Κάθεσαι χωρίς έγνοιες στο σπίτι ή πηγαινοέρχεσαι και είσαι συνέχεια στο τρέξιμο προσπαθώντας να βάλεις σε μια τάξη τις δουλειές, ενώ παρατηρείς ότι ένα καινούριο πρόσωπο έκανε την εμφάνισή του στη γειτονιά σου. Πες το ευγένεια, περιέργεια, ενδιαφέρον, δημόσιες σχέσεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θες να γνωριστείτε! Ένα νέο σπίτι ετοιμάζεται, ένα παλιό ανακαινίζεται και άγνωστες φωνές και πρόσωπα απέκτησαν θέση στη γειτονιά σου. Ήρθαν για να μείνουν μόνιμα ή για απλή επίσκεψη; Κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι μόλις απέκτησες νέους γείτονες.

Η γειτονιά είναι σαν ένα μεγάλο σπίτι, μοιάζει με μια μεγάλη αυλή που όλοι οι καλοί χωράνε. Οι γείτονες, άνθρωποι που γνώρισες και απ’ το πουθενά αναπτύξατε πολύ καλές σχέσεις, έχουν γίνει πλέον φίλοι σου. Φυσικά δεν είναι εφικτό να κάνεις παρέα με κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι γείτονας, θα πρέπει να τα βρίσκετε και να ταιριάζετε ως χαρακτήρες.

Στην αρχή όλα σου φαίνονται παράξενα, γιατί οι νέες γνωριμίες σε φοβίζουν. Δεν ξέρεις τι θα αντικρίσεις, πώς θα είναι η σχέση σου μαζί τους και πώς θα τα πάτε ως γείτονες. Σκέφτεσαι διάφορα, γιατί κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του παραξενιές και συνήθειες. Η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης σε τρομάζει μέχρι να καταφέρετε να αναπτύξετε μια σχέση που θα σε ευχαριστεί και θα σε κάνει να νιώθεις ότι δεν τίθεται θέμα παρεξήγησης ανάμεσά σας. Παίρνεις πληροφορίες, ρωτάς να μάθεις από που είναι οι νέοι γείτονες, πώς αποφάσισαν να έρθουν στη συγκεκριμένη γειτονιά, τι δουλειά κάνουν, ποια είναι τα χόμπι τους, αν έχουν παιδιά! Δε θες να σε παρεξηγήσουν, αλλά ούτε να σχηματίσουν λάθος εντύπωση για σένα, γι’ αυτό και η αρχή είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθείς ακόμη να μη γίνεσαι ενοχλητικός, να είσαι διακριτικός, να μη νομίζουν πως παρεμβαίνεις στον προσωπικό τους χώρο και να μη χαιρετάς κάθε φορά που βγαίνεις έξω μέχρι να αναπτύξετε σχέση οικειότητας.

Στην πορεία όμως τα πράγματα αλλάζουν και η πρώτη γνωριμία μπορεί να εξελιχθεί σε μια όμορφη φιλική σχέση. Χρειάζεται ανεμελιά,  ξεγνοιασιά, γέλιο και να είσαι ο εαυτός σου σε όλο του το μεγαλείο. Δε σε αγχώνει τίποτα πλέον, συνειδητοποιείς ότι η γειτονιά έχει μεγαλώσει κι άλλο με πρόσωπα που τα βρίσκετε και ‘χουν μια θέση στην καθημερινότητά σου. Τον πρωινό καφέ δεν τον πίνεις μόνος, αλλά με παρέα και δεν υπάρχει πιθανότητα να μπουχτίσεις ούτε ένα λεπτό σπίτι γιατί όλο και κάποιος απ’ τους γείτονες θα πεταχτεί να σε δει. Ακόμα κι αν ξεμείνεις από κάτι που χρειάζεσαι στο σπίτι, όλο και κάποιος γείτονας θα έχει να σου δώσει. Ένα αβγό, λίγη ζάχαρη; Ό,τι και να είναι, σ’ αυτή τη φιλική σχέση δίνεις και παίρνεις και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Είναι μεγάλη ευλογία να έχεις καλούς γείτονες, να γνωρίζεις καλούς ανθρώπους και να είσαι ο εαυτός σου. Είναι εξίσου σημαντικό να ξέρεις ότι δε θα σε παρεξηγήσει κανείς αν φωνάξεις λίγο παραπάνω, αν ξεχαστείς και βάλεις στο τέρμα τη μουσική, αν δε βγεις απ’ το σπίτι σου για μέρες. Οι γείτονες μπορούν να καταλάβουν και είναι εκεί χωρίς πολλές κουβέντες. Μιλάς ελεύθερα στο σπίτι σου και όχι υπό το φόβο μην τυχόν και σε ακούσουν και δε διστάζεις να κάνεις πάρτι μια στις τόσες. Δε βρίσκεις εύκολα γείτονες που να γίνεστε φιλαράκια, δεν κάνεις τόσο εύκολα νέες γνωριμίες και νέα αρχή, μα αν είσαι τυχερός και το πετύχεις έχεις να κερδίσεις πολλά.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.