%cf%84%ce%b7%ce%b3%cf%81%cf%86%cf%81%ce%b3%ce%b7

Εντάξει, τον πρώην πρόεδρο τον Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump όλοι τον ξέραμε και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς για τους λάθος λόγους που ένας άνθρωπος μπορεί να μείνει στην ιστορία. Διατηρώντας λοιπόν το προφίλ αυτό, τις τελευταίες ημέρες τον κύκλο του διαδικτύου κάνει ένα καινούριο ρεπορτάζ που θέλει τον Trump να παραπέμπεται σε δίκη εξαιτίας της δωροδοκίας προς το πρόσωπο της σταρ ερωτικών ταινιών Stormy Daniels καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος θα παραπεμφθεί σε δίκη για μια νομική υπόθεση στην ιστορία της Αμερικής. Και να πούμε τώρα, ότι η είδηση αυτή μας σοκάρει για τον συγκεκριμένο; Ψέματα θα πούμε.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για τον λόγο που ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραδοθεί σήμερα, Τρίτη, 4 Απριλίου στη δικαιοσύνη προκειμένου να του απαγγελθούν οι κατηγορίες που ακόμη παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι κατηγορίες αφορούν την καταβολή ενός ποσού με αντάλλαγμα τη σιωπή της Stormy κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, σύμφωνα με την αστυνομία του Μανχάταν. Και φυσικά, δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση λαμβάνουν χώρα εν όψει της εκ νέου διεκδίκησης της προεδρίας στις ερχόμενες εκλογές του 2024.

Η αποσιώπηση που διεκδικήθηκε, αφορούσε τη μη δημοσίευση της σχέσης που είχε ο πρώην πρόεδρος με τη Stormy Daniels προσθέτοντάς τον στη λίστα με τους ηγέτες χωρών που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη με αντίστοιχα σκάνδαλα ερωτικού περιεχομένου. Παρ’ όλα αυτά να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά 4 και μαζί με αυτή 5. Η πρώτη φορά ήταν το 2016 για την ανάμειξή του σε Ρωσικές υποθέσεις κι η άλλη το 2022 για την ενθάρρυνση μίας ομάδας ακραίων οπαδών να εισβάλλουν στο Καπιτώλιο. Η τρίτη ήταν όταν πήρε μαζί του φεύγοντας από τον λευκό οίκο ορισμένα έγγραφα κυβερνητικού περιεχομένου κι η τέταρτη για διάφορες οικονομικές προσωπικές του υποθέσεις. Ωστόσο σε καμία από τις περιπτώσεις δε βρέθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προχωρήσουν στην προσαγωγή του σε δίκη.

Αυτό που τονίζεται στην παρούσα υπόθεση, είναι ότι ενώ μεν η καταβολή του ποσού των 130.000 δολαρίων, η οποία έγινε μέσω του δικηγόρου του πρώην προέδρου, ήταν νόμιμη, οι αρχές υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό εντάχθηκε στο ποσό της προεκλογικής του εκστρατείας και το γεγονός αυτό ήταν που τον έκανε να αντιμετωπίζει τις νομικές κυρώσεις καθώς απαγορεύεται δια νόμου. Όταν η Stormy μίλησε για πρώτη φορά, της απευθύνθηκε μήνυση για καταπάτηση του συμφωνητικού εχεμύθειας, όμως αυτό δε φάνηκε να την πτοεί. Η κατηγορία για χρηματισμό της κατά την προεκλογική περίοδο, που πια δεν αποτελεί μια περίπτωση απλής απιστίας, πυροδότησε την αντίδραση του Trump ο οποίος υποστήριξε ότι γίνεται μια πολιτική δίωξη με σκοπό το σαμποτάζ της προεκλογικής του εκστρατείας καθώς μέχρι τις κατηγορίες προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, ενώ κατηγόρησε την εισαγγελία για διάκριση εναντίον του ανοίγοντας πυρά για νέα σχόλια.

Τέλος να αναφέρουμε ότι πέρα από αυτόν τον τέως πρόεδρο, ήταν κι άλλοι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ που αντιμετώπισαν νομικά ζητήματα ή έγιναν αντικείμενο ερευνών μετά την αποχώρησή τους από το αξίωμα. Το 1872 o Odysseus Grant κατά φημολογία εξαπατήθηκε από έναν συνέταιρό του μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα κι έχασε την περιουσία του, ενώ ο Μπιλ Κλίντον παραπέμφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1998 για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης σε σχέση με ένα σκάνδαλο που αφορούσε τη Μόνικα Λεβίνσκι. Ωστόσο, ούτε ο Γκραντ ούτε ο Κλίντον συνελήφθησαν για εγκλήματα που σχετίζονταν με τη θητεία τους ως πρόεδροι.

Δεν ξέρουμε ακόμη ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της ιστορίας κι αν απλώς θα μπει στο συρτάρι σαν ακόμη ένα σκάνδαλο που έχει συγκαλυφθεί, πάντως ένα είναι το μόνο σίγουρο: αν είναι ένας να έχει τα μέσα για ν το θάψει τότε σίγουρα είναι ο Τραμπ. Μένει μόνο να δούμε, αν θα του το επιτρέψει η κοινή γνώμη που τόσο γρήγορα φαίνεται να ξεχνά.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου