Πώς θα μπορούσε ένα τόσο απλό –ή και αυτονόητο-  θέμα όπως η οργάνωση και η τακτοποίηση του χώρου μας να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και κυρίως στην ψυχολογία μας σε σημείο που να καταστεί αντικείμενο έρευνας; Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Ιάπωνες, μ’ εκπρόσωπο την γιαπωνέζα γκουρού κι expert της οργάνωσης Marie Kondo, που με μια φράση της, τα λέει όλα: Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη.

Εν ολίγοις, οι Ιάπωνες, ως λαός, έχουν μέσα στην κουλτούρα τους την καθαριότητα, εξ ού και η συνήθειά τους– που σίγουρα έχεις προσέξει σε κάποια ταινία- να βγάζουν τα παπούτσια τους με το που εισέρχονται στο σπίτι τους ή στο σπίτι τρίτων. Την καθαριότητά τους είχε διαπιστώσει ο ναυτικός Will Adams, ο πρώτος Άγγλος που πάτησε το πόδι του στην Ιαπωνία, περί το 1600, λέγοντας ότι ήταν εξαιρετικά καθαροί.

Και μπορεί για κάποιους να προκαλεί πονοκέφαλο, η ιδέα και μόνο ότι θα καθαρίσουν και θα τακτοποιήσουν το σπίτι τους με τη σκέψη ότι αυτό θα κρατήσει πολλές ώρες, ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο κι από την άλλη να σκέφτονται τα πολλά και συσσωρευμένα πράγματα που μάζεψαν με τα χρόνια κι αυτό να είναι αποθαρρυντικό, εν τούτοις η απόφαση να ξεκαθαρίσεις τα αντικείμενά σου θα αλλάξει την καθημερινότητά σου. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Σκέψου μόνο αυτό, ότι ανά πάσα στιγμή  θα θυμάσαι πού βρίσκεται το καθετί. Θα σταματήσεις να πνίγεσαι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, το οποίο έχει αποπνιχτική ατμόσφαιρα και μια έντονη μελαγχολία, που χωρίς  να το έχεις αντιληφθεί έχει προέλθει από το πλήθος των αντικειμένων που έχεις μαζέψει εντός της κατοικίας σου. Πιθανόν, ούτε τα μισά να μη χρησιμοποιείς  ή δε θυμάσαι καν ότι υπάρχουν, ή το χειρότερο σενάριο, να έχεις διπλά και τριπλά τα αντικείμενα, γιατί ξέχασες ότι είχες αγοράσει μία κουτάλα και πήρες άλλες τέσσερις-  υποθετικά λέω εγώ.

Με τη μέθοδο “KonMari” που έχει γίνει ευρέως γνωστή, θα μπορέσεις να βάλεις σε μία τάξη όχι μόνο το σπίτι σου αλλά και τη ζωή σου. H σειρά οργάνωσης είναι η εξής: πρώτα τα ρούχα σου, μετά τα βιβλία σου, τα χαρτικά, komono (η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κουζίνα, μπάνιο, γκαράζ, αποθήκη) και τέλος τα πράγματα συναισθηματικής αξίας. Λογικό είναι αν ξεκινήσεις από το τελευταίο, θα κολλήσεις, αφού δε θα μπορείς να αποφασίσεις τι να κρατήσεις, θα σταματήσεις τη διαδικασία του συγυρίσματος και θα πάει στράφι η απόφασή σου για ξεκαθάρισμα.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να αδειάσεις την ντουλάπα σου πάνω στο κρεβάτι και να στοιβάξεις τα ρούχα σου,  αμέσως θα αντιληφθείς το πόσα πολλά ρούχα έχεις και θα τα δεις με άλλη ματιά και θα τα εκτιμήσεις . Ξεκινάμε με τα ρούχα γιατί είναι λιγότερο συναισθηματικής αξίας από άλλα, όπως φωτογραφίες, βιβλία, αναμνηστικά. Μετά από αυτό καλούμαστε να κρατήσουμε οτιδήποτε μας προκαλεί χαρά να φοράμε, αντί δηλαδή ν’ αποφασίζεις τι θα πετάξεις, αποφασίζεις τι θα κρατήσεις. Όποια ρούχα δε μας κάνουν ή δεν τα φορούσαμε στο παρελθόν, δε θα τα χρειαστούμε και στο μέλλον. Δεν τα φορούσαμε πριν, θα τα φοράμε μετά;  Όταν θα αποφασίζεις τι δε θα κρατήσεις, νιώσε ευγνώμων, ευχαρίστησε το ρούχο που σου κράταγε συντροφιά και χάρισέ το ή  δώρισέ το σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να δώσει και σ’ αυτούς χαρά.

Με το ίδιο σκεπτικό θα συνεχίσεις και με τα βιβλία, δηλαδή θα τα στοιβάξεις στο πάτωμα ή οπουδήποτε αλλού σε βολεύει και θ’ αποφασίσεις ποια θα κρατήσεις. Βασικό είναι το συγύρισμα να γίνεται ανά κατηγορία (βιβλία, ρούχα, φωτογραφίες) κι όχι ανά δωμάτιο (γραφείο, υπνοδωμάτιο). Μερικές άλλες χρήσιμες συμβουλές τακτοποίησης είναι η χρήση των διάφανων πλαστικών κουτιών για να βλέπεις τι βρίσκεται μέσα και να είναι εύκολο αργότερα αν ψάχνεις κάτι, να το βρεις. Στην κουζίνα, που είναι ίσως εκεί ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, ιδίως για όσους έχουν μικρά παιδιά, μπορείς να τοποθετήσεις μπροστά στα ντουλάπια τα κουζινικά που χρησιμοποιείς πιο συχνά και πιο πίσω ή πιο πάνω στα ράφια αυτά που χρησιμοποιείς πιο σπάνια.

Ο στόχος είναι να ζήσεις μια ζωή που σου προφέρει χαρά απορρίπτοντας αντικείμενα που δε σου προκαλούν πλέον χαρά. Σ’ αυτή τη διαδικασία της τακτοποίησης χρειάζεσαι υπομονή, αποφασιστικότητα και να είσαι συνειδητοποιημένος ότι αυτό μπορεί να πάρει και μήνες. Όμως αξίζει ν’ αφιερώσεις λίγες ώρες την εβδομάδα, ακόμη κι αν δεν έχεις ελεύθερο χρόνο, για ν’ αποφασίσεις ποια πράγματα χρειάζεσαι πραγματικά στη ζωή σου. Ποια είναι τα αντικείμενα που θα σε φέρουν πιο κοντά σ’ αυτό που λέμε ποιοτική ζωή. Και πού ξέρεις;  Μπορεί να δεις την τακτοποίηση με άλλη ματιά. Μπορεί και να την αγαπήσεις!

 

Γράψε μας και τις δικές σου ατάκες και στείλ’ τις μας σε άρθρο ως 500 λέξεις, στο info@pillowfights.gr! 

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου