Είμαστε πια σε φάση όπου το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι υψηλές θερμοκρασίες βαράνε κόκκινο κι ο περισσότερος κόσμος τρέχει σε παραλίες και πισίνες ώστε να μπορέσει να αντέξει τον καύσωνα.

Έχουμε, λοιπόν, τα check-in σε beach bar της Χαλκιδικής και σε όλα τα νησιά να πέφτουν βροχή. Κλαμπάρες, τυπάρες με ποτάρες πλημμυρίζουν την αρχική σου κι αλίμονό σου αν είσαι στην πόλη με τον ανεμιστήρα στο τρία προσπαθώντας να ξεγελάσεις τη ζέστη. Κορίτσια κι αγόρια που θέλουν να δείξουν τα καινούρια τους μαγιό και τα καλοκαιρινά κορμιά τους και δε θα χάσουν ευκαιρία να το κάνουν, καθώς θα ανεβάζουν φωτογραφίες στην παραλία σχεδόν σε καθημερινή βάση. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού του ναρκισσισμού τους είναι οι λογαριασμοί τους στα social media.

Πολύ ωραία όλα αυτά κι όσοι μπορούν να περνάνε το καλοκαίρι με μοναδικό προβληματισμό το σε ποιο beach bar θα πάνε σήμερα, να είστε καλά και να περνάτε ακόμη πιο όμορφα. Το άρθρο αυτό δεν είναι για να σας ρίξω καμία κατηγορία, ζείτε τη ζωή σας και καλά κάνετε.

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στα παιδιά που τέτοια εποχή δουλεύουν, κι αυτό χωρίς πάντα –για να μην πω ποτέ– να είναι επιλογή τους. Την εποχή που όλοι έχουμε συνδέσει με ανεμελιά, χαρά, ηλιοθεραπεία, κοκτέιλ και καλοπέραση, γ’ αυτά τα παιδιά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Πιθανώς να είναι εκείνοι που θα σου σερβίρουν το ποτό ή τον καφέ σου στην ξαπλώστρα, οπότε καλό θα ήταν την επόμενη φορά να είσαι περισσότερο ευγενικός μαζί τους, γιατί αν εσύ με τόση ζέστη καίγεσαι και σιγολιώνεις, φαντάσου εκείνους. Τα χιλιόμετρα που κάνουν αυτά τα παιδιά για να εξυπηρετήσουν όλες τις ξαπλώστρες απ’ το πρωί ως το βράδυ, μέσα στην άμμο, μέσα στον ήλιο, μέσα στη ζέστη. Όχι και ό,τι πιο ιδανικό, σωστά; Αυτοί άφησαν το σπίτι τους, τη βολή της οικογένειάς τους, πιθανώς και να έχασαν την εξεταστική τους για να φύγουν εγκαίρως για σεζόν. Συνεπώς, αξίζουν το σεβασμό και το θαυμασμό όλων μας.

Κι ας πούμε πως αυτά τα παιδιά μέσα στην «ατυχία» τους είναι και λίγο τυχερά, καθώς βλέπουν τουλάχιστον λίγο θάλασσα, με την πρώτη ευκαιρία θα κάνουν και κανένα μπανάκι και κάπως θα ξεγελαστούν. Υπάρχουν κι οι λιγότερο τυχεροί της υπόθεσης, που η δουλειά τους είναι μέσα στην πόλη, και το μόνο που αλλάζει γι’ αυτούς με την άφιξη του καλοκαιριού είναι η αύξηση των βαθμών Κελσίου, η ηλιοφάνεια, η ανυπόφορη κίνηση στους δρόμους. Στην ουσία, είναι μια ακόμα εποχή που διαδέχτηκε μια άλλη. Καμία σπουδαία αλλαγή, κανένα «μαγικό» στον αέρα. Όλα είναι όπως πριν, απλώς με νεύρα λίγο πιο τεντωμένα και μυαλά στα κάγκελα λόγω ζέστης.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι μια τέτοια εποχή να μην την περνάς όπως θα ήθελες πραγματικά να την περάσεις. Όμως ο καθένας μας έχει τη δική του ζωή, δίνει το δικό του αγώνα κι είναι τελείως άσκοπο κι άτοπο να συγκρίνεις τη ζωή σου με τις ζωές άλλων ανθρώπων, που στην τελική το πιο κοντινό που είχατε από άποψη κοινωνικής συναναστροφής παίζει να είναι τα likes που κάνετε ο ένας στη φωτογραφία προφίλ του άλλου ανά διαστήματα.

Η δουλειά δεν είναι ντροπή και μόνο υπερήφανος να είσαι για τον εαυτό σου που ενώ τα φιλαράκια σου οργώνουν νησιά και μαγαζιά, εσύ δουλεύεις είτε για να βοηθήσεις τον εαυτό σου είτε την οικογένειά σου. Όσο για σένα που ψάχνεις για δουλειά και δε βρίσκεις, μη σκας και μη νιώθεις άσχημα. Στην Ελλάδα του σήμερα, άλλωστε, πιο φυσιολογικό και πιο συνηθισμένο  είναι να είσαι άνεργος παρά να δουλεύεις. Συνέχισε να ψάχνεις, έχε πίστη και θετική ενέργεια κι όλα θα έρθουν. Το πολύ-πολύ να αργήσουν λίγο παραπάνω από όσο περίμενες κι υπολόγιζες, αλλά όλα μέσα στη ζωή είναι, σωστά;

Το καλύτερο, λοιπόν, που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, είναι να κοιτάει τον εαυτό του. Μην μπεις στο τριπάκι του να κοιτάς πόσο καλά περνάνε οι άλλοι στα μπαρ ενώ εσύ ψοφάς μέσα στην πόλη. Μην επιτρέψεις η καλοπέραση των συνανθρώπων σου να σου ρίξει το ηθικό, την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία.

Να χαίρεσαι με όσα έχεις, κι ας θέλεις περισσότερα. Πάντα, όλοι μας θα θέλουμε περισσότερα. Και να χαίρεσαι και για τους άλλους -που φαίνεται από όσα δείχνουν να τα έχουν όλα- και να μην τους ζηλεύεις. Σκέψου ότι μπορεί κάποιοι από αυτούς, τα κοκτέιλ και τα φουσκωτά φλαμίνγκο που δείχνουν να είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουν να δείξουν.

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη