Check it out: Διαγωνισμός Διηγήματος σε συνεργασία με τη Fylatos Publishing. Πάρε μέρος εδώ!

ojiuo

Οι άνθρωποι είμαστε όντα που λειτουργούμε καλύτερα σε ομάδες. Οι φίλοι, οι σύντροφοι, η οικογένεια είναι τα άτομα εκείνα που, η γνώμη τους μετράει, τα λόγια τους έχουν αντίκτυπο πάνω μας και ενίοτε τά χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, όταν κάπου στην πορεία τά βρίσκουμε δύσκολα. Είναι εκείνοι λοιπόν που έχουν αναλάβει είτε από μόνοι τους, είτε επειδή εμείς τούς χειροτονήσαμε, να μάς παρηγορήσουν, να βρουν τα λόγια εκείνα που κάπως θα μετριάσουν τα αρνητικά συναισθήματα της λύπης. Μα πέφτουν σε παγίδες και για να βοηθήσουν χρησιμοποιούν τα λάθος λόγια- κι ας έχουν μόνο καλές προθέσεις, ξεκινώντας από τη λιγότερο στην περισσότερο εκνευριστική ατάκα παρηγοριάς.

 

7. «Δεν άξιζε»

Είναι εκείνα τα λόγια που συνήθως σερβίρονται στους χωρισμένους για να τούς πεισμώσουν και να κατεβάσουν τη σημασία του πόνου, πως δεν ήταν και κάτι σπουδαίο εκείνος ο άνθρωπος κι είσαι τυχερός που τελικά απαλλάχτηκες. Όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσβάλλουν την επιλογή σου.

 

6. «Να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις»

Εδώ νιώθεις κι ενοχές που δε νιώθεις καλά. Πως είσαι εσύ ο εγωιστής και δεν εκτιμάς αυτά που έχεις στη ζωή σου. Δεν αμφισβήτησες αυτά που έχεις, για την αναποδιά που ήρθε συζητούσατε. Γιατί τώρα είσαι ο αχάριστος της υπόθεσης ας βγει να μάς πει κάποιος υπεύθυνα.

 

5. «Αύριο, ούτε που θα το θυμάσαι. / Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει»

Αύριο ίσως ναι, το πιο πιθανό είναι πως όλα σβήνουν με το χρόνο μα εσύ τώρα πονάς, εσύ τώρα έχεις απελπιστεί, τώρα θες να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την όλη κατάσταση. Αύριο θα δούμε.

 

4. «Υπάρχουν και χειρότερα»

Είναι από τις φράσεις που πραγματικά ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι. Σαφώς υπάρχουν άνθρωποι που η ζωή τους είναι πιο δύσκολη από τη δική σου, αλλά το ότι πρέπει να χαίρεσαι που κάποιος πονά περισσότερο από εσένα, που έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα βουνά από εσένα είναι ξεκάθαρα σαδιστικό. Η δυστυχία του άλλου, η ευτυχία η δική σου, κάπως έτσι πάντα παραφράζονταν στο κεφάλι σου αυτά τα λόγια.

 

3. «Όλα καλά θα πάνε»

Η υπεραισιοδοξία που δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης στο κεφάλι του ακροατή. Πώς το ξέρεις, έχεις κάνει κάποια συμφωνία; Πότε θα πάνε καλά, γιατί μετά κι όχι τώρα; Όλες αυτές οι απορίες σίγουρα δημιουργούνται κι αν ο ακροατής είναι θαρραλέος θα τις πετάξει σαν μικρές βόμβες στον ομιλητή κι αν τολμάει, ας απαντήσει!

 

2. «Τα καλύτερα τώρα έρχονται/ έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις»

Ακόμα μια αγαπημένη φράση κλειδί που ανεβάζει την πίεση στα ύψη. Κι αναρωτιέσαι εσύ ως ακροατής, από πού να έρχονται κι αργούν αφού είναι να έρθουν τώρα; Και γιατί να έρθουν εκεί που δεν το περιμένεις και όχι τώρα που το χρειάζεσαι τόσο και πολλά άλλα γιατί. Αναπάντητα, σαφώς, γιατί ανάθεμα κι αν ήρθαν και ποτέ αυτά τα καλύτερα.

 

1. «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»

Και στο τοπ λοιπόν της λίστας αυτής βρίσκεται με μεγάλη διαφορά κι επάξια στην πρώτη θέση η μισητή αυτή φράση. Αυτά τα λόγια ανάβουν όλα τα λαμπάκια στο κόκκινο κι μόνο παρηγοριά δεν προσφέρουν. Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη θεσπέσια φράση η τυχαιότητα γελά και μάς χλευάζει. Τι σαδιστής λόγος είναι αυτός που πρέπει να μάς κάνει να υποφέρουμε τόσο για μια στάλα ευτυχίας;

 

Τα λόγια παρηγοριάς είναι τόσο κοινότυπα και το μόνο που καταφέρνουν είναι να μοιάζουν ξένα κάθε φορά που ακούγονται. Μην πέφτετε σε παγίδες λοιπόν γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν ο ακροατής ακούγοντας τις φράσεις αυτές, αντί να ανοίξει την πόρτα της ελπίδας, ανοίξει το κεφάλι του ομιλητή. Θα περάσει, χωρίς μεγάλα λόγια. Αντί γι’ αυτά φέρτε κανένα τσίπουρο καλύτερα.

Συντάκτης: Άννα Αντωνίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου