Ποιος από εμάς στη ζωή του κάνει πάντα αυτό που λέει; Βάζουμε στη ζωή μας μια σειρά από ενέργειες που θέλουμε να κάνουμε, αλλά μένουμε στο «θα». Συνηθίζουμε τον εαυτό μας σε ψεματάκια και δικαιολογίες για να μείνουμε τελικά καθηλωμένοι στη συνήθεια. Μετράει, όμως, το γεγονός ότι επιβάλλουμε κάτι στον εαυτό μας, το καταλαβαίνουμε και θέλουμε να το αλλάξουμε κι ας παίρνουμε ακόμα τη μια αναβολή μετά την άλλη κι ας μένουμε πάλι εκεί που ήμασταν.

Αγαπάμε τον εαυτό μας και θέλουμε να τον εξελίξουμε για αυτό και εμείς «θα» αναλάβουμε δράση. Λοιπόν, αρχικά θα ξεκινήσουμε το μεταπτυχιακό μας θέλοντας να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο κοντά στη γνώση. Πόσες φορές είπαμε αυτό το πράγμα, αλλά δεν πήραμε την τελική απόφαση; Θα πάρουμε επιπλέον πιστοποιητικά στον τομέα που αγαπάμε και θα προχωρήσουμε παραπέρα. Θα το κάνουμε, αλλά θα πρέπει να διαβάζουμε όλη μέρα, να προσθέσουμε ακόμα μια υποχρέωση στο κεφάλι μας, να ξεκινήσουμε τις εργασίες που μας παίρνουν από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρωινές ώρες. Όμως θα το κάνουμε σε κάποια φάση.

Εννοείται ότι εντοπίσουμε τις κακές μας συνήθειες και θα τις διορθώσουμε. Αυτό και αν το ‘χουμε πει εκατό φορές, αλλά είναι αποφάσεις που θέλουν λίγο χρόνο να ωριμάσουν μέσα μας και μετά τα καταφέρουμε. Δε θα κάνουμε στοίβα τα ρούχα μας στην πολυθρόνα για μια εβδομάδα, θα βάζουμε πρόγραμμα και δε θα τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή. Και μη μας παίρνετε τηλέφωνο κάθε μία ώρα, αφού σας είπαμε ότι ερχόμαστε. Εννοείται ακόμη, ότι δε θα αφήσουμε ξανά το τηλέφωνό μας με μπαταρία ένα τοις εκατό και ούτε θα ξεσηκώσουμε όλο τον κόσμο για να βρούμε φορτιστή. Το ίδιο θα κάνουμε και με τη βενζίνη, θα βάζουμε πριν το λαμπάκι ανάψει. Μα φυσικά και θα ξυπνάμε πρωί την Κυριακή για να αδράξουμε τη μέρα και να μην την σπαταλάμε στον ύπνο, απλώς έχει λίγο κρύο τώρα και δεν μπορούμε ακόμα να σηκωθούμε. Μη μας πιέζετε, θα βάλουμε μια τάξη στις κακές συνήθειες, κάντε κι εσείς λίγη υπομονή.

Και φυσικά και θα βάλουμε τάξη και στο μισθό μας, δε θα ξοδεύουμε τα χρήματά μας από την πρώτη εβδομάδα του μήνα. Δε θα κάνουμε άσκοπες αγορές και δε θα παραγγέλνουμε συνεχώς απ’ έξω, αφού θα μαγειρεύουμε. Μη σας φαίνεται τόσο παράξενο, απλώς δώστε μας χρόνο και θα τα καταφέρουμε -ελπίζω όχι στην επόμενη ζωή.

Ο στόχος να αδυνατίσουμε είναι στο δρόμο, μα θα τα καταφέρουμε. Ήταν τώρα και οι γιορτές, τα τραπέζια, η επιστροφή στο χωριό. Τώρα, όμως, επιστρέψαμε στις βάσεις μας. Θα κάνουμε τη δίαιτα μας, θα βάλουμε το πρόγραμμά μας και θα χάσουμε κάνα-δύο κιλά μέχρι το Πάσχα. Μη μας πιέζετε μόνο.

Το κομμάτι της σχέσης μας θα το διορθώνουμε, συνεχώς. Δε θα καταπιέζουμε τον άλλον, ούτε θα καταπιέζουμε τον εαυτό μας. Θα συζητάμε, θα μιλάμε και θα βρίσκουμε λύσεις. Ό,τι έχουμε να πούμε θα το λέμε και θα σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, αλλά και τον απέναντί μας. Θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας και θα τις υλοποιούμε. Ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, μα θα τα καταφέρουμε και εδώ -κάποια στιγμή- και δε θα μένουμε στάσιμοι.

Πόσα από αυτά λέμε καθημερινά και νιώθουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε, μα μένουμε εκεί; Ίσως να τα λέμε για να νιώθουμε καλύτερα, άσχετα αν μένουν στο «θα» για πολύ καιρό. Θα τα κάνουμε σίγουρα κάποια φάση της ζωής μας, αλλά προς το παρόν θα μείνουμε καθηλωμένοι στις συνήθειες και στο πρόγραμμά μας, γιατί δεν είμαστε τώρα έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Πού να μπαίνουμε τώρα στη διαδικασία να διαβάζουμε, να αλλάξουμε τις κακές συνήθειές μας, να περάσουμε όλο το μήνα με το μισθό μας, να αδυνατίσουμε, να διορθώσουμε τις προβληματικές πτυχές της σχέσης μας και να πάρουμε αποφάσεις. Θα το αναβάλουμε πάλι για λίγο, αλλά κάποια στιγμή θα το κάνουμε. Θετικό πάντως το ότι τα λέμε, άσχετα αν δεν τα κάνουμε. Τα ψεματάκια που λέμε στον εαυτό μας και που ελπίζω να τα κάνουμε πράξη στο κοντινό μέλλον.

Συντάκτης: Παναγιώτα Νεοφύτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.