Δυστυχώς ή ευτυχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Μόνο μια μειοψηφία ανθρώπων απέχει εντελώς απ’ αυτά, αν και ακόμα και στη δουλειά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναγκάζονται σχεδόν όλοι να ασχοληθούν περαιτέρω και να αναμειχθούν κι αυτοί στον διαδικτυακό κόσμο. Γιατί η επικοινωνία πήρε άλλες διαστάσεις πια και μάλιστα ο τρόπος συζήτησης δεν είναι αυτός ο άμεσος που ξέραμε, που γελάς και ακούει ο άλλος το γέλιο σου.

Εν τούτοις, η όλη συνομιλία εκτυλίσσεται μέσα από μια πλατφόρμα, η οποία σου επιτρέπει να γράψεις όλα όσα σκέφτεσαι με τη βοήθεια ενός πληκτρολογίου, χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιήσεις καν τη φωνή σου. Το φλερτ απογειώνεται με τα social media, καθώς η ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας χυλόπιτας εξασθενεί κι αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή όλα γίνονται πίσω από ένα προφίλ, πίσω από έναν λογαριασμό του facebook, του instagram ή και άλλων εφαρμογών. Όταν όμως πάλι ούτε το φλερτ πετύχει ή τελειώσει κάπως άδοξα, τότε ξαφνικά η επικοινωνία σταματά και αρχίζει μια ακόμα πιο έμμεση επικοινωνία που δεν είναι άλλη από τα στόρι που ανεβάζεις, τα οποία προσβλέπουν στο να τα δει ένα συγκεκριμένο άτομο -όχι πάντα φυσικά, μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η επικοινωνία έχει γίνει έμμεση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μοιάζει πολύ παρελθοντική η εποχή, όπου το φλερτ γινόταν πρόσωπο κατά πρόσωπο. Δε χωρεί αμφιβολία πως για την πλειονότητα είναι τρομερή ευκολία κι ανακούφιση να μιλάς με κάποιον διαδικτυακά. Εάν, για παράδειγμα, βαρεθείς μπορείς ανά πάσα στιγμή να κλείσεις το διαδίκτυο ή ακόμα και να κάνεις unfollow/block το πρόσωπο που ανταλλάζατε μηνύματα κι έτσι, απλά τελειώνει εκεί το «δήθεν» μεταξύ σας. Κι όχι απλώς τελειώνει, αλλά κυρίως αυτό που σε χαροποιεί κατά κάποιον τρόπο είναι πως δε νιώθεις ενοχές που διακόπτεις τις όποιες επαφές. Όσο κι αν μιλήσατε διαδικτυακά, αν δε βρεθείτε κι από κοντά να σχηματίσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ο ένας για τον άλλον, τότε είναι αμφιλεγόμενο το πόσο θα μπορέσει να διαρκέσει αυτό που τέλος πάντων προσπαθείτε να χτίσετε. Από τη στιγμή που δεν ειδωθήκατε από κοντά δε στεναχωριέσαι και τόσο που πάψατε να επικοινωνείτε.

 

 

Αν από την άλλη, όμως, έχετε ιδωθεί, τότε τα πράγματα αλλάζουν, καθώς η σύνδεσή σας και η μεταξύ σας έλξη απέκτησαν άλλη υπόσταση. Συναντηθήκατε ορισμένες φορές, στέλνατε μηνύματα, μα κάποιος από τους δυο είχε άλλες προθέσεις, κάποιος από τους δυο ίσως περνούσε τον καιρό του, όσο ο άλλος συνδεόταν ολοένα και περισσότερο μαζί του. Μόλις διεκόπη οριστικά η μεταξύ σας συνομιλία και μόλις συνειδητοποίησες πως όλα όσα σχεδίαζες για το «εσάς» έπεσαν στο κενό, επέλεξες να μην ασχοληθείς άλλο. Έλα όμως που ανεβάζεις ακατάπαυστα στόρι, με σκοπό να δείχνεις πως περνάς καλά και χωρίς το συγκεκριμένο άτομο.

Κάθε σου στόρι απευθύνει ένα μήνυμα σ’ ένα πρόσωπο. Μα μην ξεχνάς πως τα στόρι σου τα βλέπουν κι άλλα άτομα, εκτός του παραλήπτη.

