Άραγε υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγοράζουν εφημερίδες και περιοδικά; Είναι λίγοι στον κόσμο, ειδικότερα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και αφού όλα μπορείς να τα βρεις στο διαδίκτυο, γιατί να τα αγοράσεις; Όλα έχουν μεταφερθεί ηλεκτρονικά και δε χρειάζεται να σπαταλάμε το χαρτί, όμως εμείς είμαστε παραδοσιακοί άνθρωποι.

Ο κόσμος στις μέρες μας δεν επιλέγει ιδιαίτερα την εφημερίδα και το περιοδικό, αφού δεν περιμένει πλέον απ’ αυτά να μάθει νέα, αφού τα γνωρίζει ήδη, μέσα σε δευτερόλεπτα, από το διαδίκτυο. Δε θα ξοδέψει χρήματα για να τα αγοράσει καθημερινά, εφόσον του παρέχονται δωρεάν.

Υπάρχουμε κι εμείς, όμως, που ακόμα θα αγοράσουμε την εφημερίδα ή το περιοδικό που θα μας τραβήξει το ενδιαφέρον. Οι εικόνες, τα χρώματα, μας δίνουν άλλη αίσθηση και δεν είναι η ίδια με αυτή που μας προσφέρει με το διαδίκτυο. Μας αρέσει να έχουμε το περιοδικό ή την εφημερίδα στην ίδια σελίδα για ώρες, γιατί απλώς έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε πιο μετά την ανάγνωσή τους, την εξερεύνησή τους ή γιατί η σελίδα αυτή μας έκανε εντύπωση και θέλουμε να τη χαζεύουμε.

Μας γεμίζει ιδιαίτερα να πάρουμε το περιοδικό ή την εφημερίδα μας και να καθίσουμε έξω στον ήλιο, στην παραλία, ακόμα και στο βουνό και να τα διαβάσουμε, να τα συζητήσουμε, να μοιραστούμε τις σελίδες με τους γύρω μας. Τα ξεφυλλίζουμε συνεχώς, τα τσαλακώνουμε και αυτό είναι που μας αρέσει πιο πολύ. Ένας καφές και το περιοδικό μας ή η εφημερίδα μας είναι το καλύτερο πρωινό ξύπνημα.

Αγαπάμε και το βιβλίο και σίγουρα δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Έχουν, όμως, και αυτά τη χάρη τους και για εμάς που είμαστε λάτρεις των περιοδικών και των εφημερίδων, οι εικόνες, τα μικρά κείμενα, τα κουτσομπολίστικα άρθρα ακόμα και τα ζώδια, μας αλλάζουν τη διάθεση. Άλλωστε μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις ώρες και να επιλέξουμε τι θέλουμε να διαβάσουμε ανάλογα με τη διάθεσης μας. Πολύ μας ενθουσιάζουν οι περιλήψεις των έργων από τα περιοδικά, όπως και το πρόγραμμα της τηλεόρασης ολόκληρης της εβδομάδας. Το ενδιαφέρον ακόμη στα περιοδικά και στις εφημερίδες είναι ότι υπάρχει πάντα ένα κομμάτι για κάθε ηλικία.

Μας θυμίζουν τα παιδικά μας χρόνια που ψάχναμε στα περιοδικά και στις εφημερίδες για ένα θέμα που μας έδιναν στο σχολείο και κόβαμε τα περιοδικά σε κομματάκια για να βρούμε τις κατάλληλες εικόνες. Ακόμη, μας φέρνει στο μυαλό την αγωνία που είχαμε να αγοράσουμε ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα για να διαβάσουμε τις περιλήψεις των έργων που μας ενδιέφεραν, να δούμε τα αποτελέσματα των αθλητικών και τι θα έπαιζε στην τηλεόραση όλη την εβδομάδα. Η αγωνία δεν υπάρχει πλέον, αφού όλα τα γνωρίζουμε μέσω του διαδικτύου, αλλά εμάς εξακολουθεί να μας ξυπνά το αίσθημα του ενδιαφέροντος και της περιέργειας. Πολύ μας αρέσουν και τα συσκευασμένα περιοδικά και εφημερίδες που πάντα περιέχουν ένα δώρο και παλαιότερα περιείχαν πολύ πιο ωραία και μεγάλα δώρα. Γενικά έδινε άλλο αίσθημα η Κυριακάτικη εφημερίδα με το περιοδικό κι εμείς που ανήκουμε σ’ αυτή την κατηγορία εξακολουθούμε να το νιώθουμε.

Το πιο ωραίο με τις εφημερίδες και τα περιοδικά, όμως, είναι ότι μάθαμε να κάνουμε συλλογή, τη δική μας συλλογή. Τα μαζεύουμε όλα σε μια γωνιά, τα κάνουμε στοίβα και τα κρατάμε εκεί, γιατί απλώς ένα κομμάτι απ’ το περιεχόμενό τους, ένα άρθρο μας έκανε εντύπωση και μας ενδιαφέρει. Έτσι, γίναμε συλλέκτες, γιατί απλώς δε θέλουμε να τα αποχωριστούμε και κάποτε θα ανατρέξουμε πάλι σ’ αυτά.

Λοιπόν, εμείς ακόμη θα αγοράζουμε τις εφημερίδες και τα περιοδικά, γιατί μας δίνουν άλλη αίσθηση, μας αρέσουν, όπως τα βιβλία. Θα κάτσουμε να χαζέψουμε και να βρούμε εκείνο που θα μας κινήσει πιο πολύ το ενδιαφέρον. Και μη φοβάστε, εμείς που τα αγοράζουμε, τα ανακυκλώνουμε μετά.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.