Ανασφάλειες έχουμε όλοι, άλλοι λιγότερες κι άλλοι περισσότερες. Κι όσο κι αν προσπαθούμε να τις καταλαγιάσουμε ή να τις κρύψουμε κάνοντας πως δεν υπάρχουν, όταν αρχίζουν να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας, τα πράγματα δυσκολεύουν. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε από πού πηγάζουν και παρ’ όλο που δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα θα ρίχναμε με ευκολία ευθύνες στον εαυτό μας και σε βαθύτερα θεματάκια που μας απασχολούν. Άραγε οι ανασφάλειές μας μπορούν να εξαλειφθούν σε βάθος χρόνου, αφού τις αναγνωρίσουμε και προσπαθήσουμε να τις κάνουμε πέρα, ή όσο κι αν παλέψουμε με την πρώτη ευκαιρία, μόλις δουν πως είμαστε λιγάκι ευάλωτοι, θα ξαναρθούν στην επιφάνεια να μας παιδέψουν;

Καταρχάς πολλοί προσπαθούν να μην αφήσουν τις ανασφάλειές τους να γίνουν αντιληπτές από άλλους. Το μυστικό όμως δεν είναι να κρύβεις τις ανασφάλειές σου, αλλά να τις κοιτάξεις κατάματα και να έρθεις αντιμέτωπος μαζί τους. Εξάλλου όλοι έχουμε βαθύτερους φόβους, πράγματα που βάζουμε στο κεφάλι μας και ψάχνουμε απεγνωσμένα τρόπους να τα διώξουμε, ζητώντας μιας μορφής επιβεβαίωση πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πως απλώς εμείς σαν άλλοι παραμυθάδες κάνουμε διαρκώς σενάρια που κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Σε μια σχέση τα συναισθήματα που βιώνουμε είναι πολλά. Ανάμεσά τους κάνει την εμφάνισή της και η ανασφάλεια, η οποία μπορεί να πηγάζει απ’ την ανησυχία μας πως δεν είμαστε αρκετά καλοί σύντροφοι, ικανοί να σταθούμε στο πλευρό του προσώπου που επιλέξαμε, προσφέροντάς του όσα έχει ανάγκη. Άλλες φορές προβάλουμε τις ανασφάλειές μας στο ταίρι, οι οποίες πηγάζουν καθαρά απ’ το γεγονός πως έχουμε άλυτα θέματα με τον εαυτό μας, πως δεν τα έχουμε βρει με την ψυχοσύνθεσή μας ή το σώμα μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα παρ’ όλο που λατρεύουμε τον άνθρωπό μας να έχουμε ξεσπάσματα θυμού, ζήλιας, να εκδηλώνουμε φοβίες, περιμένοντας κάποιες απαντήσεις που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα.

Δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με τις ανασφάλειές σου, όμως δεν είναι και κάτι αδύνατον. Αρχικά πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για να βρεις πού ακριβώς εντοπίζεται η εστία του προβλήματος. Μόνο τότε θα μπορέσεις να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να το λύσεις. Πρέπει να δεις ποιο κομμάτι στη ζωή σου δε σε γεμίζει και να προσπαθήσεις να το αλλάξεις προς το καλύτερο, ακόμα κι αν χρειαστεί μια ανανέωση που εκ πρώτης όψεως μπορεί να σε τρομάζει.

Μερικές φορές πιστεύουμε ότι ο χρόνος είναι ικανός να τα γιατρέψει όλα, όμως δεν έχει ένα μαγικό ραβδάκι να διορθώνει τα δικά μας θέματα αν δε βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα όταν επιλέγουμε συνειδητά να εθελοτυφλούμε, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε ακραίες συμπεριφορές. Κανείς δεν είναι τέλειος και αυτή η παραδοχή είναι το πρώτο βήμα για να εντοπίσεις τα μελανά σου σημεία. Χωρίς τύψεις και ενοχές για το ότι έχει ανασφάλειες, οφείλεις να τις αγαπήσεις, να βρεις τρόπους να τις κάνεις λιγότερο έντονες, να τις δικαιολογήσεις ή ακόμα καλύτερα να κατανοήσεις σε τι συμβάλει η ύπαρξή τους και τι μπορούν να αλλάξουν πρακτικά στη ζωή σου. Μόνο τότε έχεις πιθανότητες να καταφέρεις να απαλλαγείς από αυτές!

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.