Τι σημαίνει «ταιριάζω με κάποιον»; Μοιάζει δύσκολο, συχνά, να διακρίνεις αν κουμπώνεις πραγματικά με τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Κι αυτό γιατί υπάρχει η χημεία και η συμφωνία χαρακτήρων, που είναι και θέμα αντίληψης ως ένα σημείο. Όπως και το να καταλάβεις αν υπάρχει έλλειψη ενός από τα δυο αυτά στοιχεία. Πόσες φορές νιώθουμε τη χημεία στην ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς κανένα κοινό έδαφος, με αδιανόητη έλλειψη κοινών βιωμάτων ή απόψεων ανάμεσά μας; Κάπως έτσι, το να καταλάβουμε αν υπάρχει χημεία αλλά και συμφωνία απόψεων, είναι κι εκείνο που θα καθορίσει τη σχέση.

Όταν μιλάμε για χημεία εννοούμε κάτι το αυθόρμητο, αναπάντεχο κι ενστικτώδες. Είναι αυτό το «με την πρώτη ματιά» και η γεύση από το αρχικό «τι κάνεις» που θ’ ανταλλάξεις με κάποιον. Η χημεία είναι δύσκολα μετρήσιμη. Αν υπάρχει όμως, σημαίνει ότι έκανες τη σωστή επιλογή, ακόμη κι αν όλα ποντάρουν εναντίον σας. Από την άλλη, κάποιοι λένε πως η χημεία προκύπτει εκ φύσεως. Οι φερομόνες κάνουν δουλίτσα και μπλέκονται σε ένα κοκτέιλ ορμονών με σκοπό την έλξη. Ίσως η ανθρώπινη επαφή να είναι αυτή που εξελίσσει την αρχική χημεία, που ορίζει η βιολογία αν υπάρχει ή όχι. Aργότερα, τα κοινά βιώματα που θα δημιουργήσετε, οι έντονες ή ακόμα κι άτονες στιγμές, μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναδιαμορφώσουν την αρχική σπίθα σε κάτι πολύ πιο σταθερό.

 

 

Το δεύτερο κυριότερο στοιχείο, είναι η επικοινωνία. Να νιώθεις ότι συναντιούνται δυο μυαλά και δυο ψυχές. Να εκπλήσσεσαι από τον τρόπο που μπορεί κάποιος να εισβάλλει στον συλλογισμό σου, να αφήνεσαι να σε μάθει και να εκτίθεσαι χωρίς σκέψη. Κάπου εκεί έρχεται κι ο ενθουσιασμός.

Η χρυσή τομή ανάμεσα σε χημεία κι επικοινωνία είναι που κάνει μια πραγματικά δυνατή σχέση. Μπορεί να έχεις χημεία με κάποιον αλλά να μη νιώθεις πως μπορείτε να είστε μαζί και κάτι να σε κρατά πίσω. Φοβάσαι πως αν βρεις το άτομο που σου κάνει κλικ, θα χρειαστεί να καταβάλεις συνεχή προσπάθεια, πάνω από τις δυνάμεις σου, για να κρατήσεις την έλξη και την σπίθα. Σε τρομάζει η ενδεχομενικότητα, η πιθανότητα να τελειώσει αφού θα έχεις δεθεί. Έτσι, διστάζεις να δείξεις το ενδιαφέρον σου, αν κι η χημεία σε προδίδει, χάνοντας πόντους από την επικοινωνία που δεν αφήνεις ν’ ανθίσει, ως κι επίτηδες.

Πράγματι, ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι τόσο πολύπλοκος που δεν αφήνει ελεύθερο το άτομο να χρησιμοποιήσει όλες τις άμυνές του ελεύθερες, ώστε να μπορέσουν να συναντηθούν οι ειλικρινείς προθέσεις του με αυτές κάποιου άλλου. Μόνοι μας βάζουμε εμπόδια στους εαυτούς μας. Κάθε γνωριμία που αναγνωρίζουμε εντός της μια προοπτική, που καταλαβαίνουμε ότι ενδεχομένως με το άτομο που μιλάμε ταιριάζουμε, πάμε και τη χαντακώνουμε από μόνοι μας, γιατί «πολλά μπορούν να πάνε λάθος». Οπότε, τα φέρνουμε μόνοι μας.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της ζωής μας. Όσο αναζητάμε εκείνους που υπεράνθρωπα θα νικήσουν κάθε εμπόδιο που θα τους ρίξουμε, απορρίπτουμε ανθρώπινους συνδυασμούς που ίσως μας έκαναν να νιώσουμε πλήρεις. Ίσως τελικά, το μόνο που έχει σημασία στη σύνδεση μεταξύ δυο ανθρώπων, είναι να ταιριάζουν τα ελαττώματα κι οι αδυναμίες τους κι έτσι, να γίνονται πιο δυνατοί.

Η χημεία πάντα θα ενθουσιάζει, λίγο θα τρομάζει και θ’ αξίζει να την αγκαλιάσεις όταν τη βρίσκεις. Είναι αναπόφευκτο κομμάτι της μαγείας του να ταιριάζεις με κάποιον. Οπότε, αφού η φύση κάνει δουλίτσα από μόνη της, ας μην πάμε να τα διαλύσουμε όλα ξεχνώντας να επικοινωνούμε. Αν προσπαθήσουμε όλα να πάνε στραβά, μάλλον στο τέλος θα πάνε. Αν όμως όχι;

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου