Φιλία· απ’ τους πιο ισχυρούς δεσμούς, οι φίλοι έχουν σχεδόν την ίδια σημασία με την οικογένειά μας. Δυο γραμμές παράλληλες που απέχει η μία από την άλλη μια απόσταση αναπνοής. Είναι μια λέξη που κουβαλάει μπέσα και αλήθεια.

Οι πραγματικοί φίλοι είναι τα τυπάκια που θα χαρούν με τη χαρά σου και θα στεναχωρηθούν με τη στενοχώρια σου. Θα αγαπήσουν ό,τι υπάρχει στο περιβάλλον σου -όπως και εσύ θα αγαπήσεις κάθετι δικό τους- και δε θα σε κρίνουν για μια επιλογή σου που σε κάνει χαρούμενο, ακόμα κι αν σου πουν την αντίθετη γνώμη τους όταν τους τη ζητήσεις. Οι πραγματικοί φίλοι δεν είναι κτητικοί και σιχαίνονται τη ρουφιανιά, γιατί δεν είναι στα μέτρα τους.

Τι είναι, όμως, αυτό που μας κάνει να συντηρούμε φιλίες που ξέρουμε ότι είναι ψεύτικες εκατέρωθεν; «Το γνωστό σ’ αντιπαθώ μ’ αντιπαθείς, το ξέρω και το ξέρεις». Όποιοι και αν είναι οι παράγοντες που μας φέρνουν κατ’ ανάγκη κοντά με κάποια πρόσωπα, όπως το να είστε συγγενείς, να έχετε κοινούς γνωστούς, να βρίσκεστε σε κοινό εργασιακό περιβάλλον, γιατί θέτουμε τον εαυτό μας σε μια τόσο ψυχοφθόρα διαδικασία;

Η επιτηδευμένη διπλωματία και οι πραγματικοί φίλοι ποτέ δεν έκαναν χωριό. Αν είσαι απ’ αυτούς, λοιπόν, που έχεις πλήρη αντίληψη ποιοι είναι οι άνθρωποι στο περιβάλλον σου που βρίσκονται πραγματικά κοντά σου και ποιοι οι είναι «δήθεν», να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που μπορεί ν’ αναγνωρίζει και ν’ αντιλαμβάνεται ποιοι αξίζουν μια θέση στη ζωή σου και ποιοι όχι.

Κάποιες φορές κάνουμε τα στραβά μάτια σε τόσα στραβά που βλέπουμε και σιωπούμε για να μην πληγώσουμε συγγενείς, κοινούς φίλους, σχέσεις, βάζοντας εμάς στην άκρη και καταπιέζοντάς μας. Αν αυτή η κατάσταση κρατήσει για πολύ σύντομα έχει ως αντίκτυπο να ξεσπάμε μέχρι και στα άτομα που είναι δίπλα μας και μας νοιάζονται.

Το τρικ της υπόθεσης είναι να αδιαφορείς και να μην τους αφήνεις άλλο να σε κουμαντάρουν με τον τρόπο τους και να κατευθύνουν τις επιλογές σου. Θα πρέπει εσύ ο ίδιος να μπορείς να τους απομακρύνεις απ’ τη ζωή σου, αφήνοντας σε αυτή όσους πιστεύεις πως πρέπει να βρίσκονται πλάι σου. Να θυμάσαι πως για σένα αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι αγχωτική, όμως για κάποιους άλλους που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Μπορεί να συντηρούμε ψεύτικες φιλίες από συμφέρον, καθώς ξέρουμε πως με το συγκεκριμένο άτομο δεν κολλάμε, άλλα έχουμε μεγαλύτερο όφελος απ’ το να το κρατήσουμε στη ζωή μας και να προσποιούμαστε πως είμαστε κολλητοί, παρά να τα σπάσουμε μαζί του και να χάσουμε τα προνόμια της «φιλικής» σχέσης. Μπορεί πάλι να θέλουμε να δείχνουμε στον κόσμο πως έχουμε παρέες, πως είμαστε αρεστοί, αγαπητοί και αποδεκτοί και να προτιμούμε να έχουμε έναν κύκλο γνωστών που βαφτίζουμε φίλους, ώστε να μπορούμε να διατηρούμε την κοινωνική εικόνα που θέλουμε εμείς. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να επιλέγουμε να έχουμε φίλους  από ανασφάλεια -κι ας είναι ψεύτικοι- παρά να τους απομακρύνουμε με ενδεχόμενο να μείνουμε μόνοι μας.

Να ρωτάς πάντα τον εαυτό σου τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Το να νιώθεις γεμάτος με λίγους και καλούς ή το να βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο περιβάλλον που παίζει θέατρο για τα μάτια του κόσμου; Σίγουρα όταν βρεις την απάντηση, θα ξέρεις και τι πρέπει να κάνεις!

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.