Σκέψου ότι ετοιμάζεσαι να παρακολουθήσεις τη νέα ταινία που πρωταγωνιστεί ο πιο αγαπημένος σου ηθοποιός. Ποιoς είναι αυτός; Ο Μπραντ Πιτ; Ο Τζορτζ Κλούνεη; Η Μόνικα Μπελούτσι; Ο Πίτερ Σέλερς; Όποιος κι αν είναι για σενα, σκέψου ότι έχεις πάει να δει την ταινία του όλο χαρά, έχεις ετοιμαστεί, έχεις βγάλει το εισητήριο, έχεις πάρει ποπ κορν, αναψυκτικά ή μπίρα, έχεις μπει στον κινηματογράφο, είσαι στην καλύτερη θέση και είσαι πανέτοιμος να παρακολουθήσεις την ταινία.

Πράγματι, τα φώτα κλείνουν, η ταινία ξεκινά και ο αγαπημένος σου πρωταγωνιστής εμφανίζεται με το πιο φωτεινό του χαμόγελο, γοητευτικός όσο ποτέ. Ευτυχισμένος, χαρούμενος, στο υπέροχο σπίτι του, στην μοναδική οικογενειακή του κατάσταση, χωρίς κανένα πρόβλημα. Η ταινία συνεχίζεται έτσι για μιάμιση ώρα, όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι, αγαπιούνται και αγκαλιάζονται χωρίς να χρειαστεί να στεναχωρηθούν ή να αγχωθούν για το οτιδήποτε.

Πώς σου ακούγονται όλα αυτά; Είναι αυτή μια ταινία που θα πήγαινες να δεις; Έχει κάποιο ενδιαφέρον; Θα την πρότεινες στους φίλους σου; Μάλλον όχι. Θα έβγαινες από την αίθουσα με τη βεβαιότητα ότι πέταξες τα λεφτά σου.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη ζωή των ανθρώπων. Ας φανταστούμε ότι ζούμε μια ζωή ανέφελη, χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς καμία έγνοια, χωρίς κανένα άγχος, χωρίς να χρειάζεται να νοιαζόμαστε για τίποτα απολύτως. Μια ατέλειωτη λιακάδα, μια μεγάλη παραλία, μόνιμες διακοπές. Στην αρχή είναι όλα υπέροχα. Φανταστικά. Πανέμορφα. Το σώμα ξεκουράζεται και το μυαλό αδειάζει. Χαλαρώνει. Ηρεμεί. Αποβάλλει όλη την ένταση, τίποτα δεν το απασχολεί και απολαμβάνει τη μοναδική εμπειρία της απόλυτης ευτυχίας που φέρνει η παντελής έλλειψη προβλημάτων.

Όμως, μετά από λίγο καιρό κάτι συμβαίνει. Το άτομο που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση αρχίζει να νιώθει ότι κάτι δεν πάει καλά. Σαν κάτι να λείπει. Όλη αυτή η ηρεμία αρχίζει να του σπάει τα νεύρα. Σταδιακά νιώθει ότι αν δεν ασχοληθεί με κάτι, αν δε δημιουργήσει μια συνθήκη που να τον βάλει σε διαδικασία προβληματισμού, θα τρελαθεί. Όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, αυτή είναι η φύση του ανθρώπου.

Έχει γίνει μια έρευνα σε άτομα που κέρδισαν το λαχείο, που τέλος πάντων βρέθηκαν ξαφνικά με πάρα πολλά λεφτά. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι αυτοί οι άνθρωποι έξι μήνες μετά ήταν στην ίδια αν όχι σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση με αυτήν που ήταν πριν κερδίσουν τα χρήματα.

Εντυπωσιακό; Πράγματι!

Τι σημαίνει άραγε αυτό για τον άνθρωπο; Προφανέστατα ότι δεν του αρκεί να έχει όλα τα προβλήματά του λυμένα για να είναι ευτυχισμένος. Ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τα υλικά αγαθά.

Στη φύση του ανθρώπου είναι η δημιουργία. Η δράση. Η ευρηματικότητα. Το μυαλό του ανθρώπου είναι φτιαγμένο για να λειτουργεί ασταμάτητα, να λαμβάνει ερεθίσματα και να παράγει συμπεράσματα και λύσεις. Δεν είναι φτιαγμένο για να αδρανεί.

Αν ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία, θα δούμε ότι μετά από σκοτεινές εποχές αναδείχτηκαν οι πιο φωτεινές προσωπικότητες. Μέσα από δύσκολα χρόνια δημιουργήθηκαν τα πιο σπουδαία έργα. Πιο τρανταχτό παράδειγμα: τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα διαδέχτηκε ο Διαφωτισμός. Αν θέλήσουμε να το δούμε και εγχώρια, τα σύγχρονα ονόματα της τέχνης, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Καβάφης και πλείστοι άλλοι μεγάλωσαν στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Είναι ένας κανόνας χωρίς εξαιρέσεις: κάθε σκοτεινή ιστορικά περίοδος δημιουργεί φωτεινούς ανθρώπους.

Μέσα από τις δυσκολίες το μυαλό σφυριλατείται και αναγκάζεται να βρει λύσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες εκεί που δεν υπάρχουν. Μέσα από τις δυσκολίες ο άνθρωπος αναγκάζεται να αναλάβει δράση. Να νοηματοδοτήσει θετικά τις αρνητικές του εμπειρίες και να τις μετατρέψει σε χρυσάφι, για τον ίδιο και την κοινωνία.

Αν η ζωή μας ήταν μονοδιάστατη θα έμοιαζε κάπως σαν το καρδιογράφημα του νεκρού. Flat line. Ποιος θέλει να ζει έτσι;

Φανταστείτε ότι είστε 90 ετών και κοιτάτε πισω ολόκληρη τη ζωή σας. Δε θα θέλατε να είναι γεμάτη από εμπειρίες, καλές και κακές, όμορφες και ζόρικες;

Ας προσπαθήσουμε να αγκαλιάσουμε κάθε εποχή που διανύουμε. Εύκολη ή δύσκολη. Την εύκολη γιατί θα μας ξεκουράσει και θα έχουμε την ευκαιρία να φορτίσουμε τις εσωτερικές μας μπαταρίες. Τη δύσκολη γιατί θα ακονίσει το μυαλό μας, θα μας αναγκάσει να ξεκουνηθούμε από τη βόλεψή μας και να ανακαλύψουμε πράγματα που δεν ξέραμε. Γιατί θα μας βγάλει σε νέες περιπέτειες, πιο ενδιαφέρουσες, που θα μας κάνουν πιο σοφούς.

Μην αφήσετε τον φόβο να σας πτοήσει. Αποδεχτείτε τον ως κομμάτι των συναισθημάτων σας και προχωρήστε με θάρρος και δύναμη σε ό,τι είναι παρακάτω.

Άλλωστε, τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια τη νιώθει ο άνθρωπος όταν έχει υπερνικήσει τα εμπόδια, όταν έχει φτάσει τους στόχους του, όταν έχει καταφέρει να επιβιώσει με τις λύσεις που εκείνος βρήκε, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Σωστά;

Συντάκτης: Χαρά Ντάτση