία και την ιδεολογία, τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα.

Από πού να αρχίσει κανείς;  Από τους ομηρικούς καβγάδες που μπορεί να στήνονται την ώρα των ειδήσεων, του μεσημεριανού ή της εξόδου με φίλους; Από την άνιση διαμάχη όταν υπερτερούν αριθμητικά οι φίλοι του υποστηρικτή της μίας ή της άλλης άποψης; Η εμπόλεμη κατάσταση κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων έχει soundtrack το «Μέχρι αίμα να βγει» του Μαχαιρίτσα και το μόνο που μπορεί να ελαφρύνει λίγο την κατάσταση είναι το make-up sex.

Η ιδεολογία όμως δεν αφορά μόνο πολιτική τοποθέτηση και κομματική απόχρωση. Φτάνει μέχρι τη νοοτροπία. Οι ανθρωποκεντρικές απόψεις έρχονται σε σύγκρουση με τις περισσότερο τεχνοκρατικές, όπως επίσης και με τις εθνικιστικές. Όσο μεγάλο κι αν είναι το αρχικό πάθος, η ιδεολογική διαφορά μπορεί να το σβήσει μακροπρόθεσμα, αλλά ακόμη και απότομα.  Μια πράξη ή ένα σχόλιο αρκούν για να επέλθει το ξενέρωμα.

Δεν είναι η ζωή ελληνική ταινία του ’60. Η καπιταλίστρια κόρη δε θα γίνει σοσιαλίστρια ποτέ. Δε θα βρει κανείς το ερωτευμένο ζευγαράκι να φιλιέται στα κρατητήρια. Αν τυχόν ποτέ αυτό συμβεί, θα είναι γιατί εκτόξευαν αντικείμενα μεταξύ τους και το κλίμα ενέπνεε οτιδήποτε άλλο εκτός από ερωτισμό.

Εκείνη θα ξινίσει τα μούτρα αν το παλικάρι κάνει το σφάλμα να προτείνει να πάνε στην πορεία στο κέντρο και μετά σε τσιπουράδικο στα δυτικά προάστια.  Όπως επίσης και αυτός ποτέ δε θα κατανοήσει το γιατι εκείνη προσβάλλεται όταν εκείνος και οι φίλοι του κατηγορούν τους επιχειρηματίες για τις απολύσεις και τις ελαττώσεις μισθών, ενώ σε εκείνη, που μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί του πατέρα της, φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βέβαια εμφανίζεται όταν ο ένας προσπαθεί να πείσει και να επιβάλλει στον άλλο την άποψή του, παρά τη θέληση του πρώτου.  Όσο περισσότερο επιμένει, τόσο μεγαλύτερες γίνονται οι τριβές και ο έρωτας πάει περίπατο εν ριπή οφθαλμού.  Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν  η άποψη προσπαθεί να επιβληθεί με λεκτική η ακόμα και σωματική βία.

Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει μια σχέση με ιδεολογική διαφορά χωρίς αμοιβαίο σεβασμό. Δεν είναι εύκολο το πάθος να νικήσει την ιδεολογία. Όταν όμως συμβαίνει είναι απίστευτο.

Συντάκτης: Τίνα Μπαρμπάτσαλου