Οι παρομοιώσεις, οι μεταφορές και οι τυχαίες συνωνυμίες μάλλον δεν είναι και τόσο τυχαίες τελικά, αφού πάντα από πίσω θα κρύβεται μια σύνδεση. Η αλήθεια είναι, ότι τίποτα δεν πλανάται από μόνο του. Όλα πίσω από την ονομασία τους έχουν ένα νόημα, πιο βαθύ και πιο σοβαρό.

Όλοι ξέρετε το παραμύθι της «Ωραίας κοιμωμένης». Όλοι ξέρετε την Στοκχόλμη και κάποιοι πιο ψαγμένοι πολύ πιθανόν να γνωρίζουν τους Bonnie και Clyde αλλά και τον Μινχάουζεν. Μα κάποιοι άλλοι, ίσως να μη καταλαβαίνετε και πολύ, τι λέω. Όχι, δε θα σας μιλήσω ούτε για παραμύθια, ούτε για πόλεις, ούτε για ονόματα. Θα σας μιλήσω για τα πιο παράξενα σύνδρομα που υπάρχουν. Γι’ αυτά τα σύνδρομα, που έχουν πάρει τις ονομασίες τους από κάτι απλό κι ίσως συνηθισμένο. Μα αυτά, είναι ακριβώς το αντίθετο. Η ονομασία τους σχετίζεται άρρηκτα με τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ψυχολογικών συνδρόμων αλλά δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με όλα αυτά που πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε.

 

1. Σύνδρομο «Ωραία Κοιμωμένη»

Όχι, δε μιλάμε για το κλασικό παραμύθι. Όχι δε μιλάμε για πριγκίπισσες και κακές μάγισσες. Στον κόσμο της ψυχολογίας το σύνδρομο της «ωραίας κοιμωμένης» έχει να κάνει με ένα είδος παραφιλίας. Η παραφιλία, είναι ένα είδος διέγερσης από κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ο ασθενής σ’ αυτή την περίπτωση διεγείρεται αλλά κι αποζητά την επαφή με άλλα άτομα τα οποία όμως κοιμούνται. Τα άτομα που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο, διεγείρονται αποκλειστικά και μόνο όταν ο άλλος κοιμάται κι αν τύχει και ξυπνήσει το άλλο άτομο, κατά τη διάρκεια τότε ο πάσχοντας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.

 

2. Σύνδρομο Στοκχόλμης

Την πόλη όλοι την έχουμε ξανακούσει. Το σύνδρομο αυτό όμως; Είναι αρκετά γνωστό να λέμε και την αλήθεια, γιατί πολλά σενάρια από γνωστά σίριαλ, στηρίζουν την πλοκή τους πάνω στα χαρακτηριστικά αυτού του συνδρόμου. Ουσιαστικά, το σύνδρομο Στοκχόλμης είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις περιπτώσεις των ασθενών όπου ξεκινάνε υποσυνείδητα να τρέφουν θετικά συναισθήματα για τον άνθρωπο που τους έχει απαγάγει και τους κακομεταχειρίζεται. Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να φτάσουν σε σημείο ν’ αγγίζουν και τον έρωτα μιας και το σύνδρομο αυτό είναι ένα είδος αμυντικού μηχανισμού όπου, το θετικό συναίσθημα, δημιουργείται υποσυνείδητα από τον οργανισμό του θύματος. Προσκολλάται ουσιαστικά συναισθηματικά στον θύτη του, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζει τον πόνο και τον φόβο που πολύ πιθανόν να του προκαλεί, μένοντας έτσι πιστός σ’ αυτόν τον άνθρωπο. Ψυχολόγοι, υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει αβίαστα από το θύμα κι έχει να κάνει με την ψυχολογική πίεση που νιώθει.

 

3. Σύνδρομο Μινχάουζεν

Όχι, ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση δε μιλάμε για το επίθετο ενός ανθρώπου. Σ’ αυτό το σύνδρομο, το άτομο επινοεί με το μυαλό του διάφορες ασθένειες. Άτομο δηλαδή που πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν, μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος στον εαυτό του μια ασθένεια παίρνοντας φάρμακα. Ο λόγος που το κάνει, είναι γιατί αποζητά συνεχώς στοργή και φροντίδα. Θέλει να έχει ένα μεγάλο ποσοστό προσοχής πάνω του κι αυτό συμβαίνει γιατί πιθανότατα στα παιδικά του χρόνια είχε στερηθεί αυτό το συναισθηματικό δέσιμο. Δυστυχώς, άτομα με το σύνδρομο Μινχάουζεν φτάνουν και στο σημείο αυτοτραυματισμού.

 

4. Σύνδρομο Bonnie and Clyde

Ο Παυλίδης, όταν τραγουδούσε τη «Μαίρη» έλεγε θα «είμαστε καταζητούμενοι ερωτευμένοι και πολύ χαρούμενοι Bonnie and Clyde έστω για μια βραδιά…». Tα συγκεκριμένα ονόματα λοιπόν, δεν είναι τυχαία σ’ αυτούς τους στίχους. Οι Bonnie και Clyde ήταν ένα τρελά ερωτευμένοι ζευγάρι Αμερικάνων εγκληματιών που ταξίδευαν στις ΗΠΑ με απώτερο σκοπό να ληστεύουν ανθρώπους ως «καταζητούμενοι», «ερωτευμένοι» και πολύ «χαρούμενοι». Από αυτήν την ιστορία πήρε και την ονομασία του το συγκεκριμένο σύνδρομο.  Άτομα που πάσχουν από αυτό λοιπόν, τρέφουν σε υπερβολικά  μεγάλο βαθμό ερωτικά αισθήματα για άτομα που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα ή προκαλούν αβίαστα σωματικό και συναισθηματικό πόνο σε άλλους. Τα άτομα με σύνδρομο Bonnie and Clyde λοιπόν, νιώθουν τόσο μεγάλη ερωτική έλξη για τον δράστη που μπορούν ακόμη και να τον βοηθήσουν μόνο και μόνο για να μην τον χάσουν από τη ζωή τους.

 

5. Σύνδρομο Fregoli

Το 5ο  σύνδρομο που σας έχω για σήμερα, έχει πάρει το όνομά του από τον καλλιτέχνη Leopoldo Fregoli ο οποίος ήταν πολύ γνωστός για τις ταχύτατες μεταμφιέσεις του. Για να μη σας κρατάω άλλο σε αγωνία, αυτό το σύνδρομο έχει να κάνει με κάποιες μη πραγματικές εικόνες που δημιουργεί στο μυαλό του ο ασθενής. Για παράδειγμα, μια γυναίκα πιστεύει πως πολλά διαφορετικά άτομα, άγνωστα σ’ αυτήν, είναι ένα άτομο που γνωρίζει πολύ καλά αλλά μεταμφιέζεται σε χιλιάδες άλλους μόνο και μόνο για να την παρακολουθεί.

 

6. Σύνδρομο Capgrass

Το τελευταίο σύνδρομο που θα αναλύσουμε σήμερα, είναι αυτό που θέλει τον ασθενή να πιστεύει ξαφνικά πως η μητέρα του δεν είναι η πραγματική του μητέρα αλλά ένας άγνωστος που θέλει να του κάνει κακό. Η ονομασία δόθηκε από τον πρώτο ψυχίατρο ο οποίος έκανε τη συγκεκριμένη διάγνωση σε έναν ασθενή και δυστυχώς αυτό το σύνδρομο λόγω του ότι προέρχεται από έντονο χτύπημα στο κεφάλι, σχιζοφρένεια ή κακώσεις εγκεφάλου δεν έχει θεραπεία.

Αυτά λοιπόν, ήταν μόνο μερικά από τα πιο παράξενα σύνδρομα που υπάρχουν στον κόσμο. Ίσως να σπανίζουν, ίσως πάλι και όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ιστορίες που κρύβονται πίσω τους δεν είναι απλώς παρομοιώσεις, συνωνυμίες ή τυχαίες ονομασίες. Όλα όσα υπάρχουν δίπλα μας ή ανάμεσά μας είναι πραγματικά γεγονότα βασισμένα σε αληθινές ιστορίες κι όχι απλά η έμπνευση κάποιου καλού σεναριογράφου. Τι να πεις, «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

 

 

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου