Είναι γεγονός πως κάθε μέρα που ξημερώνει γεννά κι ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί. Τα βλέμματα και οι σκέψεις είναι στραμμένα προς την ανακάλυψη του τι πρόκειται να συμβεί. Μόνιμος προβληματισμός οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Θα συνεχίσουν να κρύβονται ή θα εμφανιστούν στο προσκήνιο εκεί που δεν το περιμένεις; Βεβαίως, δεν μπορεί να απουσιάζουν από τη ζωή μας οι κακουχίες και η ξαφνική δυσαρέσκεια. Επομένως, τα δυσάρεστα είναι μια υπενθύμιση στον άνθρωπο να εκτιμά τις ευχάριστες στιγμές. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές. Ακούμε γύρω μας για ληστείες, απαγωγές, δολοφονίες, για γεγονότα που μας σοκάρουν. Κάποιες καταστάσεις θυμίζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εκτυλίσσονται όμως στην πραγματικότητα, όσο κι αν δε θέλουμε να το πιστέψουμε, και δυστυχώς ο κίνδυνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων προχωρά με συνεπιβάτη τον φόβο και με πυξίδα την αβεβαιότητα. Αυτός ο φόβος είναι πολύ δύσκολο να εξωτερικευθεί και να εκφραστεί, ενώ είθισται ό,τι ταλανίζει την ψυχή ή το μυαλό να εντείνεται αντί να υποχωρεί, εάν δε δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Ένας από τους κυριότερους φόβους είναι μήπως σε ληστέψουν τη στιγμή που κοιμάσαι. Πρόκειται για μια κοινή φοβία, για την οποία ωστόσο πολλοί αποφεύγουν να μιλάνε και μάλιστα ούτε καν την παραδέχονται. Ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο να μπει ένας παντελώς άγνωστος σπίτι σου, το μυαλό αρχίζει να αναζητά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την παρουσία του. Όταν ζεις με την ανησυχία πως κάποιος θα μπουκάρει απ’ το πουθενά , καθόλου απίθανο η σκέψη αυτή να σε παιδεύει στα όνειρά σου και να διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Σκέψου όλες εκείνες τις φορές που όταν ήσουν μικρός χρειάστηκε να μείνεις μόνος σπίτι. Θυμάσαι που μόλις άκουγες έναν ήχο τρόμαζες και νόμιζες πως κάποιος ήρθε απρόσκλητος; Ποιο ήταν το επόμενο βήμα; Ετοιμαζόσουν να πάρεις τους γονείς τηλέφωνο ή κάποιο πρόσωπο που ήξερες πως θα ερχόταν αμέσως ή μπορεί να έπαιρνες βαθιές ανάσες και να ετοιμαζόσουν ψυχολογικά να τα βάλεις με τον κλέφτη. Όταν όμως έβλεπες πως περνούσε η ώρα και ο κλέφτης δεν εμφανιζόταν, έπειθες τον εαυτό σου πως επρόκειτο για λάθος και εν τέλει ησύχαζες, πείθοντάς σε πως όλα είναι στη φαντασία σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικός ο φόβος μιας πιθανής κλοπής, διότι είναι ένα συμβάν που ακούς και βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά.

 

 

Ο άνθρωπος από τη φύση του τείνει να αισθάνεται φόβο όταν οι συνθήκες τού είναι άγνωστες. Αν για παράδειγμα, ακούσεις αιφνιδίως έναν ήχο που δεν τον παράγεις εσύ κι επομένως δε σου είναι γνώριμος, τότε πολύ πιθανό να νιώσεις πως κάποιος έχει εισβάλει στον χώρο σου. Το ίδιο ισχύει και με το σκοτάδι, καθώς ανησυχείς μήπως εμφανιστεί κάτι μπροστά σου, εκεί που δεν το περιμένεις. Ακόμα χειρότερα, όταν ακούσεις βήματα που δεν είναι δικά σου. Εφόσον, λοιπόν, κάτι μοιάζει σκοτεινό και δεν έχεις στοιχεία από πού προέρχεται, δεν έχεις άλλη επιλογή απ’ το να αντιδράσεις. Κι ας ξέρεις πως λειτουργεί ο συναγερμός, πως έχεις διπλοκλειδώσει τις πόρτες, πως είναι ξύπνιος ο σκύλος και φυλάει πίσω απ’ την πόρτα. Όταν φοβάσαι, έχεις την τάση να ελέγχεις όλα αυτά που όντως περνάνε απ’ το χέρι σου.

Φέρε στο μυαλό σου όλες εκείνες τις στιγμές που σκέφτεσαι αν το επόμενο πρωί θα βρεις το αυτοκίνητο στη θέση που το πάρκαρες. Ο φόβος περί κλοπής είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και ευλόγως έχει κορυφωθεί στην εποχή μας, εφόσον συναντάμε καθημερινά τέτοια φαινόμενα δίπλα μας. Δυστυχώς, είναι κάτι που ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις, αλλά απεύχεσαι να σου συμβεί. Δε γίνεται να μην μπορείς να κλείσεις μάτι τα βράδια εξαιτίας του. Αν μάλιστα σε παιδεύει και οδηγεί σε έκπτωση της λειτουργικότητάς σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε ειδικό.

Ο φόβος περί κλοπής ίσως και να υποχωρήσει αν επιτρέψεις στη λογική να επιβληθεί στο συναίσθημα. Μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω πέρα απ’ το να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην επιτρέψεις να εισβάλει κάποιος στον χώρο σου; Φρόντισε να ασφαλίσεις πόρτες και παράθυρα και να θυμάσαι πως είσαι δυνατός και πως θα καταφέρεις να τα βγάλεις πέρα και με αυτόν τον φόβο.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίνα Αργυρού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.