Σχέσεις περνούν, πάνε και έρχονται κάθε στιγμή. Βλέπεις να τις ζουν οι γύρω σου κι όταν έρχεται η σειρά σου τις νιώθεις και στο πετσί σου. Άλλες φορές θα είναι πετυχημένες, άλλες θα σε ρίχνουν στα πατώματα να μετράς τους αρμούς. Κάποιες θα είναι δύσκολες, κάποιες όμορφες, άλλες θα είναι σύντομες κι άλλες θα είναι απλά «σχεδόν». Όμως τη μεγάλη μετάβαση θα τη νιώσεις όταν θα περάσεις από μια «σχεδόν σχέση» σε μια υγιή και σταθερή σχέση. Κι αυτό, γιατί μιλάμε για δύο άκρα που αφορούν στις σχέσεις. Ας δούμε λοιπόν 5 πράγματα που αλλάζουν όταν από σχεδόν σχέση, πας σε νέα κι υγιή.

 

1. Σχεδόν σχέση δε σημαίνει τελικά ουσιαστική ελευθερία

Πιο πολύ σημαίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε». Μπορεί να νομίζεις ότι επειδή τα όρια σε μια σχεδόν σχέση είναι ελαστικά (έως και ανύπαρκτα) είσαι ελεύθερος να κάνεις πράγματα, να μη δώσεις αναφορά για τις εξόδους σου και να μη δεις το φλερτ μια μέρα που δεν έχεις όρεξη, αλλά το να έχεις σχεδόν σχέση σημαίνει κι άλλα πόσα. Σημαίνει ότι δε θα έχεις με τον άλλον κανένα συναισθηματικό δέσιμο ή υποχρέωση απέναντί του, ότι δε θα έχεις την προσοχή και την τρυφερότητα που ίσως να θέλεις. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητο κακό γιατί υπάρχουν φάσεις που όλοι μας χρειαζόμαστε λίγο παιχνίδι -το θέμα είναι ότι σπάνια και οι δύο άνθρωποι θέλουν η σχέση τους να έχει από μπροστά και το «σχεδόν». Κι αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο να πληγώνεται. Από την άλλη όταν σου τα σκάει μια υγιής σχέση καταλαβαίνεις ότι μπορείς να είσαι ελεύθερος και μαζί με κάποιον ταυτόχρονα! Το να είσαι σε μια σχέση δε σημαίνει πως σου φόρεσαν λουρί, ούτε υπάρχει ένας άγραφος νόμος που σε θέλει κολλημένο με τον άλλον 24/7. Συνειδητοποιείς, πως μπορείς να είσαι με κάποιον ο οποίος σέβεται τις ανάγκες σου, τον χώρο σου, τη ζωή σου και πως μπορείς να κάνεις και εσύ το ίδιο χωρίς αυτό να αναιρεί το «μαζί» σας.

 

2. Δε χρειάζεται να ζητάς τα αυτονόητα

Σε μια σχέση χρειάζεται να νιώθεις ότι ο άλλος σε νοιάζεται, να νιώσεις ότι θα βρίσκεται εκεί όταν το χρειαστείς. Σε μια «σχεδόν σχέση» θα  νιώσεις ότι χρειάζεσαι το άλλο άτομο κάθε φορά που θέλετε και οι δύο να ενώσετε τα κορμιά σας στο κρεβάτι. Τι γίνεται το υπόλοιπο διάστημα όμως; Προσπαθείς να νιώσεις τη φροντίδα και το νοιάξιμο που αποζητάς από φίλους, από το σκύλο σου, από γονείς μπας και αναπληρώσεις το κενό που θα έπρεπε να φροντίζει η σχέση σου. Και πάλι, αυτό δεν είναι κακό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι μόνοι τους ή με κάτι χαλαρό, εμεις όμως μιλάμε για τις περιπτώσεις που εσύ θέλεις κάτι παραπάνω, θέλεις σχέση, αλλά συμβιβάζεσαι με τα λιγότερα. Όταν λοιπόν μετά από καιρό βρεθείς σε μια σχέση που δε θα χρειαστεί να ζητήσεις τα απολύτως απραίτητα για να σου τα δώσουν, τότε θα σου έρθει ένα υπέροχο χαστούκι από την πραγματικότητα, όλο δικό σου. Γιατί δε θα χρειαστεί ζητήσεις από τον άλλον να είναι εκεί, απλά θα είναι.

 

3. Τελικά δεν είναι αρκετό μόνο το σ3ξ

Σε μια σχεδόν σχέση, το μόνο πράγμα που έχεις στάνταρ και απολαμβάνετε από κοινού είναι το σ3ξ. Επικοινωνία, νοιάξιμο, ουσιαστικό δέσιμο ή κάποια δέσμευση, δεν υπάρχει. Άρα τι μας μένει; Το κομμάτι που έχετε καλή χημεία αλλά από μόνο του δεν έχει τη δυναμική να σε κρατήσει σε μια σχέση που όλα τα υπόλοιπα σκέλη της υπολειτουργούν. Κι έτσι, όταν μπλέξεις με έναν άνθρωπο που σου μαθαίνει το σ3ξ από την αρχή, αυτήν τη φορά με αμοιβαία συναισθήματα να μπλέκονται στο παιχνίδι, βλέπεις πως η ευχαρίστηση, δεν κρίνεται από τον αριθμό των κορυφwσεών σου, αλλά από τη συναισθηματική οικειότητα που έρχεται μαζί με αυτούς, όταν υπάρχει νοιάξιμο.

 

4. Η ευτυχία αλλάζει μορφές

Σε μια σχεδόν σχέση, πολλές φορές συγχέεις την ευτυχία με το να καταφέρεις να δεις τον άλλον πιο συχνά, να τον κάνεις να σου ανοιχτεί παραπάνω, και να κάνετε 5 πράγματα επιπλέον μαζί. Έτσι νιώθεις ότι κερδίζεις έδαφος στη ζωή του και πως μπορείς να αλλάξεις τα δεδομένα εν καιρό. Προσπάθησε όμως να κάνεις εικόνα τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν όλα αυτά γίνονται χωρίς προσπάθεια. Σκέψου να είχες κι εσύ έναν άνθρωπο απέναντί σου που θα ήθελε να κάνει πράγματα μαζί σου, θα σε άφηνε να τον μάθεις και θα ήθελε να σε μάθει κι αυτός -από την καλή και την ανάποδη.

 

5. Είσαι καλά και φαίνεται

Ας βάλουμε λίγο και τη γνώμη τρίτων στο παιχνίδι. Δε θα μιλήσω για τα σχόλια της κυρά Μαρίας από δίπλα που σε βλέπει μόνο όποτε βγαίνεις να απλώσεις τα ρούχα. Αλλά για εκείνον τον κολλητό που βιώσατε μαζί τη «σχεδόν σχέση» σου και σε βλέπει τώρα σε κάτι νέο κι υγιές. Για εκείνον το κολλητό -που του αξίζουν παράσημα για την υπομονή του-, επειδή σε έβλεπε να ρίχνεις την αξιοπρέπεια και το «εγώ» σου για να ικανοποιήσεις μόνο τα «θέλω» του άλλου. Να μας πει αυτός τη γνώμη του και την περηφάνια του που πλέον σε βλέπει να εξελίσσεσαι και να χαμογελάς. Γιατί είναι άλλο πράγμα να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι καλά σε μια σχέση και άλλο το να έχεις καταπιεί λάμπα. Και όχι όποια κι όποια λάμπα, από αυτές τις μεγάλες σε κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται σε κάτι σκοτεινά δρομάκια που δεν έχει πολιτισμό τριγύρω και μια μόνη της αρκεί για να σου φωτίσει 10 τετράγωνα; Σ’ αυτές αναφέρομαι.

 

Όταν θα σε βρει μια καλή σχέση θα συνειδητοποιήσεις πόσο ωχριούσαν όλες οι άλλες μπροστά της. Θα καταλάβεις πόσο ισχύει η κλισέ φράση «θα έρθει ένας άνθρωπος και τότε θα καταλάβεις γιατί δε λειτούργησε ποτέ με όλους τους υπόλοιπους». Θα καταλάβεις μέρα με τη μέρα ότι η αγάπη είναι απλή, ξεκάθαρη, δε χωράνε σ’ εκείνη υπεκφυγές.

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου