Ο αυθορμητισμός είναι κάτι που λίγο-πολύ πηγάζει από μέσα μας, όμως μπορούμε και να τον καλλιεργήσουμε ή να τον αναπτύξουμε. Συχνά, ενώ νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε, το πνιγούμε για κάποιον ανεξήγητο λόγο, μην τυχόν και φανερώσουμε τις προθέσεις μας, τα συναισθήματά μας, τη λύπη, τον θαυμασμό, ακόμη και τη χαρά μας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε καθημερινή βάση και παρ’ όλο που το εντοπίζουμε συνεχίζουμε να λειτουργούμε περισσότερο με τη σκέψη και λιγότερο με το τι πραγματικά θέλουμε. Τις περισσότερες απ’ τις φορές που συμπεριφερόμαστε έτσι, δεν είμαστε ο εαυτός μας. Κι αφού το αντιλαμβανόμαστε, σημαίνει πως κάτι πρέπει να αλλάξουμε. Το να είσαι αυθόρμητος δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, καθώς οι δεύτερες σκέψεις κάνουν συχνά την εμφάνισή τους, όμως δεν είναι και κάτι ακατόρθωτο. 

 

1. Κάνε πράξη αυτό ακριβώς που σκέφτεσαι

Είτε είναι ένα μήνυμα ή ένα τηλέφωνο, είτε μια αγκαλιά ή ένα «μου λείπεις», αν το νιώθεις καν’ το ή πες το. Δεν αξίζει να το σκέφτεσαι τόσο πολύ, να προσπαθείς να καταλάβεις αν είναι λάθος ή σωστό, αν θα πάρεις πίσω ό,τι δώσεις, αν θα έχεις ανταπόκριση. Άλλωστε, ότι νιώθουμε ποτέ δεν είναι λάθος, ανεξάρτητα αν το αποτέλεσμα και οι συνθήκες συχνά δε μας δικαιώνουν. Πες το εσύ κι ας πέσει κάτω. Δείξ’ το για να ‘σαι σίγουρος ότι ο άλλος έχει καταλάβει. Καλύτερα να γίνουν όλα στάχτη παρά να μείνεις με απωθημένα κρυμμένα πίσω από «αν» και «γιατί».

 

2. Κατέγραψε τους στόχους σου

Αν έχεις κάτι στο μυαλό σου, το οποίο θέλεις να υλοποιηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το γράψεις. Κάνε μια λίστα με όλα εκείνα που θέλεις να πετύχεις, να ολοκληρώσεις, να ξεκινήσεις, να αλλάξεις. Γράψε για εκείνα τα ταξίδια που ονειρεύεσαι να πας. Κάνε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα σε ανυποψίαστο χρόνο. Κατέγραψε ό,τι σου έρθει στον νου εκείνη τη στιγμή. Πολλές φορές σκεφτόμαστε πράγματα τα οποία θέλουμε να κάνουμε, αλλά μετά τα ξεχνάμε. Όπως μας έρχονται, έτσι φεύγουν ή τα αφήνουμε εμείς να φύγουν, βάζοντάς τα σε δεύτερη μοίρα και κρύβοντάς κάτω απ’ το χαλί. Όταν όμως είναι κάπου γραμμένα, τότε οι σκέψεις με τα θέλω εναρμονίζονται, με αποτέλεσμα να υλοποιούνται.

 

3. Εξαφανίσου από προσώπου γης

Εξαφανίσου, όχι για να δεις ποιος θα σε ψάξει και ποιος θα νοιαστεί για την πάρτη σου, αλλά επειδή το έχεις ανάγκη. Συνήθως, το έντονο στρες και η ρουτίνα μάς κάνουν να θέλουμε να βρούμε μια πέτρα να κρυφτούμε για λίγο από έγνοιες, προβληματισμούς και υποχρεώσεις. Αν το σκέφτεσαι, δράσε ανάλογα και εξαφανίσου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από φίλους για όσο πιστεύεις ότι το έχεις ανάγκη. Ίσως ο δικός σου τρόπος να χαθείς για λίγο να είναι να μείνεις σπίτι απ’  το να βγεις έξω, να κλείσεις το κινητό ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαταράξει την ηρεμία σου. Μην το σκέφτεσαι, η ψυχική ηρεμία είναι πάνω απ’ όλα και είναι απαραίτητη.

 

 

4. Μοιράσου τους προβληματισμούς σου 

Κάποιες φορές επιλέγουμε τη σιωπή κι ας θέλουμε φωνάξουμε. Φοβόμαστε να εκδηλώσουμε θυμό, δυσαρέσκεια και ό,τι μας κάνει να μην αντέχουμε άλλο. Σκεφτόμαστε πρώτα πώς θα νιώσουν οι άλλοι και μετά πώς θα νιώσουμε εμείς, μας αγχώνει η άσχημη ίσως τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα στην περίπτωση που υψώσουμε φωνή σε κάποιον ανώτερο στη δουλειά, μας πιάνει μια ευαισθησία να μην πούμε κάτι το οποίο θα πληγώσει τον απέναντί μας. Μαθαίνοντας να εκφράζουμε συναισθήματα που δεν είναι και τόσο ευχάριστα ούτε για εμάς ούτε για τους γύρω μας, λύνονται πιο εύκολα οι παρεξηγήσεις, φτάνουν στο τέλος τους σχέσεις οποιασδήποτε μορφής που δε βγάζουν πουθενά και φτάνουμε στο σημείο της κάθαρσης μέσω του αυθορμητισμού και απελευθέρωσης.

 

5. Μην προτρέχεις

Σταμάτα επιτέλους να σκέφτεσαι, να αναλύεις και να προτρέχεις για το τι απαντήσεις θα δώσεις σε πιθανές ερωτήσεις για το παρόν ή το μέλλον. Μην αναλογίζεσαι συνέχεια τι θα πεις και πότε, απλώς απάντησε ανοιχτά, με βάση αυτό που νιώθεις την παρούσα στιγμή. Όσο σχεδιάζεις το μετά, τόσο πιο δύσκολο σου φαίνεται να ανταποκριθείς σε απρόοπτα που προκύπτουν και να πεις το ναι για να τα απολαύσεις. Σε σκαλώνει το γεγονός ότι δεν τα είχες στο πρόγραμμά σου και δεν αφήνεσαι στο άγνωστο που σου χτυπά την πόρτα. Δε χρειάζεται πάντα ένα προσχέδιο για όλα, καλή η οργάνωση, όμως μη φτάνεις πολύ μακριά (χρονικά) το πλάνο σου.

 

6. Ανακάλυψε το ιδανικό βιβλίο για σένα

Αν έχεις ελεύθερο χρόνο, θέλεις να τον αξιοποιήσεις και σου αρέσει φυσικά να διαβάζεις, τότε μπορείς να εντοπίσεις ανάμεσα σε πολλά το βιβλίο εκείνο που θα σε βοηθήσει να βρεις τα πατήματά σου, να οραματιστείς νέους κόσμους, να ανακαλύψεις πράγματα πρωτόγνωρα και μέσα απ’ όλα αυτά να εξελίξεις τον αυθορμητισμό που έκρυβες τόσο καιρό μέσα σου και ίσως δεν το είχες αντιληφθεί. Κι αν δε βρεις βιβλίο, ψάξε για κάποιο άρθρο. Κι αν δε θέλεις να διαβάζεις αλλά να ακούς, ένα τραγούδι, μια εκπομπή σε ένα κανάλι, μια σειρά ή μια ταινία, μπορούν να γίνουν η αφορμή για να απελευθερωθείς.

 

7. Βρες πηγές έμπνευσης

Οι δημιουργικοί άνθρωποι, λένε, πως λειτουργούν με περισσότερο αυθορμητισμό και αυτό συμβαίνει, γιατί έχουν μάθει να ρισκάρουν περισσότερο επί καθημερινής βάσης, να ανακαλύπτουν νέες ιδέες και να προσπαθούν να τις πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Κι αν δεν είσαι δημιουργικός, τότε μπορείς να γίνεις βρίσκοντας την ασχολία ή το χόμπι που σου αρέσει κα ταυτόχρονα σε ξεκουράζει ψυχικά. Μέσα από την τέχνη, τη ζωγραφική, τη μαγειρική μπορείς να πειραματιστείς και να εξωτερικεύσεις αυτό που βγαίνει μέσα από την ψυχή σου. Τα αποτελέσματα θα σου φανούν χρήσιμα και θα σε βοηθήσουν να βρεις κι άλλες πτυχές του εαυτού σου που ίσως να μην ήξερες ότι έχεις.

 

Εκφράσου, νιώσε, αγάπησε και χαμογέλασε στις ομορφιές της ζωής, στα απλά και καθημερινά. Να τα χαίρεσαι όλα και να το δείχνεις με τον τρόπο σου. Σκέψου λιγότερο, πράξε περισσότερο. Κι ας μην πάρεις τίποτα. Καμιά φορά αρκεί μόνο να δίνεις, σκορπίζοντας αλήθειες.

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.