maira240

Οι φίλοι μας, οι κολλητοί, είναι πάντα παρόντες στη ζωή μας μα κυρίως στα αισθηματικά μας. Γνωρίζουν την κάθε λεπτομέρεια, όλες τις καταστάσεις και περισσότερο το πώς σου φέρθηκαν οι πρώην και πώς θα σου φερθούν οι επόμενοι. Εγκρίνουν και απορρίπτουν όποιον βρεθεί στον δρόμο σου καθώς και κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην απογοητευτείς. Πόσες φορές έμεινε ξύπνιος για να μη στείλεις εκείνο το μήνυμα;

«Στείλε σε ‘μένα αυτό που θα έστελνες αλλού. Πάρε με τηλέφωνο, θα σ’ ακούσω εγώ!» Οι κλασικές απεγνωσμένες ατάκες, συνήθως μετά τα μεσάνυχτα, που αποσκοπούν στο να αποτρέψουν να κάνεις άλλο ένα τέτοιου είδους σφάλμα. Διότι ο φίλος με το καθαρό μυαλό εκείνη τη στιγμή θα σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών σου και φυσικά ότι δε θα κλείσει μάτι όλη νύχτα. Είναι αδιανόητο να μην ξέρει ο κολλητός τις πτυχές της ψυχής σου και τις αντιδράσεις που εύκολα μπορεί να σου προκαλέσει ένα και μόνο μήνυμα αν το στείλεις εκεί που δεν πρέπει.

Στην απεγνωσμένη αυτή κατάσταση για σένα που έχεις φτάσει να κλείνεις πάνω από δίωρο κοιτώντας ξανά και ξανά την πράσινη «ενεργή» κουκκίδα του, καταλήγεις στα αμέτρητα μηνύματα στον κολλητό που περιμένει να τα ακούσει. Ατελείωτες υποθέσεις με τα «αν» να αυξάνονται από λεπτό σε λεπτό και οι ίδιες συζητήσεις από την αρχή. Στέλνουμε αυτά που θέλουμε να πούμε είτε σε πρώην, είτε στο νέο έρωτα ή φλερτ, στον φίλο παραλήπτη. Σε αυτόν που θα ξεσπάσεις, δε θα σε παρεξηγήσει μα ούτε και θα πάρεις την απάντηση που ποθείς. Δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, δεν αλλάζει κάτι. Πόσο τελικά θετικά αποτελέσματα έχει αυτός ο τρόπος απαλλαγής του σφάλματος;

Μια τακτική που σίγουρα αποφεύγει τον κίνδυνο της απόρριψης, της απογοήτευσης και στη συνέχεια της άρνησης να πράξεις το οτιδήποτε για άλλη μία φορά. Δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα εφόσον τα όσα νιώθεις, τα λόγια που θα έλεγες εκεί στάλθηκαν απευθείας στους κολλητούς. Φόβος και δειλία σε κυρίευσαν με την αποτροπή των άλλων να σε κάνουν να το μετανιώνεις και να το σκέφτεσαι από όλες τις όψεις. Το μπέρδεμα και η σύγχυση στο μυαλό σου προέρχεται από την αδυναμία να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά και πιο απλά. Στο κάτω-κάτω ένα μήνυμα ή τηλέφωνο με μοναδικό σκοπό την εκδήλωση του ενδιαφέροντός σου παρά της απελπισίας, μόνο τρόμος δε θα ‘πρεπε να είναι.

Παρ’ όλα αυτά οι κολλητοί είναι δίπλα μας με κάθε μέσο προκειμένου να μας γλυτώσουν από τον κίνδυνο. Είναι εκεί να επιμένουν στο λάθος που τυχόν κοστίσει πολλά στην ψυχική σου ηρεμία. Γίνονται οι καλύτεροι ακροατές, έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται στο άτομο που πιθανόν ταλαιπωρεί το μυαλό σου. Με τα παραδείγματα που δίνουν σε συνεφέρουν στην πραγματικότητα των δεδομένων.

«Στείλε και πες τα σε εμένα καλύτερα παρά να φας τα μούτρα σου», είπε ένα βράδυ μια φίλη και κανείς μας δεν έμαθε τι θα γινόταν. Μήπως θα απογοητευτείς; Ακόμη δεν ξέρω. Μπορεί να σε προστατεύουν με κάθε τρόπο ο φίλοι, μα αν δεν πέσεις δε θα πάρεις το απαραίτητο μάθημα που θα σου χρειαστεί για τα επόμενα μηνύματα.

 

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!