Καλοκαίριασε, λοιπόν, και ο ήλιος καίει πιο πολύ από ποτέ. Οι τοίχοι του σπιτιού φωτίζουν κατά τη διάρκεια της μέρας και τα παράθυρα μένουν μονίμως ανοιχτά. Τα γέλια και οι φωνές αντιλαλούν και ακούγονται όλο και περισσότερο. Τα μπαλκόνια παίρνουν ζωή και γίνονται το αγαπημένο μας στέκι με το τραπέζι να γεμίζει κόσμο, φίλους, ποτά, φρούτα και χαρτιά. Το παιχνίδι της παρέας έχει τα ηνία του καλοκαιριού σηματοδοτώντας έτσι την έναρξή του.

Καλοκαίρι δεν είναι μόνο τα beach bar και τα ατελείωτα ξενύχτια στα καλοκαιρινά μαγαζιά. Είναι η ξεγνοιασιά, η ανεμελιά από την άδεια ή το τέλος της εξεταστικής. Αυτομάτως σημάνουν τις συναντήσεις με την παρέα καταλήγοντας στο σπίτι με φαγητό, λίγες φέτες καρπούζι και μαζί ένα στυλό με χαρτί για να σημειώνετε το σκορ. Είναι από αυτές τις μαζώξεις που αναμένεις μέσα στη μέρα για να ξεκινήσεις τις προετοιμασίες. Όσο να πεις, τον χειμώνα ήθελες και λίγο τη μοναξιά σου. Τώρα, όμως, αλλάζει η εποχή, έρχονται τα ανοιχτά χρώματα του ουρανού και το εξωτερικό του σπιτιού γίνεται σημείο της καθημερινότητας.

Όλα έτοιμα στο μπαλκόνι στημένα στη σειρά του γυάλινου τραπεζιού τα ποτά, τα μπολ με το φαγητό και φυσικά τα χαρτιά έχουν ήδη μοιραστεί. Κάποιοι από την παρέα φυσικά παθιάζονται μέχρι τέλους, ενώ άλλοι μένουν να κοιτούν τον αγώνα με προσήλωση. Οι φίλοι καταφτάνουν όπως πάντα όλοι μαζί με την ίδια χαρά και φωνή. Το μπαλκόνι σας παίρνει ζωή και ο γείτονες καταλαβαίνουν για άλλη μία φορά πως πρέπει να κλείσουν πόρτες και παράθυρα. Τα προγνωστικά για το ποιος θα κερδίσει ήδη έχουν βγει με αυτόν που μάλλον χάνει συνέχεια να είναι έτοιμος να βάλει τα δυνατά του. Το παιχνίδι ξεκινάει χαλαρά μέχρι να περάσουν οι πρώτοι γύροι. Όλοι ακόμη στο πρώτο ποτό, τη στιγμή που ο dj της παρέας αναλαμβάνει να κάνει τον δικό του χαμό.

Δεν αργούν να έρθουν οι πρώτοι τσακωμοί και να πεταχτούν τα χαρτιά στο τραπέζι. Γέλια, δυνατές φωνές και φιλικοί χαρακτηρισμοί ξεχειλίζουν στον αέρα. Προφανώς κάποιος έκλεψε και θα πρέπει να τα ακούσει. Μα γίνεται φιλικό παιχνίδι χωρίς κλεψιά; Το σκορ όσο πάει ανεβαίνει με την αγωνία να χτυπά κόκκινο. Στο ένα χέρι η τράπουλα και στο άλλο ένα κομμάτι από το καρπούζι, με λίγη πίτσα πιο πέρα να υπάρχει για ώρα ανάγκης. Κάπως θα πρέπει να πάρουν και την κατάλληλη ενέργεια για να συνεχίσει το ματς.

Ώρα περασμένη πλέον με τα υπόλοιπα φώτα να έχουν σβήσει και να μένει ανοιχτό το δικό σας. Οι φωνές έχουν ηρεμήσει και πού και πού ακούγονται αυτές οι απότομες, ξαφνικές αντιδράσεις του τελευταίου γύρου. Αυτοί που έχουν απομείνει να παρακολουθούν πιστά, προσέχουν και λίγο για τυχόν παρατηρήσεις από άλλα σπίτια. Τα φαγητά αρπάζονται από το πουθενά και τρώγονται κρύα στο λεπτό. Κάπως έτσι, το σκορ φτάνει προς το τέλος του και η ομάδα πέφτει. Λίγο το ποτό, λίγο η χαλάρωση και ο σχολιασμός της βραδιάς έρχονται να τη συνεχίσουν.

Καλοκαίριασε και επίσημα. Τα ατελείωτα βράδια με παγωμένα ποτά, καλή παρέα και παιχνίδια επανήλθαν. Αυτές οι μέρες και οι νύχτες στο μπαλκόνι που τόσο λαχταρούσαμε ήρθαν για να ταράξουν τους ζεστούς μήνες. Λίγη παρέα, λίγο φαγητό και το μπαλκόνι σας.

 

Συντάκτης: Μαρία Παράσχου
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα