Τελικά η σχέση αλλάζει τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος αλλάζει για τη σχέση; Αρκετά συχνά μας συμβαίνει όταν είμαστε σε μια σχέση να χανόμαστε απ’ όλους και απ’ όλα, να γινόμαστε λιγότερο δημιουργικοί και παραγωγικοί στη δουλειά, να παραμερίζουμε τις υποχρεώσεις, αφήνοντας χώρο μόνο για τον σύντροφο μας. Υπάρχουν μάλιστα φορές που δεν αντιλαμβανόμαστε καν αυτή μας τη στάση. Τα δίνουμε όλα, δρούμε με γνώμονα το πάθος, σαν να μην υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το ταίρι και έμμεσα βάζουμε τη ζωή μας σε παύση και μαζί και οτιδήποτε γνώριμο τριγύρω.

Σε κάποιους η δέσμευση φέρνει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα, μιας και δεν τους είναι εύκολο να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς  ρόλους ταυτόχρονα, όπως του φίλου, του συνεργάτη, του «καλού παιδιού», με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να τα φέρουν όλα εις πέρα. Μπορούν να αφοσιωθούν σε έναν μόνο ρόλο και στην προκειμένη επιλέγουν αυτόν του συντρόφου, στρέφοντας όλη τους την προσοχή εκεί, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως συμβαίνει πάντα το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Αλήθεια, πόσο καλό μπορεί να κάνει αυτή η στάση μας τόσο στη σχέση όσο και σε εμάς τους ίδιους;

Όταν αφοσιώνεσαι και πέφτεις με τα μούτρα σε κάτι πρωτόγνωρο, όταν χάνεσαι απ’ τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αυτό έχει ως αντίκτυπο να ξεχνάς τις προηγούμενες συνήθειές σου και μαζί κι ένα κομμάτι του εαυτού σου. Όταν ζεις μόνο για τον έρωτα, να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού πως ο έρωτας μπορεί κάποια στιγμή να τελειώσει. Σε ένα τέτοιο σενάριο, πέρα απ’ το ότι θα κληθείς να μαζέψεις τα κομμάτια σου, πρέπει να σκεφτείς και πώς θα γυρίσεις ξανά το παιχνίδι υπέρ σου, ώστε να ορθοποδήσεις και να επιστρέψεις στα παλιά.

 

 

Άλλωστε, το μυστικό για να αντέξει μια σχέση στον χρόνο είναι να αφήνεις στον άλλον χώρο να αναπνεύσει. Κι αυτό, γιατί θα έρθει κάποια στιγμή που θα σας κουράσει το «πάντα και παντού μαζί». Μια υγιής σχέση στηρίζεται στο να είσαι ο εαυτός σου, στο να μην αλλάξεις για αυτή, μα ούτε και να σε αλλάξει εκείνη. Το σημαντικό είναι να υπάρχει αμοιβαία εξέλιξη. Το μαζί να σας κάνει καλύτερους, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποιος στην άκρη συνήθειες που του προσέφεραν ευχαρίστηση στο παρελθόν.

Φτάνοντας στο σημείο του «τα έχω κάνει όλα στην άκρη γι’ αυτή τη σχέση», αντιλαμβάνεσαι πως στην πραγματικότητα δε φταίει η σχέση μα ούτε και ο σύντροφος, παρά μόνο εσύ. Η υγιής σχέση βασίζεται στην επικοινωνία, την κατανόηση, τον σεβασμό. Ειδάλλως, κουράζει και φέρνει στην επιφάνεια αντιπαραθέσεις στην πορεία του χρόνου. Γι’ αυτό, μην κάνεις στην άκρη τα όνειρά σου για έναν άνθρωπο, μην αποκόβεσαι από τους αγαπημένους σου, μη σταματάς να είσαι δημιουργικός. Άλλωστε, για να αντέξει μια σχέση στον χρόνο, πρέπει πρώτα να τα έχεις βρει εσύ ο ίδιος με τον εαυτό σου και ενώ είσαι δεσμευμένος, να αισθάνεσαι ελεύθερος. Κι αυτό δεν είναι κάτι που θέλει κόπο, αλλά τρόπο. Βρίσκοντας τη χρυσή τομή, θα βρεις και τρόπους να φέρεις ισορροπίες στη σχέση σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Γεωργία Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.