Όλοι κάπως, κάπου, κάποτε, θεωρήσαμε πως είμαστε ειδικοί στις ερωτικές σχέσεις, το παίξαμε ειδήμονες σε φίλους και γνωστούς και απορήσαμε με ανθρώπους που τα κάνανε μαντάρα. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ένοχοι πως διατυμπανίσαμε παντού ότι η δική μας σχέση είναι καλύτερη από του απέναντι, λες κι είναι αγώνας που πρέπει να κέρδισεις. Είμαστε ανταγωνιστικά όντα και πάντα θέλουμε εμείς να είμαστε εκείνοι που θα βγουν νικητές. Οι σχέσεις, βέβαια, όσο δύσκολες κι αν τις έχουμε καταντήσει εμείς, δεν υπήρξαν ποτέ σπορ κατάταξης ούτε ένα είδος ολυμπιακών αγώνων. Πρωταθλητής σχεσάκιας δε βγήκε ποτέ κανένας.

Αν θελήσεις να διακρίνεις την ποιότητα ενός δεσμού κι αν καίγεσαι τόσο πολύ να βάλεις την ταμπέλα της επιτυχημένης σχέσης, είναι απαραίτητο να έχει κάποια στοιχεία που θεωρούνται λειτουργικά και ταυτόχρονα αποδεκτά από εσάς που συμμετέχετε σ΄αυτήν. Κι όχι, δεν είχαν ποτέ να κάνουν με  βαθμολογίες και κατατάξεις, ούτε και με το τι θα πει ο κόσμος. Αντιθέτως χρειάζεται:

 

Πόσο ασφαλής αισθάνεσαι στη σχέση σου;

Κάνε τώρα το τεστ!

 

1. Οικειότητα

Δεν είναι πάντα αυτονόητο να νιώθεις άνετα με τον άνθρωπό σου, να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και να μην κρύβεσαι πίσω από μάσκες για να είσαι αποδεκτός. Είναι σημαντικό να μπορείς και να θες να μοιράζεσαι κομμάτια σου, βαθύτερες πτυχές που δε θα μοιραζόσουν ούτε με τον γείτονα ούτε με το κολλητάρι σου. Να έχεις βρει κάπου ν’ ακουμπήσεις τον εαυτό σου κι όχι απλώς να έχεις την ταμπέλα του συντρόφου.

 

2. Ευαλωτότητα

Εδώ είναι που πέφτουν οι μάσκες και που αφήνεις την άμυνα να φύγει μακριά. Αδιανόητα σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και να είσαι ευάλωτος. Να είναι εντάξει να είσαι καλά και να μην είσαι να δει ο ένας την ομορφιά που κρύβει ο άλλος όταν δεν βρίσκεται στο A game του. Να μη χρειάζεται να υπάρχει τελειότητα, να μη ζητείται, να μην απαιτείται, να μην είναι ζητούμενο.

 

3. Ειλικρίνεια

Δε μιλάμε για εκείνα μικρά λευκά ψεματάκια αλλά για σκέψεις κι ιδεολογίες που φτιάχνουν (ή χαλάνε) ένα μυαλό. Να μη βρίσκεις δικαιολογίες στις πράξεις σου, να λες την αλήθεια για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς. Να εξηγείς πώς βλέπεις τη ζωή και να ακούγεσαι. Ο άλλος είναι εκεί ν’ αποδεχτεί κι όχι να κρίνει. Να ξέρει πως είσαι καθαρός απέναντί του κι αυτός μαζί σου. Ο άνθρωπός σου πρέπει να είναι αληθινός, με ό,τι αυτό σημαίνει.

 

4. Να είσαι καλός ακροατής

Πόσα βιβλία, πόσες σελίδες έχουν γραφτεί για την επικοινωνία στις σχέσεις. Όλα αναφέρονται στην ικανότητα εκείνη να μοιράζεται ο άνθρωπός σου τις σκέψεις του, να ζητάει τη γνώμη σου, να είσαι ο δικός του σημαντικός άλλος. Να μοιράζεται συλλογιστικές, όχι πάντα ακραία ουσιαστικές, κι εσύ ν’ ακούς γιατί θα σ’ ενδιαφέρει. Μόνο να ζητάμε ξέρουμε πια και στο τέλος μένουμε μ’ ένα σωρό ακάλυπτα αιτήματα. Πόσο θα άλλαζαν όλα αν αισθανόμασταν ότι προσφέροντας κερδίζουμε περισσότερα.

 

5. Ισορροπία προσωπικής και κοινωνικής ζωής

Ξέρεις, όταν είμαστε σε μια σχέση τείνουμε να χανόμαστε, με αποτέλεσμα να χάνουμε λίγο από τον εαυτό μας. Είχαμε ζωή πριν αποφασίσουμε να τη μοιραστούμε με κάποιον σημαντικό για εμάς. Θες τον χρόνο σου να δεις τους φίλους, συναδέλφους, οικογένεια, τους άλλους σου σημαντικούς. Έχουμε πολλά κομμάτια στη ζωή μας και το άλλο μας μισό πρέπει να τα σέβεται, όπως κι εμείς τα δικά του. Δε δείχνει ούτε αδιαφορία, ούτε χαμηλή προτεραιότητα. Θες όλα σου τα κομμάτια για να νιώθεις ολόκληρος και σέβεσαι τους ανθρώπους που υπήρχαν στη ζωή του συντρόφου σου πριν από σένα.

 

6. Ελευθερία

Η σχέση είναι δέσμευση κι εγώ σου μιλάω για ελευθερία. Ναι, είναι ζωτικής σημασία να νιώθεις ελεύθερος σε μια σχέση, ότι δε χρειάζεται να απολογείσαι, να κάνεις δεύτερες σκέψεις αν θα πεις ναι σ’ εκείνον τον καφέ, να νιώθεις ελεύθερος για το τι μπορείς να κάνεις, να είναι επιλογή σου να είσαι εκεί κι όχι υποχρέωση.

 

Μην μπερδεύεσαι και πέτα τις μάσκες και τις δικαιολογίες, άσε τους εγωισμούς κι αγάπα αληθινά τον άνθρωπό σου. Τόσο απλό. Τόσο ξεκάθαρο. Είναι εκείνο το τρελόπαιδο που ερωτεύτηκες- μην προσπαθείς να το αλλάξεις. Αυτό αγάπησες, τώρα τι ζητάς;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου