Χωρισμός. Είτε τον επέλεξες είτε σου ανακοινώθηκε, παραμένει μια κατάσταση που μπερδεύει και τις δύο πλευρές, οι οποίες καλούνται να μάθουν να ζουν διαφορετικά και να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Η μετάβαση από τη σχέση στην ελευθερία πολλές φορές δεν είναι εύκολη και για τους δύο. Σπάνια ένας χωρισμός προκύπτει κοινή συναινέσει. Και για όσες φορές δεν προκύπτει, υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο ένας από τους δύο να μην μπορεί να το δεχτεί ελπίζοντας σε ένα θαύμα που θα αναιρέσει το τέλος ή τουλάχιστον θα αλλάξει τα δεδομένα και θα οδηγήσει σε επανένωση.

Μετά από βδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, το πρόσωπο θα σε θυμηθεί. Είτε γιατί μύρισε το άρωμά σου σε έναν περαστικό, είτε επειδή άκουσε κάτι που επανάφερε στο μυαλό του παλιές όμορφες θύμησες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, θα κρατηθεί γερά από αυτόν και θα κάνει την κίνηση που θα κάνει το κινητό σου να δονηθεί και να εμφανίσει στην οθόνη σου ξανά το όνομά του. Ένα «Τι κάνεις;» εμφανίζεται στα εισερχόμενα και σε πάει πίσω σε εποχές που η επικοινωνία σας ήταν καθημερινή ανάγκη. Και έπειτα εσύ που πήρες τη δύσκολη απόφαση να ξεστομίσεις το τέλος τότε, τώρα απαντάς.

Κι απαντάς γιατί δε σταμάτησες να νοιάζεσαι. Είναι γεγονός ότι πέρασες μήνες, ίσως και χρόνια, με αυτόν τον άνθρωπο. Για ένα διάστημα υπήρξε ο λόγος που ξυπνούσες και χαμογελούσες το πρωί ή η αιτία που έμενες ξάγρυπνος τα βράδια. Ήταν ο άνθρωπος με τον οποίο έκανες όνειρα για τη μετέπειτα ζωή σου, που συγκέντρωνε στο πρόσωπό του όλο σου το ενδιαφέρον. Δεν ξεχνιούνται όλα αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε το ενδιαφέρον χάνεται. Απλώς αλλάζει μορφή. Από ερωτικό μετατρέπεται σε πιο γενικό και ανθρώπινό.

Έτσι, την πρώτη φορά θα μιλήσετε. Θα αναφέρετε όσα έχουν αλλάξει στη ζωή σας, όσα έχετε καταφέρει, ακόμα κι όσα δεν καταφέρατε στο διάστημα που ήσασταν χωριστά. Τι συμβαίνει όμως όταν το πράγμα αρχίζει να σοβαρεύει; Όταν τα τυπικά «Τι κάνεις;» αρχίζουν και έχουν ενεργό ρόλο στην καθημερινότητά σου και το ένα μήνυμα φέρνει το άλλο; Νιώθεις ότι η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τα πλαίσια του φιλικού και απλού ενδιαφέροντος και πως το πρώην έτερό σου ήμισυ προσπαθεί να διεκδικήσει μια θέση στο παρόν σου, είτε έμμεσα είτε άμεσα.

Σε αυτό το σημείο αρχίζεις να νιώθεις άβολα. Θεωρείς πως η μόνη λύση είναι να απαντάς πλέον κοφτά, καμιά φορά μονολεκτικά. Ίσως και να αγνοήσεις κάποια μηνύματα με σκοπό ο άλλος να το εκλάβει ως απάντηση και να σταματήσει να σου στέλνει τόσο συχνά. Και ούτε αυτό πιάνει. Γιατί η ελπίδα για τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου δύσκολα χάνεται τελείως. Πάντα τελευταία πεθαίνει. Έτσι δε λένε οι παλιοί; Καμιά φορά όμως τα ευκόλως εννοούμενα δεν πρέπει να παραλείπονται γιατί τίποτα δεν εννοείται. Χρειάζονται καθαρές εξηγήσεις και όρια.

Είναι λογικό να θες να μάθεις πώς είναι πλέον η καθημερινότητα του ανθρώπου που κάποτε μοιραζόσασταν τη ζωή σας, αν είναι καλά, αν κατάφερε να κάνει όσα ονειρευόταν ή αν τα σχέδια του άλλαξαν από τότε. Μα ίσως είναι καλύτερα να μείνεις με την απορία. Η συχνή επικοινωνία δεν ωφελεί κανέναν. Γιατί ο ένας από εσάς σίγουρα δεν προσπαθεί να προχωρήσει και να σε αφήσει πίσω και εσύ απ’ την άλλη που δε θες να πληγώσεις ξανά αυτόν τον άνθρωπο, το υπομένεις. Και να σου η πίεση και να σου οι τύψεις. Και όλα αυτά γιατί; Για να μη φανείς κακός στα μάτια του; Να μην τον πληγώσεις για μια ακόμη φορά; Για να μη νιώσει ότι τον αφήνεις ξανά;

Το να δυσκολεύεται κάποιος να φύγει δεν είναι βέβαια μόνο δική σου ευθύνη. Καμιά φορά είναι και λάθος χειρισμός από πλευράς του. Αλλά δεν είμαστε όλοι δυνατοί στις αποφάσεις μας. Δεν κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει και είναι καλό για εμάς και τους γύρω μας. Αν έχεις καταλάβει λοιπόν ότι αυτός που έχεις απέναντί σου δυσκολεύεται να φύγει, και εσύ δεν έχεις σκοπό να μείνεις, καλύτερα να το ξεκαθαρίσεις και να περιορίσετε την επικοινωνία σας.

Αν σκέφτεσαι να δώσεις μια ευκαιρία και να αναζωπυρώσεις τις παλιές σας μνήμες, συνέχισέ το. Και δες αν μπορείτε να ξεπεράσετε τις αιτίες που σας έφτασαν στο χωρισμό. Μα αν το κάνεις απλώς από ευγένεια, σκέψου πως ίσως να είσαι η αιτία που ο άλλος μένει πίσω στη ζωή του και δε λέει να κάνει αυτό το βήμα να προχωρήσει. Αν δεν υπάρχει φως για σας στο τούνελ, μη φωτίζεις τις χαραμάδες του.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Νίκη Χατζηευστρατίου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.