Είτε μιλάμε για ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέση είτε για friends with benefits η ιστορία έχει κοινή βάση τον έρωτα. Δεν αναφέρομαι στον έρωτα ως συναίσθημα αποκλειστικά αλλά και στην πράξη που τα κορμιά παίρνουν φωτιά, οι ανάσες γίνονται ένα και το πάθος δεν έχει όρια.

Αυτού του είδους η επαφή είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα πράγματα που ενώνουν ένα ζευγάρι. Χρειάζεται έλξη, χημεία και ωραίο ταίριασμα για να πετύχει. Θέλει να θέλουν και οι δύο, να γουστάρουν τα ίδια πράγματα και να συνεργάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η ηδονή του ενός να είναι η απόλαυση του άλλου.

Δυστυχώς, όμως, όλες οι ιστορίες έχουν και έναν κακό στο σενάριο τους, και στο συγκεκριμένο σενάριο -της ερωτικής επαφής- θα αναφερθούμε στους εχθρούς αυτής της διαδικασίας. Ποιοι είναι λοιπόν οι εχθροί τoυ έρωτα ως πράξη; Πόσα χέρια χρειάζονται για να μετρηθούν και ποιες είναι αυτές οι άυλες υπάρξεις που επηρεάζουν την ερωτική ζωή των ζευγαριών;

 

1. Ανασφάλειες

Ναι, πολύ καλά διαβάσατε. Οι ανασφάλειες που κουβαλάμε για τους εαυτούς μας, δε ρίχνουν μόνο την ψυχολογία μας αλλά και τις επιδώσεις μας σε εκείνο το κομμάτι. Όταν νιώθεις άσχημα για το σώμα σου, το πρόσωπό σου, τα μαλλιά ή τα νύχια σου, αυτόματα ρίχνεις τον εαυτό σου χαμηλά, χάνεις ένα κομμάτι αυτοπεποίθησής σου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επίδοσή σου κατά τη διάρκεια της επαφής να είναι κακή. Ο λόγος δεν είναι ότι δεν ξέρεις πώς να το κάνεις, αλλά ότι ντρέπεσαι για ένα μέρος του γυμνού εαυτού σου. Νιώθεις ότι εκθέτεις ένα μέρος σου που δεν είναι αρεστό, που θα σχολιαστεί αρνητικά ή θα θεωρηθεί άσχημο. Όχι, όχι και πάλι όχι. Κανένας δεν έχει κάτι άσχημο πάνω του κι αν ακούσεις ποτέ κάτι τέτοιο, πίστεψέ με, τα μάτια που επέτρεψες να το δουν κάνουν λάθος κι όχι εσύ.

 

2. Ηλεκτρονικές συσκευές 

Για πείτε, πόσες φορές μπήκατε στο κρεβάτι με το κινητό στο χέρι; Πόσες φορές καθίσατε στον καναπέ και λιώσατε επί ώρες χαζεύοντας στο tablet ή τον υπολογιστή; Μήπως να ρωτήσω καλύτερα πόσες φορές δεν έγινε αυτό; Πιστεύω θα είναι πολύ πιο γρήγορο το μέτρημα. Οι συσκευές λοιπόν είναι ένας ακόμη εχθρός ανάμεσα σε εσάς και τον άνθρωπο που μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι. Με έναν πολύ έξυπνο τρόπο εισβάλλουν στον χώρο σας και μπαίνουν ανάμεσα σας. Έχει παρατηρηθεί πως, ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών επιλέγει ασυναίσθητα να ασχοληθεί με το κινητό του και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά με τον σύντροφό του. Ούτε χάδια, ούτε αγκαλιές, ούτε φιλία περιλαμβάνει εκείνο το βράδυ. Αντιθέτως χαρακτηρίζεται από ατελείωτο σκρολάρισμα, like σε άσχετες φωτογραφίες και παρακολούθηση ανούσιων βίντεο. Θέλετε να πιστέψω πως όλα αυτά είναι πιο απολαυστικά από την ερωτική επαφή; Ε, όχι δα!

 

3. Κούραση

Και φυσικά από τη λίστα δεν μπορεί να απουσιάζει η κούραση. Είναι αναμενόμενο και λογικό να αισθανόμαστε κουρασμένοι όταν πέφτουμε στο κρεβάτι μας. Η δύσκολη μέρα στο γραφείο, οι δουλειές του σπιτιού και οι έξτρα υποχρεώσεις μάς οδηγούν απευθείας στο κρεβάτι για έναν και μόνο σκοπό, τον ύπνο. Κι αφού εξαντλήσεις και το τελευταίο απόθεμα δύναμης, θα μου πεις «που χρόνος για έρωτες;». Δε θα διαφωνήσω αλλά να θυμάσαι πως η επόμενη μέρα είναι πάντα υπέροχη όταν το προηγούμενο βράδυ κοιμάσαι ικανοποιημένος.

 

 

4. Διαφορετικοί τρόποι απόλαυσης  (φετίχ)

Ένας ακόμη εχθρός της ερωτικής επαφής είναι να ανακαλύψετε στην πορεία πως οι προτιμήσεις σας για το πώς θα γίνει το παιχνίδι είναι διαφορετικές. Στον έναν αρέσει το ρομαντικό, το απλό, το ήρεμο, χωρίς βοηθήματα και πολλές εναλλαγές. Στον άλλον αρέσει το ρομαντικό αλλά γουστάρει και την αγριάδα, θέλει να βάλει στον αγώνα και έξτρα παιχνίδια. Θέλει να αλλάξετε πορεία εκατό φορές και να ικανοποιηθείτε και τις εκατό. Σε αυτή την περίπτωση τα ετερώνυμα δεν έλκονται αλλά απωθούνται.

 

5. Μονοτονία/ανία

Σε αυτή τη περίπτωση θέλω να ξεκαθαρίσω πως η μονοτονία της ερωτικής ζωής των ζευγαριών δεν έχει να κάνει με τη διάρκεια της σχέσης τους αλλά με τον τρόπο που επιλέγουν να «παίζουν». Και το φιδάκι κάποια στιγμή θα το βαρεθείς όταν το παίζεις με τον ίδιο τρόπο, έτσι δεν είναι; Και μη με ρωτήσετε αν υπάρχει και κάποιος άλλος τρόπος πέραν του κλασικού· όταν υπάρχει φαντασία όλα γίνονται! Έτσι και στην ερωτική μας ζωή όταν κάνουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια καταντάει προβλέψιμη διαδικασία, χιλιοπερπατημένο μονοπάτι, και ανούσια διαδρομή προς την Ιθάκη. Αυτό το κομμάτι των σχέσεων είναι τόσο βασικό που δε θέλεις να ρουτινιάσει γιατί μετά παίρνει στον λαιμό του και ολόκληρη τη σχέση που έχετε χτίσει.

 

6. Εργασιομανία

Ζηλεύουμε αυτούς που ξυπνούν το πρωί και ανυπομονούν να πάνε στη δουλειά τους, σωστά; Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, μιας και η υπερβολική ενασχόλησή μας με τον επαγγελματικό κόσμο μπορεί να μας οδηγήσει στην εργασιομανία. Ουσιαστικά όταν είσαι εθισμένος με τη δουλειά σου, είτε λείπεις άπειρες ώρες από το σπίτι, είτε κουβαλάς δουλειά στο σπίτι, είτε περνάς άσκοπα έξτρα ώρες στο γραφείο μόνο και μόνο γιατί έχεις υπερβολικό πάθος για την εργασία σου. Αυτό όμως είναι ένας ακόμη εχθρός για τη ερωτική σου ζωή. Όσο εσύ δουλεύεις αφήνεις άλλα πράγματα να περιμένουν στη γωνία, κι αν κάποια στιγμή δε σκεφτείς καν να τα πάρεις, κάποιος άλλος θα το προσπαθήσει. Με το να επενδύεις ώρες ολόκληρες στη δουλεία σου, παραμελείς το κρεβάτι σου και τον άνθρωπό σου. Η εργασιομανία επομένως είναι ένας σημαντικός εχθρός γιατί σου απορροφάει χρόνο, ενέργεια και όρεξη.

 

Μακάρι να ήταν μόνο αυτοί οι εχθροί του έρωτα, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού –και κάτι ψιλά. Δυστυχώς είναι πολύ περισσότεροι αλλά δεν μπορούν να κατονομαστούν όλοι. Μα αν καταφέρουμε να πιάσουμε το νόημα ίσως αφήσουμε για λίγο -ή για πάντα, θα έλεγα εγώ- πίσω όλα αυτά που μας στερούν υποσυνείδητα το ομορφότερο κομμάτι της ανθρώπινης επαφής. Μόνο όταν καταλάβουμε πόση μαγεία κρύβεται στη συγκεκριμένη πράξη  θα της δώσουμε και τη σημασία που της αξίζει. Ελπίζω μέχρι τότε να μην είναι πολύ αργά και για τους δύο…

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.