Από μικρή ηλικία, μέσα απ’ το σχολείο και την οικογένεια, μαθαίνουμε να είμαστε ευγενικοί με τους γύρω μας και να χρησιμοποιούμε λέξεις, όπως «ευχαριστώ» και «φυσικά» για να δείξουμε τους καλούς μας τρόπους. Κι ενώ οι λέξεις αυτές όχι μόνο ακούγονται άκακες, αλλά δείχνουν να μας τιμούν και να κερδίζουν την εκτίμηση των άλλων, μεγαλώνοντας μας κάνουν υποσυνείδητα να πιστεύουμε πως το να πούμε σε κάποιον όχι μας καθιστά κακούς ή σνομπ.

Έτσι, βάζουμε τη λέξη ναι όλο και περισσότερο στο λεξιλόγιό μας, ενώ αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε το «όχι». Πρέπει όμως να συμφωνούμε με όλα; Από πότε το να αρνείσαι σε κάνει κακό; Έχουμε την εντύπωση πως αν πούμε όχι στους γύρω μας και κυρίως σε αγαπημένα μας πρόσωπα θα μας θεωρήσουν απόμακρους, θα στραβώσουν και θα ενοχληθούν. Γι’ αυτό, προσπαθούμε να πάμε με τα νερά τους, ώστε να τους κρατάμε ευχαριστημένους.

Για να καταλάβεις πόσο συχνά κάνεις πράγματα χωρίς να σε εκφράζουν μόνο και μόνο για να μη δυσαρεστήσεις άλλους, αρκεί να αναλογιστείς πόσες φορές ήθελες να πεις όχι σε μια έξοδο, γιατί ήσουν απασχολημένος ή προτιμούσες να κάνεις κάτι άλλο και εν τέλει είπες ναι για να μη σου κρατήσουν μούτρα και να μη σε περάσουν για ξινό.

Το να κάνεις πράγματα που θα κάνουν τους γύρω σου να χαρούν -ειδικά όταν εκείνοι σε νοιάζονται πραγματικά και στέκονται πλάι σου-, φυσικά δεν είναι μεμπτό. Υπάρχουν φορές που δεν είμαστε στα καλύτερά μας, αλλά η χαρά που θα δώσουμε σε κάποιον αρκεί για ν’ ανέβουμε ψυχολογικά. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δυσκολευόμαστε να θέσουμε όρια και το ναι μάς κάνει να ζοριζόμαστε ψυχολογικά, ν’ αλλάζουμε πρόγραμμα, ν’ αφήνουμε στην άκρη άλλα πράγματα.

 

 

Το ν’ αρνηθείς κάτι που σου ζήτησε κάποιος, σε καμία περίπτωση δε σε κάνει κακό, εγωιστή ή απόμακρο, ούτε και θα ‘πρεπε εκείνοι που σε ξέρουν να σε κρίνουν από μια επιλογή της στιγμής. Αν αρχίσεις να λες όχι συχνότερα μπορεί να καταλάβεις ποιοι βρίσκονται πλάι σου επειδή έχουν βολευτεί και ποιοι θα μείνουν ακόμα κι αν είσαι ο εαυτός τους και δεν τους κάνεις όλα τα χατίρια.

Φυσικά, το να θέσεις όρια και να μάθεις να λες όχι απ’ τη μια μέρα στην άλλη δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο. Παρ’ όλα αυτά είναι δικαίωμά σου να αρνηθείς μια έξοδο επειδή θες να μείνεις σπίτι και να περάσεις χρόνο με τον εαυτό σου ή επειδή προτιμάς να βρεθείς κάπου άλλου κι  έχεις ήδη κανονίσει. Αν η άρνησή σου προκαλέσει αντιδράσεις, πρέπει να κατανοήσεις ότι αυτό δεν αποτελεί δικό σου πρόβλημα, καθώς δεν μπορείς να πιέζεσαι να κάνεις πράγματα για να χαίρονται άλλοι. Στο κάτω-κάτω δεν πρέπει να αφήνεις ανθρώπους που αγαπάς να ελέγχουν υποσυνείδητα τα αισθήματά σου και να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα, επειδή δεν ήθελες να βγεις για έναν καφέ ή για ένα ποτό τη στιγμή που εκείνοι είχαν όρεξη.

Επίσης, πρέπει να μάθεις να λες όχι σε καταστάσεις που δεν αντιπροσωπεύουν τα θέλω σου. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο να λες στο ταίρι μόνο ναι, είτε συμφωνείς ή όχι, επειδή πιστεύεις ότι αυτός είναι ο τρόπος να κρατήσεις τον συγκεκριμένο άνθρωπο στη ζωή σου. Καλό θα ήταν να αρχίσεις να βάζεις τις δικές σου επιθυμίες σε προτεραιότητα, να είσαι ανοιχτός σε συζητήσεις, να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να δείχνεις στους άλλους την οπτική σου, ώστε να προσπαθήσουν να μπουν στη θέση σου.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να καταλάβεις ότι το να λες όχι δε δείχνει πως νοιάζεσαι λιγότερο για τους γύρω σου. Όποιος σε αγαπά πραγματικά θα ‘ναι εκεί να σε καταλάβει και να στηρίξει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, ακόμα και τις φορές εκείνες που δεν είναι υπέρ του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Στέλιος Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.