Τ’ αγαπήσαμε από μικρά παιδιά στις μεσημεριανές επαναλήψεις της τηλεόρασης. Χάρη στο Netflix έγιναν η παρέα στο φαγητό μας, όταν κάνουμε δουλειές στο σπίτι ή σε μέρες που είχαμε τις μαύρες μας. Ταυτιστήκαμε με καθέναν από τους έξι ήρωες σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας και μάθαμε απ’ έξω τις ατάκες και το ύφος των αγαπημένων μας ηρώων. Τα «Φιλαράκια» σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν ν’ αφήνουν το στίγμα τους σε θέματα σχέσεων και φιλίας. Ποιος δν θα ήθελε την γκαρνταρόμπα της Ρέιτσελ, το σαρκαστικό χιούμορ του Τσάντλερ, την ανεμελιά της Φοίβης, τις ερωτικές κατακτήσεις του Τζόι, τις ηγετικές ικανότητες της Μόνικα ή τη γονική αγάπη που δίνει ο Ρος; Και το κυριότερο: Ποιος δε θα ήθελε να έχει μια τέτοια παρέα;

Οι εποχές από την πρώτη προβολή της σειράς έχουν αλλάξει ριζικά, κάνοντας κάποια από τα ανέκδοτα ή τα επεισόδια της σειράς να μη συνάδουν με τους κανόνες της σημερινής πολιτικής ορθότητας αλλά ούτε και με τη σύγχρονη κοινωνία εν γένει. Ωστόσο, τα «Φιλαράκια» μας, δημιούργησαν μια εικόνα για το μέλλον μας και μάς έκαναν να φανταστούμε πώς θα είμαστε εμείς στα 25-30 μας. Σε άλλα έπεσαν μέσα, σε άλλα τραγικά έξω. Κι αυτά τα «έξω» είναι που μας έδωσαν το χαστούκι όταν τα αντιμετωπίσαμε στη ρεαλιστική τους διάσταση. Φιλαράκια, τι παραμύθια μας πουλήσατε;

 

1. Με μια μέτρια δουλειά, μπορώ να έχω ένα τέλειο σπίτι στο κέντρο (Του Μανχάταν!)

Μια σερβιτόρα και μια μαγείρισσα (στις πρώτες σεζόν η Μόνικα δεν ήταν ακόμη σεφ) μπορούν να νοικιάζουν και να συντηρούν ένα μεγάλο τριάρι στο κέντρο του Μανχάταν. Σε επόμενους κύκλους μάθαμε για το ιδιότυπο καθεστώς με το οποίο η Μόνικα είχε αποκτήσει το σπίτι, όμως και πάλι, το να το συντηρείς με κοινόχρηστα, ρεύμα, θέρμανση, δε θα ήταν καθόλου βιώσιμο. Νομίζαμε κι εμείς πως θα μπορέσουμε να ζούμε σε τέτοιες ανέσεις. Κι η διαδικασία αναζήτησης σπιτιού γέλασε, και το πορτοφόλι μας έκλαψε, γιατί αμφότερα γνωρίζουν πως καταλήξαμε στην καλύτερη με συγκάτοικο σ’ ένα υπόγειο μικρό δυαράκι ή σε κάποια γειτονιά μακριά από το τσουχτερό κέντρο.

 

2. Θα έχω καθημερινά χρόνο για άπλετο άραγμα με την παρέα μου

Αλήθεια, τι ώρες δούλευαν τα «Φιλαράκια»; Όλο για καφέ στο Central Perk τα βλέπαμε ή μαζεμένα σε κάποιο σπίτι. Εμείς τις καθημερινές βλέπουμε τους φίλους μας με το κιάλι και πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε. Είπαμε, άλλη εποχή τότε, αλλά αυτό αγγίζει τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Σίγουρα θα θέλαμε να έχουμε τον ελεύθερο χρόνο τους για καφέ και παρέα, αλλά οι ρυθμοί της πραγματικής ενήλικης ζωής δεν αφήνουν περιθώριο για κάτι τέτοιο.

 

3. Τα προγράμματα της παρέας πάντοτε συμπίπτουν

Σε άμεση σύνδεση με το προηγούμενο μεγάλο ψέμα της σειράς, οι έξι φίλοι με τις τόσο ετερόκλητες δουλειές πάντα σχεδόν καταφέρνουν να βρίσκονται σε ολομέλεια. Πώς στο καλό το πετυχαίνουν αυτό, μάλλον πως δε θα μάθουμε ποτέ. Εμείς με σαφώς μικρότερο κύκλο κάνουμε εβδομάδες να βρούμε μια μέρα που να μας βολεύει όλους για καφέ, χωρίς πάντα να το επιτυγχάνουμε. Πιστεύαμε αλήθεια πως στα 25 θα έχουμε όλοι τις ίδιες χρονικές υποχρεώσεις μέσα στη μέρα και θα καταφέρναμε να βρισκόμαστε όλοι μαζί;

 

4. Θα έχω πάντα χρήματα για φαγητό απ’ έξω

Ή για να μαγειρεύω για έξι καθημερινά. Γιατί στα «Φιλαράκια» αυτό συμβαίνει. Η παρέα- σχεδόν πάντα σε ολομέλεια, μην ξεχνιόμαστε- παραγγέλνει πίτσες και κινέζικο σε καθημερινή βάση και στις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν το κάνει, η Μόνικα μαγειρεύει για όλους. Καλά θα ήταν να μπορούσαμε κι εμείς να γυρίσουμε από τη δουλειά και απλώς να σηκώσουμε το τηλέφωνο να παραγγείλουμε αλλά ο μέσος μισθός δεν μπορεί να καλύψει τέτοια ζωή. Πίτσα και κινέζικο αυτοί; Μακαρόνια και φασολάκια εμείς, γιατί τα 20s θέλουν καλοπέραση.

 

5. Θα μπορέσω να βρω εύκολα μια καλή δουλειά χωρίς προϋπηρεσία

Μια γραμματέας σε εταιρεία που δεν ξέρει καν να πληκτρολογεί (δεν ξεχνιούνται τα “compuper skills” στο ψεύτικο βιογραφικό της Ρέιτσελ), ένας ηθοποιός χωρίς να έχει τελειώσει κάποια σχολή, αντίστοιχα μια μασέζ. Ανεξάρτητα από τη μετέπειτα πορεία τους στα επαγγελματικά, τα «Φιλαράκια» μας δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι χτυπάς μια πόρτα κι έχεις βρει δουλειά. Ίσως στα ‘90s αυτό να ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα, σήμερα όμως είναι τραγελαφικό. Ακόμα και για την πιο φαινομενικά απλή εργασία απαιτούνται σχετικά προσόντα και προϋπηρεσία, ενώ ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Αντιλαμβανόμαστε, δυστυχώς, πως, αν παραιτηθούμε για να πάμε σε καλύτερη δουλειά, ο τέως εργοδότης μας δε θα μας ζητάει πίσω προσφέροντας και αύξηση. Καλά θα ήταν!

 

6. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ φίλων είναι χαλαρές

Φυσικά και θα δανείσεις στο φιλαράκι σου όσα χρειάζεται για μια δύσκολη περίοδο. Φυσικά και δε θα του βάλεις το μαχαίρι στον λαιμό να στα επιστρέψει με την επόμενη μισθοδοσία του, αλλά δε θα σβήσεις κι εντελώς το χρέος του από το μυαλό σου, ιδίως αν μιλάμε για μεγαλύτερα ποσά. Μπορεί μάλιστα να φτάσεις και στην πολύ δύσκολη θέση να ζητήσεις πίσω τα χρήματά σου. Σε κάθε περίπτωση δε θα έπραττες όπως οι φίλοι της σειράς. Υπολογίζεται πως ο Τζόι κατέληξε να χρωστάει στον Τσάντλερ περίπου 104.000$. Είπαμε, φίλοι, αλλά αυτό είναι εκμετάλλευση.

 

7. Θα παίζει πάντα κάτι ερωτικό

Χρειάζεται να πούμε πολλά περισσότερα; Κι οι έξι είχαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ερωτικές σχέσεις, άλλες πιο σοβαρές, άλλες πιο βραχύβιες. Σε κάθε περίπτωση, είχαν ένα ερωτικό ταίρι. Έμεναν ελεύθεροι για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα κι ο μόνος ορκισμένος εργένης, ο Τζόι, σχεδόν σε κάθε επεισόδιο αναφέρει τις εφήμερες περιπτύξεις του. Περίμενες ότι στα 25+ θα έχεις ραντεβού, σχέσεις, έρωτες, αλλά κατέληξες να την περνάς μακριά απ’ όλα αυτά από επιλογή δική σου ή άλλων; Μην ανησυχείς, τα «Φιλαράκια» ξεγέλασαν πολλούς!

 

8. Θα κάνω τέλεια παρέα με πρώην μου

Μάλιστα, θα μοιραζόμαστε και συμβουλές για σχέσεις λίγο καιρό μετά τον χωρισμό μας. Κι αν τα ξαναβρούμε και ξαναχωρίσουμε και τα ξαναβρούμε και ο κύκλος συνεχίζεται, δεν πειράζει. Η παρέα μας θα μείνει αλώβητη και μόνο λίγο θα επηρεαστεί από το μεταξύ μας. Το πολύ πολύ να κάνουμε κι ένα παιδί μαζί, χωρισμένοι. Ο Ρος και Η Ρέιτσελ έθεσαν τα θεμέλια μιας ουτοπικής πραγματικότητας, όπου δύο εραστές μπορούν να μείνουν φίλοι. Μπορεί τελικά να κατέληξαν μαζί και μάλιστα με παιδί, αλλά στα δέκα χρόνια που διήρκεσε η σειρά, πολλάκις έκαναν καλή φιλική (έστω φαινομενικά) παρέα. Η πραγματικότητα σπάνια είναι τέτοια, ιδίως όταν χωρίζουμε με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας επιβάλλει τη μαύρη λίστα. Βλεπόμαστε κι αλλάζουμε δρόμο, όχι να κάτσουμε και για καφέ μαζί. Να είναι καλά, αλλά μακριά μας. Η παρέα θα ήταν άβολη και για τους δυο κι επικίνδυνη για όλους.

 

9. Το να διαφέρεις μέρα με τη νύχτα με κάποιον δεν έχει καμία σημασία

Έξι τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες καταφέρνουν να χτίζουν μια σχέση που αντέχει στον χρόνο, όσο διαφορετικά κι αν τους τα φέρει η ζωή. Υπάρχουν, φυσικά, και οι τυχεροί που το έχουν βρει αυτό με τη δική τους παρέα, αλλά για πολλούς από εμάς οι φιλίες στα 25 δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θα θέλαμε να είναι. Λίγο οι ιδιαιτερότητες του καθένα μας, λίγο οι συνθήκες, λίγο οι αναπόφευκτες προστριβές και τσουπ, βρεθήκαμε να περνάμε τα σαββατόβραδα μόνοι με κρασί και Netflix.

 

10. Απ’ το σχολείο στην κουμπαριά- εύκολα

Σκληρή διαπίστωση το αντίθετο. Στα «Φιλαράκια» είχαμε τον Ρος και τον Τσάντλερ να είναι μαζί από το Κολέγιο, τη Ρέιτσελ και τη Μόνικα από το Λύκειο- κι ας είχαν να βρεθούν πολλά χρόνια. Η ίδια η παρέα των έξι ξεκινά και τελειώνει το ταξίδι της ενωμένη από την αρχή ως το τέλος. Είναι εκεί ο ένας για τον άλλον σε κάθε περίσταση, στηρίζουν, βοηθούν και νουθετούν. Στην πραγματικότητα οι φιλίες έρχονται και παρέρχονται ασκαρδαμυκτί. Λίγες αντέχουν πραγματικά στον χρόνο και είναι ευχής έργον να το πετύχεις αυτό.

Το επικίνδυνο με κάθε προϊόν μυθοπλασίας είναι η ταύτιση με τους ήρωες και τα βιώματά τους. Λαμβάνει χώρα υποσυνείδητα και επηρεάζει την οπτική μας για διάφορες παραμέτρους της πραγματικότητας. Έτσι την πατήσαμε και με τα «Φιλαράκια» και πιστέψαμε πως τα 20s μας θα είναι μια φοβερή περίοδος με ακαδημαϊκή, εργασιακή και προσωπική εξέλιξη πάντα υπό τη θαλπωρή της σταθερής μας παρέας. Τα πράγματα, όμως, ήρθαν πολύ διαφορετικά και δεν ξέρουμε πόσο εντάξει είμαστε με αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσουμε τους ατέρμονους κύκλους επαναλήψεων του αγαπημένου μας comfort show που τόσα χρόνια μας λέει “I’ll be there for you”.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Αγγελική Τσαγκαράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου