Δεν μπορεί πάντα να είμαστε στα πάνω μας. Άλλωστε αν δεν είμαστε και λίγο ντάουν δε θα χαιρόμαστε τις καλές μας στιγμές. Το κάθε ζώδιο, όμως, έχει τον δικό του τρόπο να είναι στις μαύρες του. Να λοιπόν πώς το βιώνει και πώς το ξεπερνά, με ή χωρίς τη βοήθεια των άλλων.

 

Kριός

Δε βλέπεις συχνά τον Κριό στα κάτω του, εκτός κι αν τον έχουν μεγαλώσει κάποιοι υπερβολικά προστατευτικοί γονείς. Σε αυτή την περίπτωση, ο γνήσιος παρορμητισμός του έχει πιεστεί από την εκλογίκευση των φόβων του. Έτσι, δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με την έμφυτη φλόγα του, το ακατάβλητο πάθος που τον χαρακτηρίζει. Καθώς πίσω από τη θλιψη υπάρχει πάντα ο φόβος για κάτι, ένας πτοημένος Κριός μπορεί να ξαναβρεί την τόλμη του και τη χαρά της ζωής με μια πιο ενεργητική στάση. Εκείνο που θα τον ανεβάσει είναι η αδρεναλίνη του, που την ξυπνά η περιπέτεια. Και γρήγορα ξεπερνά αυτή την προσωρινή κάμψη, όπως και όλα τα ζώδια της Φωτιάς.

 

Ταύρος

Με τον συνδυασμό του σταθερού ζωδίου που ανήκει στο στοιχείο της Γης, ο Ταύρος δεν έχει και πολλά σκαμπανεβάσματα στις διαθέσεις του. Συνήθως βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το επίπεδο της κατάθλιψης και σπάνια πέφτει στα βάραθρα της μαύρης απελπισίας, αλλά ούτε και ανεβαίνει στα ύψη της τρελής χαράς. Πραγματικά, δύσκολα θα ξετρελαθεί με κάτι. Αλλά όταν αισθάνεται πεσμένος, υπάρχουν κάποιοι πρακτικοί τρόποι να τον παρηγορήσουν κι όλοι τους απευθύνονται στη σωματική πλευρά του: ένα καλό γεύμα, ένα μπάνιο, λίγη μουσική, οτιδήποτε θα παρηγορήσει και θα «κανακέψει» τις αισθήσεις του. Ο Ταύρος ξέρει να απολαμβάνει την υλική του υπόσταση και αρκεί να το υπενθυμίζει αυτό στον εαυτό του, όποτε του χρειάζεται.

 

Δίδυμος

Ο Δίδυμος δεν αφήνεται να τον πάρει από κάτω, ακόμα κι αν ολόγυρά του γκρεμίζεται το σύμπαν. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει τι του φταίει. Το κοφτερό μυαλό του θα εντοπίσει αμέσως την ακριβή αιτία της θλίψης ή της ενόχλησής του. Βέβαια αυτό δε θα τον κάνει να την αντιμετωπίσει ευθέως. Πιθανόν θα το ρίξει στην κριτική ή στην αποφυγή, που είναι η αγαπημένη του μέθοδος: θα βρει αμέσως κάτι άλλο να στρέψει το ενδιαφέρον του, παριστάνοντας στους γύρω και στον εαυτό του, ότι δεν τρέχει τίποτα. Κάτι που, εννοείται, δεν είναι και η καλύτερη αντιμετώπιση, καθώς περισσότερο θα βοηθούσε το να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημά του.

 

Καρκίνος

Ο Καρκίνος είναι το πιο επιρρεπές στη μελαγχολία ζώδιο. Το πιο συνηθισμένο του πρόβλημα είναι ότι πιστεύει πως οι άλλοι δεν τον αγαπούν/εκτιμούν/προτιμούν όσο θα ήθελε, με αποτέλεσμα να μην του δίνουν την υποστήριξη που θα ήθελε. Αυτό το ζώδιο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ζωής του χωρίς να υπάρχει ένα χέρι να τον στηρίζει. Στην περίπτωση που δεν το βρίσκει, αισθάνεται αδυναμία να διαχειριστεί τις δυσκολίες. Κι αντί να διεκδικήσει καθαρά την υποστήριξη που θέλει, αποσύρεται στο καβούκι του και τρώγεται με καημούς, που οι άλλοι πρέπει να μαντέψουν. Στην πραγματικότητα, περισσότερο θα τον βοηθούσε το να ζητήσει από τους άλλους ξεκάθαρες απαντήσεις.

 

Λέων

Σπάνια θα δεις ένα Λέοντα να είναι πεσμένος, αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα. Στην πραγματικότητα, θέλει πάντα να λάμπει σαν τον Ήλιο, τον κυβερνήτη του, ακτινοβολώντας δύναμη και σιγουριά. Είναι πολύ περήφανος για να δείξει θλιμμένος, αποκαρδιωμένος, φοβισμένος. Και δεν κρύβεται μόνο από τους άλλους, αλλά και από τον εαυτό του. Συμπεριφέρεται σαν όλα να πηγαίνουν μια χαρά. Το τρωτό του σημείο είναι η αίσθηση ότι χάνει τον «θρόνο» του, δηλαδή το γόητρο και την επιβολή του. Το να αντιληφθεί ότι τον λυπούνται για ένα του πρόβλημα, είναι για εκείνον χειρότερο κι από το ίδιο το πρόβλημα. Αντίθετα, η αίσθηση ότι περιβάλλεται από άτομα που τον σέβονται και τον θαυμάζουν είναι για εκείνον σπουδαία παρηγοριά.

 

 

Παρθένος

Ο Παρθένος δεν επιτρέπει στον εαυτό του να αισθανθεί καταπονημένος. Παρά τους μετριοπαθείς τόνους του, είναι άτομο που δε δείχνει μεγάλη επιείκεια για την αδυναμία, τη δική του ή των άλλων. Προσπαθεί να επιβληθεί στον εαυτό του και να αλλάξει τη διάθεσή του, σαν να πατά ένα κουμπί. Προκειμένου να αισθάνεται πεσμένος, προτιμά να νιώθει πιεσμένος, και συγκεκριμένα από τη δουλειά. Ρίχνεται εκεί για να πάρει δυνάμεις από την αίσθηση της ολοκλήρωσης, που του προσφέρει το να παράγει κάποιο έργο. Ακόμα κι αν πρόκειται το να τρίψει με μανία τον νεροχύτη. Η παραγωγικότητα είναι η λύση του για τα πάντα. Το να έχει απτά αποτελέσματα σε ένα τομέα που να μπορεί να ελέγξει, του εκτονώνει το άγχος.

 

Ζυγός

Ο Ζυγός, ακόμα κι αν πέφτει στα δίχτυα της θλίψης, δε μένει και πολύ σε άσχημη διάθεση. Βέβαια, σε περίπτωση που έχει αρκετούς πλανήτες στον Σκορπιό, μπορεί να είναι επιρρεπής στη «μαυρίλα», παρόλα αυτά συνήθως βρίσκει τρόπο να το ξεπεράσει. Κυρίως χρησιμοποιεί γι’ αυτό τη βοήθεια των άλλων, μέσα από τη διέξοδο που του προσφέρουν οι προσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις, καθώς και την αγάπη του στα ωραία πράγματα της ζωής. Η ομορφιά και η αρμονία είναι για εκείνον βάλσαμο. Στην πραγματικότητα όμως, το μυστικό για να ξεπερνά τη θλιψη είναι το να δυναμώσει ο ίδιος σαν χαρακτήρας, αντί να περιμένει να τον σηκώσει κάποιος άλλος από το περιβάλλον του, δυνατότερος από εκείνον.

 

Σκορπιός

Ο Σκορπιός είναι έντονα συναισθηματικό ζώδιο με μεγάλες διακυμάνσεις. Εκδηλώνει με το ίδιο πάθος τη θλίψη και τη χαρά του, σε βαθμό που μερικές φορές να μην αντέχεται από τους γύρω του. Η αισθηματική του ζωή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις διαθέσεις του, καθώς βάζει τη σχέση του σε υψηλή προτεραιότητα. Αν εκείνη χάσει τη λάμψη και το πάθος της, μπορεί να αποτελεί συχνά μια βασική αιτία για τις μαυρίλες του Σκορπιού. Το καλό πάντως μαζί του είναι πως δε μένει για πολύ κολλημένος. Αργά ή γρήγορα επιστρατεύει την έτσι κι αλλιώς μεγάλη δύναμη της θέλησής του και ξεπερνά τη θλιψη.

 

Τοξότης

Παρ’ όλο που θεωρείται το πιο αισιόδοξο ζώδιο, ούτε κι ο Τοξότης έχει την απόλυτη ανοσία στην κατάθλιψη. Απλώς, με τη βοήθεια της μεταβλητής φύσης του, την ξεπερνά προτού και ο ίδιος να το καλοκαταλάβει. Άλλωστε, κατά βάθος πιστεύει ότι ο σκοπός της ζωής του είναι όχι μόνο να περνά εκείνος ωραία, αλλά να μεταδίνει και στους άλλους την εύθυμη διάθεσή του σαν φωτιά, που άλλωστε είναι και το ζωδιακό του στοιχείο. Το γεγονός ότι εκπέμπει αυτή την αισιοδοξία, είναι ένας από τους λόγους που τραβάει τους ανθρώπους κοντά του. Κι αυτό τον ανεβάζει ακόμα πιο πολύ. Όμως, ούτως ή άλλως κι ο ίδιος δεν αντέχει να περιβάλλεται από μουρτζούφληδες.

 

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως συμπεριφέρεται σαν να έχει κατάθλιψη, ακόμα κι αν δεν τρέχει τίποτα. Βαρύς και σοβαρός, κρατιέται σταθερά σε ένα επίπεδο «γκρίζου», ένα τόνο ανοιχτότερο από τη μαυρίλα. Και δε βρίσκει ούτε τον τρόπο αλλά ούτε και τον λόγο να βγει από μια κατάσταση, που ο ίδιος επιβάλλει στον εαυτό του. Για ποιο λόγο άλλωστε; Σάμπως δεν είναι εκείνος που βλέπει αντικειμενικά τα πράγματα; Υπάρχει πουθενά μια ακτίνα φωτός για να χαιρόμαστε; Η κατήφεια του Αιγόκερου προέρχεται από την ανικανοποίητη ανάγκη του για σιγουριά και βεβαιότητα, σε ό,τι κι αν κάνει. Κι αφού αυτή είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να καλυφθεί, μένει εγκλωβισμένος στην ανησυχία.

 

Υδροχόος

Δεν είναι εύκολο να δεις τον Υδροχόο στα κάτω του. Το στοιχείο του Αέρα που έχει τον κρατά ψηλά. Τον κάνει να ενδιαφέρεται για σχεδόν τα πάντα και τους πάντες γύρω του. Σπάνια βαριέται. Έτσι, αυτή η στάση του τον στρέφει έξω από τον εαυτό του και τα όποια προβλήματά του. Δεν είναι πως δεν έχει έναν συναισθηματισμό, που θα μπορούσε να τον ρίξει ψυχολογικά. Απλώς το νοητικό κομμάτι του είναι τόσο δυνατό, ώστε να μην τον αφήνει να σπαταλιέται μένοντας για πολύ μέσα στον αρνητισμό. Εκείνο πάντως που τον πειράζει περισσότερο, είναι η αίσθηση ότι οι άλλοι δεν τον καταλαβαίνουν, πράγμα όχι σπάνιο, καθώς ο Υδροχόος συχνά βρίσκεται μπροστά από την εποχή του.

 

Ιθχύς

Βουβός σαν ψάρι, ο Ιχθύς είναι ικανός να υποφέρει σιωπηλά, χωρίς να το μοιράζεται με κανέναν. Παρ’ όλο που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, οπότε τρελαίνει τους άλλους με τη μαυρίλα του, συνήθως προτιμά να μη φορτώνει τους γύρω του με την κακή του διάθεση. Αυτό ταιριάζει και με την τάση του να θυσιάζεται για το κοινό καλό. Οι λόγοι που ο Ιχθύς πέφτει σε κατάθλιψη, συχνά έχουν να κάνουν με την αδυναμία του να υπερασπιστεί τα προσωπικά του δικαιώματα, με αποτέλεσμα να αισθάνεται θύμα των προσώπων και των περιστάσεων. Έτσι, το θέμα μαζί του είναι να ξεπεράσει αυτή την τάση του να θυματοποιεί ο ίδιος τον εαυτό του και να διεκδικήσει τη θέση που του αρμόζει στη ζωή.

 

Πηγή