d76

Η αξίες είναι αυτές οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και εν τέλει τον τρόπο που ζούμε. Είναι αυτές που διαμορφώνουν και καθορίζουν την ταυτότητά μας. Με το να βρεις τις προσωπικές σου σταθερές κι έχοντάς τες ως οδηγό, θα μπορέσεις να βάλεις τα όριά σου σε κάθε τομέα της ζωής σου, από τις διαπροσωπικές σου σχέσεις μέχρι το εργασιακό σου περιβάλλον.

Συμπαθητικά τα θεωρητικά, όμως στην πράξη τι γίνεται; Γιατί είναι σημαντικό να μένει κανείς πιστός στις αξίες του; Και σε πρώτη φάση θα στο απαντήσω με μία φράση: «Μα για να ζούμε ευτυχισμένοι, φυσικά». Με τις δικές σου αξίες κι όχι των άλλων που σου έχουν επιβληθεί ή που έχεις δανειστεί, θα ζεις πραγματικά χαρούμενος. Κάθε πράξη σου, κάθε απόφασή σου, κάθε συναίσθημά σου, προέρχονται από τις αξίες σου.

Και προτού απαντήσω το ερώτημα, θα δώσω κάποια απτά παραδείγματα. Σκεφτείτε, πώς θα μπορούσε να σταθεί η αξία της φιλίας αν δεν υπήρχε η αξία του σεβασμού και της διαφάνειας; Πέρα του ότι οι αξίες συνδέονται μεταξύ τους κι αλληλοσυμπληρώνουν η μία την άλλη, είναι σημαντικό και για μια «μεγαλύτερη» αξία ή ιδανικό που θέτει κάποιος ως θεμέλιο της προσωπικής του πορείας.

Και κάπως έτσι συνδέονται οι αξίες με το όραμα. Δεν υπάρχει όραμα χωρίς στη βάση του ανθίζουν οι προσωπικές του αξίες. Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες, στον κόσμο, ο Νέλσον Μαντέλα, πάλεψε για τις ύψιστες αξίες. Πάλεψε για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη φυλετική ισότητα, είχε όραμα να δει επιτέλους τους πολίτες να απολαμβάνουν ουσιαστική ισότητα μεταξύ τους- ανεξαρτήτως χρώματος. Αγωνίστηκε, παρέμεινε στις φυλακές για 27 χρόνια για τα πιστεύω του, για τις αξίες του, χωρίς να μεταλλάξει, χωρίς ποτέ να σταματήσει να πιστεύει στα ιδανικά του. Με τη ζωή του και το σκληρό αγώνα που έδωσε κατά της αδικίας και της ανισότητας, έγινε παράδειγμα για κάθε αγωνιστή. Συνεχίζει, ακόμη τώρα, αν και έχουν περάσει σχεδόν εφτά χρόνια από το θάνατό του, δίνοντας μαθήματα ζωής, ιδίως στους νέους ανθρώπους να μη σταματήσουν να παλεύουν γι’ αυτά που πιστεύουν.

Επομένως, απαντώντας στο ερώτημα που έθεσα πιο πάνω, είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο να έχουμε και να εντοπίζουμε τις αξίες μας, αλλά και να πιστεύουμε, παλεύοντας γι’ αυτές. Η πίστη μας, μάς οδηγεί και στον προορισμό μας. Δηλαδή, εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, είτε αυτό λέγεται το όραμα της επιχείρησής μας, δηλαδή το δομικό της στοιχείο που την κάνει να εξελίσσεται και να διαφέρει μέσα στην αγορά εργασίας, είτε αυτό είναι τα πολιτικά μας ιδεώδη, που θα μας οδηγήσουν να κάνουμε τον κόσμο που ζούμε λίγο καλύτερο, είτε τα κοινωνικά μας πιστεύω, που θα φέρουν επιτέλους ίσα δικαιώματα στην αγάπη, την περίθαλψη, τη δημοκρατία, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος, σεξουαλικότητας. Το σημαντικό εδώ είναι ότι όταν έχεις ένα σκοπό, ένα στόχο, ένα όραμα, ακόμη κι αν χλευάσουν εσένα τον ίδιο κι ακολούθως τα πιστεύω σου, αν μειώσουν την αξία σου με λεκτικό ή μη τρόπο ή αν προσπαθήσουν να σε φιμώσουν με αρχέγονα παρωχημένα επιχειρήματα ή ακόμη με προσβολές ή απειλές, εσύ μη σταματήσεις να πιστεύεις σ’ αυτές.  Θα παραμείνεις φρουρός των αξιών σου, του οράματός σου και φυσικά του εαυτού σου. Μέχρι ο κόσμος που ονειρευόμαστε, να γίνει πραγματικότητα.

Συντάκτης: Λουκία Κουμπαρή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!