Σημαντικό συστατικό επιτυχίας για μια σχέση είναι η επικοινωνία κι ο τρόπος που αυτή συμβαίνει μεταξύ του ζευγαριού. Το να μπορούμε να λέμε τα πάντα με το άτομο εκείνο που έχουμε επιλέξει να είναι στη ζωή μας και να περνάμε τα βράδια μας μαζί του φαντάζει, όχι δώρο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η σχέση να κρατήσει μια υγιή πορεία στον χρόνο. Αν όμως ο σύντροφός σου έχει επιλέξει ένα επάγγελμα που είτε δεν του επιτρέπει είτε δε θέλει να μοιράζεται τι γίνεται εκείνες τις πολλές ώρες που περνάει μακριά σου στη δουλειά; Τότε αυτό το κρυφό του κομμάτι είναι κάτι που ίσως χτίσει μια απόσταση μεταξύ σας.

Τα επαγγέλματα διαφέρουν κάθε φορά σε απαιτήσεις και προδιαγραφές και δεν μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε τη δυσκολία τους αν δεν είμαστε κι εμείς μέσα στον χορό, που λέμε. Σε μια δουλειά υπάρχουν κάποια πράγματα που γίνονται στο παρασκήνιο, εκείνα που ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι υπεύθυνος για την εκτέλεσή τους και για να είμαστε ειλικρινείς ούτε αναρωτήθηκες και ποτέ. Γιατί καλώς ή κακώς, κατά κανόνα κάπως πιο γενικό, το εργασιακό μας περιβάλλον συνήθως επιτρέπει το μοίρασμα κάποιων πληροφοριών και μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα να εξηγήσουμε τι συνέβη στο ταίρι μας κι εκείνο να έχει επαρκή εικόνα. Όμως, υπάρχουν κι εκείνα τα επαγγέλματα που είτε συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες, είτε χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθείς το περιεχόμενό τους, είτε πολύ απλά δε δικαιούσαι να μοιραστείς τι συμβαίνει στον πυρήνα τους.

 

 

Τα μυστικά μοιάζουν σαν μικρές γρατσουνιές που μεγαλώνουν σιγά σιγά, γιατί πολύ απλά, αυτό που δεν ξέρεις σε απομακρύνει από τον άλλον και σε κάνει να πλάθεις σενάριο κατά μόνας. Κι όταν η φαντασία κάνει παιχνίδι, η ζήλια παίρνει σειρά· ζήλια όχι για απιστία απαραίτητα, ζήλια για τη θέση που έχεις στη ζωή εκείνου που έχεις επιλέξει να είναι ο ένας και ξαφνικά μοιάζεις να είσαι εσύ ο τελευταίος στη σειρά.

Το ότι δε σου μιλάει ο άλλος δε σημαίνει πως κάτι συμβαίνει που σε αφορά, ή πως σου κρύβει πράγματα επί προσωπικού όμως. Ίσως πρέπει να αποδεχτείς πως ό,τι γίνεται στη δουλειά μένει εκεί και εσύ δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Δύσκολο ή εύκολο να το θέσεις σε εφαρμογή, εσύ είσαι αυτός που θα επιλέξει τη διαδρομή κι αν μπορεί να σταθεί η σχέση σας με το κενό αυτό.

Δεν είμαστε όλοι η δουλειά μας, υπάρχουν όμως πολλοί από εμάς όμως που έχουν διαλέξει έτσι να ζουν. Κι όταν βλέπουν πως λείπει κάτι από τη ζωή τους και βρίσκουν έναν ερωτικό σύντροφο θα παίξουν για να τα έχουν όλα, έχοντας όμως εξαρχής μικρό περιθώριο. Μπορείς να έχεις όλα αν δεν έχεις την επικοινωνία; Αν με ρωτάς μπορείς να τα έχεις όλα, αν μπορείς να χτίσεις μια εμπιστοσύνη που να αφορά τους δύο σας κι όχι εσάς και τους άλλους, εντός κι εκτός δουλειάς. Εκεί είναι το μυστικό, μεταξύ σας να μη υπάρχουν μισόλογα, μα όρια που είναι κοινώς αποδεκτά από τους δυο σας κι αισθάνεστε καλά μέσα σε αυτά κι όχι περιορισμένοι.

Η δουλειά είναι μέρος της ζωής μας αλλά με τις σωστές ισορροπίες και τις κατάλληλες εξηγήσεις μπορεί να είναι απλώς ένα ξεχωριστό κομμάτι που μένει έξω από το σπίτι όταν περνάμε το κατώφλι της σχέσης. Κι αν δε μιλάτε για τη δουλειά, ίσως μπορέσετε να βρείτε άλλες συζητήσεις, το ίδιο ή και περισσότερο σπουδαίες που θα σας φέρον κοντά. Όλα μια απόφαση είναι.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου