Είναι πράγματι σπουδαίο το ότι μπορείς να επιλέξεις τον άνθρωπό σου, τη σχέση σου, τον σύντροφό σου, τον φίλο, την παρέα, το κολλητάρι. Κανείς δε σου ορίζει τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ούτε σου επιβάλει να αλληλεπιδράσεις μαζί τους. Επιλέγεις με βάση τα δικά σου κριτήρια αξιολογώντας με ποιους ταιριάζεις και με ποιους όχι, ποιοι έχουν κοινά στοιχεία με σένα και ποιοι θα μπορούσαν να σταθούν πλάι σου και να κολλήσουν με την προσωπικότητά σου. Έχεις τη δυνατότητα να δεις τα θετικά και τα αρνητικά τους και έπειτα να επιλέξεις αν θ’ αποκτήσουν μια θέση στη ζωή σου ή αν απλώς δε σου κάνουν και καλύτερα να τραβήξετε δρόμους χωριστούς. Κάπως έτσι λοιπόν φτιάχνεις έναν κύκλο που απαρτίζεται από άτομα που έχεις διαλέξει να είναι τα στηρίγματά σου.

Υπάρχουν όμως και πρόσωπα που δεν μπορείς να επιλέξεις κι αυτά είναι η μητέρα, ο πατέρας, ο αδελφός, η αδελφή, η οικογένειά σου. Η θέση τους δεν αλλάζει και δεν ανάλογη με το τι σου αρέσει, τι σε εκνευρίζει ή τι προτιμάς. Κάποιος άλλος τους επέλεξε για σένα και θα βρίσκονται εκεί όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ειδικά οι γονείς σε έχουν μεγαλώσει, σου έχουν μεταφέρει τις δικές τους αξίες, σου έχουν μάθει πολλά, σε βοήθησαν και ήταν σύμμαχοί σου σε κάθε εμπόδιο μέχρι που διαμόρφωσες δικό σου χαρακτήρα, απέκτησες μοναδικό τρόπο σκέψης και έχτισες μια προσωπικότητα με γνώμονα τις επιθυμίες σου.

Η οικογένειά σου όμως μπορεί να μην είναι σαν την οικογένεια του συντρόφου σου ή των φίλων σου. Αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι  εξίσου μοναδική. Όταν αλληλεπιδράς με την οικογένεια του ανθρώπου σου και γνωρίζεις τις συνήθειές τους, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με καταστάσεις που δε συνηθίζεις με τους δικούς σου, στην αρχή σου φαίνεται κάπως παράξενο. Όσο και να μη θέλεις να δώσεις σημασία στις διαφορές, κάποιες στιγμές απλώς δεν μπορείς να αποφύγεις τη σύγκριση. Μένοντας στο σπίτι της σχέσης σου ή ακόμα και σε σπίτια φίλων, γνωρίζεις έναν διαφορετικές συνήθειες, μια άλλη οικογένεια, μια αλλιώτικη κουλτούρα και έναν τρόπο καθημερινότητας που δε μοιάζει με τον δικό σας.

Μπορεί να βρεθείς σε μια οικογένεια και να έρθεις αντιμέτωπος με κουβέντες κοφτές, λόγια κάπως αυστηρά χωρίς ίχνος χιούμορ και ανθρώπους τόσο προσεκτικούς σε κάθε τους κίνηση και στο πώς απευθύνονται ο ένας στον άλλον που οριακά θα έλεγες ότι δε μένουν στο ίδιο σπίτι. Όλα αυτά σε κάνουν να βλέπεις λίγο διαφορετικά τη δική σου οικογένεια, την οποία επαινείς και χαίρεσαι που είναι τόσο αυθεντική. Απ’ την άλλη υπάρχουν στιγμές που βλέπεις σε μια οικογένεια γέλια, αθωότητα, όμορφες κουβέντες χωρίς ίχνος έντασης ή εκνευρισμού. Αυτή η πλευρά σε κάνει να ζηλεύεις λίγο τη μεταξύ τους σχέση και να σκέφτεσαι γιατί δεν είναι έτσι τα πράγματα και στη δική σου οικογένεια.

Πράγματι δεν επιλέγεις την οικογένειά σου, δε χρειάζεται όμως να τη συγκρίνεις με άλλες. Είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους και έχει τον δικό της τρόπο να λειτουργεί ομαλά. Μπορεί πολλές φορές όταν πρωτογνωρίζεις μια άλλη οικογένεια να μην έχεις πραγματική εικόνα για τις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Ίσως τα άτομα απ’ τα οποία απαρτίζεται να νιώθουν ότι απ’ τη στιγμή που δεν είσαι οικείος τους οφείλουν να ‘ναι πιο προσεκτικοί μπροστά τους, να μετρούν τις κινήσεις τους και να δείχνουν ακόμα πιο αγαπημένοι απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Αυτό που βλέπεις εσύ την εκάστοτε χρονική στιγμή δεν είναι παρά ένα στιγμιότυπο και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβαίνει όταν κλείσει η πόρτα και εσύ δεν είσαι παρών. Επομένως μη βιαστείς να συγκρίνεις οικογένειες μεταξύ τους και να θυμάσαι πως η δική σου είναι σίγουρα μοναδική.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.