Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Εάν παρατηρήσεις προσεκτικά αρκετές πτυχές του διαδικτύου και των σόσιαλ, μπορείς να μάθεις αρκετά και μάλιστα να τα αξιοποιήσεις και επαγγελματικά. Το internet δεν είναι μόνο για να έρχεσαι σε επαφή με τον έξω κόσμο, να μιλάς με τους φίλους σου ή να περνάς τον ελεύθερό σου χρόνο. Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοοποιηθεί και για λόγους δουλειάς. Παράξενο, ε; Είναι όμως γεγονός, γιατί πολλές φορές το διαδίκτυο μπορεί να είναι απαραίτητο, προσφέροντας μια πραγματική θέση εργασίας.

Κακά τα ψέματα το να βλέπεις τι συμβαίνει στο κόσμο, τι έγινε viral, πώς ντύθηκαν οι διάσημοι σε μια συνηθισμένη βόλτα, σίγουρα σε χαλαρώνει και αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης με την παρέα. Μα έλα που μπορεί να είναι ο υπολογιστής και εργαλείο δουλειάς. Ή να θες να διαβάσεις για τη σχολή και όλα τα βιβλία να βρίσκονται ηλεκτρονικά. Πώς να το εξηγήσεις αυτό τώρα στους γονείς σου που μεγάλωσαν σε άλλες εποχές και σαν σε βλέπουν στον υπολογιστή νομίζουν πως κάνεις διάλειμμα;

Οι γονείς σου μπορεί να σε στήριξαν να σπουδάσεις, να σου προσέφεραν ό,τι περισσότερο μπορούσαν, μα γι’ αυτούς οι δουλειές ήταν συνήθως έξω απ’ το σπίτι. Πώς να κατανοήσουν πως μπροστά από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή εργάζεσαι και πληρώνεσαι γι’ αυτό; Αναρωτιούνται τι δουλειά είναι αυτή μπροστά από μια οθόνη και γιατί ο εργοδότης δεν έχει ανάγκη να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου δια ζώσης. Και το να απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να μοιάζει απλό όταν πρόκειται για συνομηλίκους σου, μα στους γονείς σου είναι μπέρδεμα ολόκληρο. Δεν έχουν μάθει έτσι. Ίσα που κατάφεραν να αποδεχτούν ότι πλέον το διαδίκτυο είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητας, ότι η τεχνολογία προχωρά και πρέπει να συμβαδίζουμε μαζί της. Άσε που μπορεί ακόμα και να σκεφτούν πως επέλεξες μια εύκολη λύση για να μπορείς να κάθεσαι στον καναπέ και να μη βγεις στην αγορά εργασίας.

Δεν είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν επειδή δεν έχουν την κρίση, ούτε ότι δε θα κατανοήσουν ό,τι τους πεις άπαξ και τους εξηγήσεις, απλώς μεγάλωσαν διαφορετικά. Έχουν μάθει να δουλεύουν με τις ώρες και μετά να επιστρέφουν σπίτι. Έλειπαν από κοντά σου μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της μέρας, γιατί η εργασία τους δεν τους επέτρεπε να βρίσκονται διαρκώς στο σπίτι. Ίσως να μην μπορούν να κατανοήσουν με ποιο τρόπο συνδέεται αυτό που σπούδασες με την εργασία μέσω από το internet, αλλά έχουν κάθε διάθεση να σε ακούσουν.

Απορούν αν το ότι δουλεύεις απ’ το σπίτι σημαίνει πως δεν έχεις ωράριο, αν μπορείς να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις ό,τι ώρα θες, αν μπορούν να σου αποσπούν την προσοχή ανά πάσα ώρα και στιγμή. Θα σε ρωτήσουν αν μπορείς να μείνεις όλη μέρα με τις πιτζάμες ή αν πρέπει να ντυθείς και θα νομίζουν πως έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο κι ας σε παίρνει ο ύπνος ξημερώματα με το λάπτοπ αγκαλιά. Αν μένετε μαζί και κάτι απρόοπτο προκύψει, θα θεωρήσουν πως έχει δέκα λεπτά να τους αφιερώσεις αφού βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο, πως μπορούν να σου αφήσουν να ‘χεις έγνοια το φαΐ και να πεταχτούν σε κάτι δουλειές, αφού γι’ αυτούς είναι αυτονόητο πως μπορείς να σηκώνεσαι και να κάθεσαι όποτε θέλεις.

Θα είναι δύσκολο να το αντιληφθούν, όχι γιατί είναι ντροπή ή γιατί κάτι δεν τους κάθεται καλά στο συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, αλλά απλώς επειδή ξεφεύγει απ’ ότι ήδη γνωρίζουν. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τόσο εύκολα ότι δουλεύεις, ότι έχεις ωράριο, ότι η δουλειά μέσω διαδικτύου απαιτεί χρόνο και αφοσίωση και θέλει την ανάλογη προσοχή.

Θα το καταλάβουν κάποια στιγμή -πού θα πάει;-, μπορεί να χρειάζονται απλώς περισσότερο χρόνο να αντιληφθούν πώς λειτουργεί όλο αυτό και να αποδεχτούν ότι η ζωή προχωράει μαζί με internet και σόσιαλ. Είναι που έχουν μέτρο σύγκρισης τη δική τους ζωή και αυτό μοιάζει παράξενο έως ακατόρθωτο για εκείνους. Θέλει μόνο χρόνο, όπως τότε που έπρεπε να βάλουν στη ζωή τους την τεχνολογία και σιγά-σιγά τα κατάφεραν. Κάποια στιγμή ίσως περισσότεροι να δουλεύουν απ’ το σπίτι τους και λιγότεροι να βρίσκονται σε κοινό εργασιακό χώρο, αφού η τεχνολογία προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.