Χυλόπιτα ή άκυρο ή αλλιώς απόρριψη. Όπως κι αν το αποκαλέσεις η σημασία είναι η ίδια αφού λαμβάνεις ένα σαφές μήνυμα. Και ποιος δεν έχει φάει χυλόπιτες. Τις θυμόμαστε καλά γιατί ίσως να μας πόνεσαν. Σκληρό να τρως χυλόπιτα, ακόμη πιο ζόρικο να τις ρίχνεις κιόλας. Η δύσκολη θέση στην οποία καλούμαστε να έρθουμε και να την αντιμετωπίσουμε χωρίς να πληγώσουμε το άτομο απέναντί μας. Υπάρχει τρόπος να ρίξεις χυλόπιτα χωρίς να ρίξεις;

Οξύμωρο το παραπάνω ερώτημα, μα αν το σκεφτείς γίνεται να υπάρξει μια απόρριψη χωρίς να θεωρηθεί χυλόπιτα. Το γνωστό σκηνικό είναι: οι δυο σας μόνοι ξαφνικά κάπου που ούτε εσύ δεν κατάλαβες πότε συνέβη. Κάπου εδώ αρχίζεις ν’ αντιλαμβάνεσαι ότι η κίνηση που θα κάνει είναι άκρως ερωτική. Το μυαλό σου προσπαθεί να σκεφτεί σε δευτερόλεπτα τι να πράξει και να πει για να αποφύγεις όλη αυτή την κατάσταση. Ωχ! Κάνει κίνηση κι εσύ φυσικά αποτραβιέσαι για να απομακρυνθείς περισσότερο. Τη στιγμή εκείνη που δεν ξέρεις τι να κάνεις, σκοπός σου είναι να δείξεις ήρεμα κι ευγενικά ότι δε θέλεις. Πώς το κόβεις;

Αρχικά είναι απλώς μια απόρριψη και κανείς δε σ’ αναγκάζει να κάνεις κάτι που δε θέλεις για να μην πληγώσεις κάποιον άλλον. Με τη στάση σου και μέσω των συζητήσεων μπορεί να γίνει κατανοητό. Με τόνο χαμηλό και πριν καλά-καλά προλάβει να κάνει την κίνησή του, ξεκαθαρίζεις ότι δε βρίσκεσαι σε φάση ούτε είναι η κατάλληλη στιγμή. Φυσικά έτσι αφήνεις κι ένα ενδεχόμενο ανοιχτό αλλά ελπίζεις ότι γίνεται αντιληπτό. Σε καμία περίπτωση όμως μην παίξεις το παιχνίδι μια κρύο μια ζέστη. Το ν’ ανάβεις και να σβήνεις τον άλλον είναι χειρότερο κι από τη χυλόπιτα στα μούτρα του. Ένας άνθρωπος περιμένει εσένα και κάνει υπομονή, ενώ εσύ δεν πρόκειται να προχωρήσεις ποτέ μαζί του.

Το να γελάμε μπροστά του γιατί θεωρούμε αστείο που σκέφτηκε ότι εμείς οι δύο θα μπορούσαμε να είμαστε κάτι, είναι εξαιρετικά αγενές. Είναι μεν αυθόρμητο, λόγω του ότι δεν ξέρεις και πώς να αντιδράσεις. Υπάρχουν βέβαια αμέτρητες δικαιολογίες για να βγεις απ’ αυτό το αδιέξοδο. Θα μπορούσες κάλλιστα να εφεύρεις μια ωραία φανταστική σχέση την οποία και δε θα ήθελες να χαλάσεις. Άρα, αναμενόμενο το άκυρο και θα το κατανοήσει πλήρως.

Ας το σκεφτούμε κι από την δική του μεριά. Για να σε προσέγγισε σημαίνει πως είδε κάτι σε σένα και το εκτίμησε και το έκανε εμφανές με τη δική του κίνηση. Ένας καλός τρόπος ν’ απαντήσεις και να μην κλείσεις την πόρτα είναι το γνωστό «Δεν μπορώ να σε δω ερωτικά, αλλά δε θέλω να χάσουμε επαφή». Θα μπει στο friendzone μα θα το ξεπεράσει. Εσύ, άλλωστε, δεν τον έδιωξες από τη ζωή σου.

Από την άλλη, θα πρέπει να μειώσεις την υπερανάλυση και την αδιάκοπη συζήτηση γύρω από τη χυλόπιτα που του έριξες. Τα «δεν ξέρω πώς έγινε και με είδες ερωτικά» και «πώς γίνεται να σου βγήκε μαζί μου» να λείπουν. Το κάνεις ακόμη δυσκολότερο χωρίς να το καταλαβαίνεις. Κι όμως. Τον γεμίζεις περισσότερες τύψεις, άγχος και φυσικά δε θέλει ν’ ακούσει και άλλα τέτοια. Είναι ερωτήσεις που έχεις ήδη τις απαντήσεις. Τα πώς και τα γιατί είναι αυτονόητα και μόνο σε καλό δε βγαίνουν. Από το να χαλάσουν οι τυπικές σας σχέσεις μετά απ’ αυτό, προτιμότερο να μείνουν ως έχουν τα πράγματα.

Αφού, λοιπόν, όλοι λίγο-πολύ έχουμε γευτεί την απόρριψη κι έχουμε δει πώς είναι, γιατί δεν είμαστε λίγο παραπάνω ευγενικοί με όσους προσπαθούν να μας προσεγγίσουν; Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι που μπορούμε ν’ αποφύγουμε αυτό το δράμα και να εκτιμηθεί η στάση μας και το κλειδί είναι πάντα η διπλωματία. Εξάλλου οι χυλόπιτες είναι για να πηγαίνουν παρακάτω όσοι τις τρώνε. Μέσα στο παιχνίδι είναι κι αυτό.

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου