Κανείς δεν είναι τέλειος και η τελειότητα είναι έννοια πολύ φλου και υποκειμενική. Το τέλειο για καθέναν από εμάς μπορεί να διαφέρει σε τέτοιο βαθμό που ούτε που μπορεί να τ’ αντιληφθεί το μυαλό μας. Παρ’ όλα αυτά, στα μάτια του συντρόφου μας δε θέλουμε να μοιάζουμε  ημιτελείς. Θέλουμε το άτομο που έχουμε δίπλα μας να μας βλέπει σαν κάτι αψεγάδιαστο, αν και τα δικά μας μάτια πάντα θα πιάνουν ατέλειες στο χαρακτήρα μας ή την εμφάνισή μας. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι ανασφάλειες που όλοι έχουμε αλλά προσπαθούμε να μη  δείχνουμε.

Συχνά λέμε ότι καλό είναι να μπαίνουμε σε σχέσεις με σιγουριά και χωρίς ίχνος αμφιβολίας για τον εαυτό μας και για το τι μπορούμε να προσφέρουμε σε μια σχέση. Δυστυχώς όμως οι ανασφάλειες είναι κάτι που δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς από το πεδίο μας. Μπορούμε να τις χαλιναγωγήσουμε ώστε να μην μπαίνουν εμπόδιο στην πορεία μας. Καμιά φορά οι ανασφάλειες ίσως και να διατηρούν τα μυαλά μας προσγειωμένα. Με λίγα λόγια, πρέπει να μάθουμε να τις ελέγχουμε κι όχι να τις αφήνουμε να μας ελέγχουν.

Είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να κρύψουμε τα ευαίσθητα σημεία μας από τον σύντροφό μας, μιας και δε θέλουμε να δείξουμε πού βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα μας για να αποφύγουμε να πληγωθούμε. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να μιλήσει και να ανοιχτεί για κάτι που θα τον κάνει να νιώσει άβολα. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να καταλάβουμε ότι και το άτομο που έχουμε απέναντί μας, εάν δεν ξέρει τι πρέπει να προσέξει, πολύ απλά δε θα το προσέξει. Έτσι, στην περίπτωση που μας χτυπήσουν νεύρο πρέπει κι εμείς να προσέξουμε πολύ την αντίδρασή μας. Ναι μεν πονέσαμε, αλλά αν δε θέλουμε να αποκαλύψουμε τι ακριβώς μας ενόχλησε τόσο, δε θα βγει άκρη. Το να αντιδρούμε έντονα και περίεργα σε συγκεκριμένα ερεθίσματα θα δώσει στον άλλο σημάδια ότι ίσως κάτι να μην πάει καλά.

Δεν πρέπει να περιμένουμε από τον σύντροφό μας να κάνει ανασκαφή στα δικά μας άδυτα για να αποκαλύψει τα μυστικά μας. Ίσως δεχτούμε μια-δυο ερωτήσεις στην προσπάθεια του άλλου να καταλάβει εάν έκανε κάτι λάθος, αλλά εάν αρνούμαστε κατηγορηματικά να μιλήσουμε και να εκφραστούμε, δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή απαίτηση από τον άλλο να καταλαγιάσει δικές μας ανασφάλειες. Αυτό δεν είναι στις αρμοδιότητες ενός ανθρώπου που βρίσκεται δίπλα μας επειδή του αρέσουμε γι’ αυτό που είμαστε. Δεν μπορούμε να έχουμε προσδοκίες από οποιοδήποτε άτομο να ξεσκεπάσει τα μυστικά μας για να μας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουμε.

Αυτό μπορεί να είναι κι η καλύτερη επιλογή εάν καταλογιστούμε τη θέση που θα βρεθεί το ταίρι. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να αναλάβει ένα βάρος που ίσως είναι πολύ βαρύ για να αντέξει. Άλλωστε κάτι που καμιά φορά ξεχνάμε όταν σκεφτόμαστε τα δικά μας βάσανα είναι ότι όπως εμείς έχουμε κάτι που μας παιδεύει έτσι και κάθε άτομο γύρω μας έχει τα δικά του προβλήματα. Το να περιμένουμε από κάποιο άλλο να προσφερθεί να μας καθησυχάσει ή να μας επιβεβαιώσει κάποια πράγματα είναι ανώφελο και μάταιο. Μόνο εάν αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι να μιλήσουμε και να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας θα μπορέσουμε να έχουμε την αντιμετώπιση που ζητούμε.

Το να αποκαλύψουμε τα τρωτά σημεία μας σε μια σχέση ίσως ακούγεται λίγο ριψοκίνδυνο. Δεν είναι ψέμα, όντως είναι, διότι ουσιαστικά εκτιθέμεθα. Καμιά φορά για να πάρουμε πρέπει να δώσουμε, κι αν δώσουμε και δεν πάρουμε πρέπει να μάθουμε να το αποδεχόμαστε και να πηγαίνουμε παρακάτω. Οι ανασφάλειές μας δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Οι ανασφάλειές μας είναι η απόδειξη ότι νιώθουμε. Έτσι, εμείς πρέπει να γνωρίσουμε στο ταίρι μας τις ανασφάλειές μας αν αποφασίσουμε ότι θέλουμε τη βοήθειά του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σμαράγδα Σαββίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.