 
Ακόμα κι αν ανταλλάξατε κάποια τελευταία λόγια, για να οριστικοποιήσετε το τέλος της μεταξύ σας σχέση, η κάθε κουβέντα σας έκρυβε χίλιους υπαινιγμούς. Κάποια υπονοούμενα μπορεί να ήταν πιο πονηρά, κάποια άλλα όμως μπορεί να λειτουργούσαν ως μπηχτές για κάτι. Η κάθε σας συζήτηση είχε τόσα παραθυράκια ερμηνείας και μπορούσε να φέρει τόσο διαφορετικά νοήματα που εν τέλει κι εσείς οι ίδιοι χανόσασταν. Και δεν εννοώ ότι εξαφανιζόταν κάποιος, αλλά εννοώ πως δε γνωρίζατε ποτέ πραγματικά αν ο ένας καταλάβαινε πλήρως τι εννοούσε ο άλλος. Κι εκεί που κάνατε το λεκτικό παιχνίδι σας, δίχως να γίνεται φανερό αν υπάρχει νικητής ή ηττημένος ή αν τελικά είστε συμπαίκτες κι όχι αντίπαλοι, σιγά-σιγά αραίωνε η ανταλλαγή των μηνυμάτων, ο ένας καθυστερούσε να απαντήσει στον άλλον μέχρι που ήρθε η στιγμή να τελειώσει μια και καλή η όποια συζήτηση.

Ποιο θα είναι άραγε το μετέπειτα στάδιο, αφότου η συζήτηση δε λέει να ξεκινήσει ξανά; Μα φυσικά να μιλάτε μέσω στόρι, και δεν εννοώ ο ένας να αντιδρά ή να κάνει λάικ σε κάποιο στόρι, αλλά εν τούτοις όλα όσα θα θέλατε να πείτε και να εκφράσετε να καταλήγετε να τα προβάλλεται σε μια οθόνη που έπειτα θα προβληθεί σε πλειάδα ανθρώπων. Επιλέγετε και οι δύο να εκφράσετε τον θυμό ή την πικρία ή την απογοήτευση που σας προκλήθηκε στα στόρι και ως εκ τούτου όλοι καταλαβαίνουν πως αυτά έχουν έναν συγκεκριμένο παραλήπτη. Οι προσδοκίες να πάρετε προσωπική απάντηση εμπίπτουν στο κενό κι έτσι αντί να πείτε όσα έχετε να πείτε στα ίσα, γεμίζετε το προφίλ σας με στιχάκια και quotes.

Κι άσε τον άλλον, εσύ γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; Αν ήθελε κάποιος από τους δύο επανασύνδεση θα γινόταν το βήμα! Ένα κουμπί είναι, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο ή χρονοβόρο. Και πέραν τούτου δρας πίσω από μια οθόνη, αν ήθελε θα του ήταν πολύ εύκολο να το κάνει, αφού δε στέκεται εμπόδιο ούτε η αμηχανία της άμεσης επαφής ούτε κάτι διαφορετικό.

Από τη στιγμή που αποφασίζετε να πάτε παρακάτω, ποιος ο λόγος να ανεβάζετε στόρι για να το δει εκείνο το πρόσωπο; Άλλωστε είθισται όταν θέλει κάποιος να ξεπεράσει ένα άτομο και παράλληλα δεν είναι υπέρ του unfollow ή του block, να προσπερνά τις ιστορίες του άλλου, οπότε πιθανότατα να γίνει το ίδιο και με σένα. Επίσης, δε θέλω να απογοητευτείς, αλλά μπορεί και να μην τα δει ποτέ. Συνέχισε τη ζωή σου και

Τα πιο όμορφα κι αληθινά είναι τα άμεσα. Να βρεθείτε, να τα πείτε, να κοιταχτείτε, να δείτε την ψυχή του άλλου. Αυτά είναι τα σημαντικά που θα περικλείουν μια όμορφη σχέση κι επικοινωνία. Το πόσο γρήγορα πληκτρολογεί κάποιος ένα μήνυμα ή πόσο καιρό θα του πάρει να ανταποκριθεί σ’ ένα απ’ τα στόρι σου δεν πρέπει να είναι η προτεραιότητά σου, ούτε καν ένα από τα κριτήριά σου για να επιλέξεις ένα ταίρι.

Έχε σαν κριτήρια, τη συμπεριφορά του, το ενδιαφέρον που πραγματικά δείχνει, την παιδεία του, και τότε κανένα μήνυμα δε θα μείνει στο διαβάστηκε και κανένα στόρι αναπάντητο. 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου