Στολισμένες βιτρίνες και πλατείες, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και συναυλίες, κρύο, τζάκι, ζεστός καφές. Έχει ξεκινήσει πυρετωδώς η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα κι εσένα σε βρίσκει μέσα στη μιζέρια και στην ατυχία.

Γιατί; Ε, λίγο η σκέψη της εξεταστικής, που έχεις πια συνειδητοποιήσει ότι οι ελεύθερες μέρες των Χριστουγέννων, οι «διακοπές», δεν είναι για να είσαι όλη μέρα έξω ή να κάθεσαι σπίτι και να περιφέρεσαι από τον έναν καναπέ στον άλλον όπως στα σχολικά σου χρόνια, αλλά για να διαβάσεις και να περάσεις και να πάρεις το πτυχίο σου.

 Λίγο το ότι κατά πάσα πιθανότητα τέτοιες μέρες θα δουλεύεις, γιατί τα λεφτά των γονιών σου δε σου φτάνουν, και πρέπει κάποτε να πληρωθούν κι αυτοί οι λογαριασμοί, οι καφέδες σου, τα δώρα που θες να πάρεις τώρα λόγω των εορτών.

Και το χειρότερο; Οι φίλοι σου. Οι μισοί θα γυρίσουν πίσω στις πόλεις τους, στους δικούς τους, θα πάρουν και το χαρτζιλίκι τους, σωστοί Έλληνες φοιτητές! Οι άλλοι μισοί, εδώ, στην πόλη τους, με τους δικούς τους, να έχουν ένα έτοιμο φαγητό, πλυμένα καθαρά ρουχαλάκια, κι όλα κομπλέ.

«Ποια μοίρα με έφτυσε εμένα;» σκέφτεσαι. Η απάντηση πιθανόν να σε απογοητεύσει. Να σε εκπλήσσει και να σε βρει σε κατάσταση σοκ. Καμία μοίρα δε σε έφτυσε, καλό μου παιδί, κόψε τις ηλίθιες σκέψεις και δες τη θετική πλευρά στην όλη κατάσταση.

Το ξέρω ότι είναι τέτοιο το κλίμα, που όλα τα συναισθήματά σου, όλες οι σκέψεις σου, τα απωθημένα σου, διογκώνονται και γίνονται δέκα φορές περισσότερο επίπονα, έντονα κι αποπνικτικά. Και ξεκινάει η γκρίνια, η κατάθλιψη μέσα σου, αλλά κυρίως η μοναξιά.

Μην αφήσεις τέτοια αρνητικά συναισθήματα να επισκιάσουν τα θετικά, ακόμα κι αν τα πρώτα υπερισχύουν σε ποσότητα και ποιότητα σε σχέση με τα δεύτερα.

Και ναι, οι μέρες αυτές είναι επίσης οι χειρότερες, όσον αφορά τα άτομα που σου λείπουν, που δεν είναι εδώ για ‘σένα και θα έδινες τα πάντα για ένα τσιγάρο μαζί τους, έναν καφέ, μια συζήτηση ακόμα.

Αν πρόκειται για πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή, είναι δύσκολο, το ξέρω. Γιατί φεύγουν από τη ζωή μας άτομα που είναι τα τελευταία που θα θέλαμε να χάσουμε, που δεν προλάβαμε να τα χορτάσουμε όσο θα θέλαμε, που δεν εκτιμήσαμε την παρουσία τους παλαιότερα. Θες λόγω του νεαρού της ηλικίας μας και της επιπολαιότητάς μας; Ναι, μπορεί. Το θέμα είναι ότι δε γυρίζουν πίσω, και να ξέρεις πως όσο σκέφτεσαι κι έχεις κάποιον μέσα στην καρδιά σου, δεν πεθαίνει ποτέ.

Αν τώρα πρόκειται για πρώην, για ερωτική απογοήτευση και γενικά για γκομενάκι, φτάνει με αυτήν την καραμέλα, σοβαρά. Τα Χριστούγεννα τα γιορτάζεις με ανθρώπους που αγαπάς, και πίστεψέ με, ούτε ο Κώστας ούτε η Γεωργία είναι τα μόνα άτομα που αγαπάς, ή που αγάπησες, ή που θα αγαπήσεις ποτέ. Στη ζωή σου οι άνθρωποι πάνε κι έρχονται και δεν παρακαλάς κανέναν να μείνει παρά τη θέλησή του. Γιατί για να μην είναι τώρα δίπλα σου η καψούρα σου, ενώ εσύ θα ήθελες να είναι, σημαίνει ότι δε θέλει να είναι, τόσο απλό.

Πριν λοιπόν μου μπει ο Σφακιανάκης στο τέρμα και παίξεις κούπες με την παρέα σου στο μπαρ της γειτονιάς σου όταν ακούγεται από τα ηχεία «Δώσε ένα τέλος να αρμόζει, κάνε μια έξοδο μεγάλη», αναλογίσου πόσο μεγαλοποιείς κάτι τόσο ανούσιο κι ασήμαντο.

Δεν έχει σημασία άμα είσαι μαθητής, φοιτητής, οικογενειάρχης, εργένης, δεσμευμένος. Όσο κι αν δουλεύεις, όσο διάβασμα κι αν έχεις για τη σχολή σου, αυτές τις μέρες, βρες λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και κοίτα να βγεις, να περάσεις καλά. Γιατί άπαξ κι έρθει η 25η Δεκέμβρη, για πότε θα φύγει χαμπάρι δε θα πάρεις. Μια χαρά μπορείς να τη βγάλεις στις γιορτές, όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις σου.

Πάρε τηλέφωνο τον κολλητό που τόσο καιρό παραμελούσες με τη μία δικαιολογία πίσω από την άλλη και βγείτε για φαγητό, για ταινία, για καφέ, για ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Ή τη σχέση σου αν έχεις, ή αν δεν έχεις και θες να έχεις, κάνε επιτέλους αυτή την κίνηση.

Μην το καθυστερείς άλλο, άνοιξε τα χαρτιά σου και μάγεψε με το θάρρος και την τόλμη σου το πρόσωπο που τόσο καιρό θες να κατακτήσεις κι όλο τελευταία στιγμή διστάζεις και τελικά δεν κάνεις τίποτα. Το πολύ-πολύ να σου πει όχι. Και; Δεν είναι τόσο δραματικό όσο νομίζεις, γιατί κάτι τέτοιες στιγμές, είναι που έρχεται το ωραίο και το απροσδόκητο κι όχι όταν κάθεσαι στα αβγά σου και περιμένεις το θαύμα. Άσε που, πίστεψέ με, δεν είναι λίγοι που είναι στη θέση σου, όλοι ψάχνουν μια συντροφιά, οπότε μπορεί η επιτυχία να είναι πιο κοντά σου και πιο σίγουρη από όσο νομίζεις.

Κι αν διαβάζοντας όλα τα πάνω τρομοκρατήθηκες και σκέφτηκες πως θα σε βγάλουν όλα εκτός προγράμματος, δύο πράγματα έχω να σου πω. Πρώτον, εκτός προγράμματος θα βγεις έτσι κι αλλιώς, τόσα χρόνια θα έπρεπε να το έχεις καταλάβει. Δεύτερον, άσε τότε αυτό να αποτελεί το λόγο να γιορτάσεις εσύ φέτος τα Χριστούγεννα: η κίνηση να δώσεις προτεραιότητα σε προσωπικές σου ανάγκες κι όχι επαγγελματικές.

 

Επιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Μανουσαρίδου: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Ειρήνη Μανουσαρίδου