Στην καθημερινότητά μας δεν είναι λίγες οι φορές που ψάχνουμε διέξοδο απ’ τη ρουτίνα και επιλέγουμε να αφιερώσουμε χρόνο σ’ αυτά που νιώθουμε ότι μας ταξιδεύουν και μας ξεκουράζουν. Η παρακολούθηση σειράς ή ταινίας είναι ένας τρόπος που επιλέγουμε συχνά για να αποβάλλουμε το άγχος και να κάνουμε στην άκρη σκέψεις και προβλήματα. Γνωρίζοντας τι μας αρέσει και τι μας χαλαρώνει φτιάχνουμε τη δική μας λίστα με όλα εκείνα που έχουμε στο πρόγραμμα να δούμε. Οι επιλογές αμέτρητες, ειδικά απ’ τη στιγμή που είμαστε συνδρομητές σε πλατφόρμες που προσφέρουν αποκλειστικά σειρές ή ταινίες.

Περνάμε ώρες μπροστά από μια οθόνη. Άλλοτε στους τίτλους τέλους νιώθουμε πως έχουμε χάσει τον χρόνο μας κι άλλοτε βρίσκουμε μια σειρά που μας συναρπάζει και χαρακτήρες με τους οποίους ταυτιζόμαστε. Νιώθουμε ότι κάνουμε κι εμείς τα ίδια λάθη με τον πρωταγωνιστή, πως έχουμε παρόμοιους προβληματισμούς. Κάποιες φορές είναι τόσο εθιστικό αυτό που βλέπουμε που κολλάμε και δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε στον πειρασμό να βάζουμε το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Τα Σαββατοκύριακα κι οι αργίες είναι η καλύτερή μας. Έτοιμη την έχουμε τη δικαιολογία στην παρέα πως είμαστε κουρασμένοι και δεν έχουμε αντοχές να βγούμε, ενώ ξέρουμε ότι ο λόγος που θέλουμε να αράξουμε στον καναπέ είναι για να τελειώσουμε τη σεζόν ή τη σειρά ολόκληρη αν τα καταφέρουμε.

Το binge-watching είναι κάτι που λίγο-πολύ κάνουμε όλοι, απλώς σε διαφορετικό βαθμό. Με τον όρο αυτό εννοούμε τον τηλεοπτικό μαραθώνιο που δοκιμάζει τις αντοχές μας, το καθημερινό λιώσιμο μπροστά από μια οθόνη. Πολλές φορές ο χρόνος που θα περάσουμε παρακολουθώντας δεν είναι καν δική μας επιλογή, αφού συνδρομητικά κανάλια όπως το αγαπημένο μας Netflix, αποφασίζουν αυτοβούλως και πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το επεισόδιο που βλέπουμε, με ταχύτητα φωτός ξεκινά το επόμενο. Έτσι, δεν προλαβαίνουμε να αποφασίσουμε αν όντως θέλουμε να αφιερώσουμε άλλο χρόνο βλέποντας σειρές ή ταινίες.

 

 

Το πρόβλημα ξεκινά ακριβώς εκεί που συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να ζήσεις μέρα χωρίς τις σειρές ή τις ταινίες σου και προκύπτει μια εξάρτηση παρόμοια με το κάπνισμα ή τον τζόγο. Όταν φτάσεις σε σημείο να μην μπορείς να το διαχειριστείς, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις και να σε πάει πίσω σε υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ο οργανισμός αρχίζει να εκκρίνει ντοπαμίνη, επειδή κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί και η ορμόνη αυτή δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ευχαρίστησης, παρακινώντας σε να συνεχίσεις αυτό που κάνεις.

Όσο εμείς παρακολουθούμε μια σειρά ή μια ταινία μπροστά από μια οθόνη, ο εγκέφαλος απ’ τις πολλές ώρες προβολής παύει να σκέφτεται και να δίνει εντολές. Φθάνουμε σε ένα σημείο που δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά θέλουμε εκείνη τη στιγμή. Άραγε πεινάμε; Διψάμε; Θέλουμε να κοιμηθούμε ή μήπως να διαβάσουμε; Η σωματική υγεία αρχίζει να κλονίζεται. Παρακολουθώντας θέλουμε όλο και περισσότερο να καταναλώνουμε ανθυγιεινές τροφές. Η άσκηση αρχίζει να μην αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητάς μας, αφού το μόνο που κάνουμε είναι να καθόμαστε σε έναν καναπέ ή σε μια καρέκλα.

Το κλειδί για να απολαύσουμε μια αγαπημένη μας συνήθεια, χωρίς να μη μείνουμε πίσω γενικότερα, είναι βρούμε ισορροπίες και μέτρο. Βλέπε, αλλά μη μασουλάς όλες τις ώρες της προβολής. Προγραμμάτισε πόσες ώρες θέλεις να αφιερώνεις τη μέρα μπροστά από μια οθόνη, ώστε να προλάβεις να βγεις μια βόλτα με την παρέα, να περπατήσεις στη φύση και να αναζωογονηθείς. Προσπάθησε κάθε φορά που περνάς μια ζόρικη μέρα να μη λιώνεις μπροστά από μια οθόνη, αλλά να προσπαθείς να κινητοποιηθείς για ν’ ανέβεις ψυχολογικά.

 

Θέλουμε και τη δική σου ιστορία!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.