Απ’ την πρώτη στιγμή που καταλαβαίνεις πόσο πολύ γουστάρεις τον άλλον, το μυαλό σου αυτόματα κάνει τις πρώτες σκέψεις για το τι θα γινόταν αν το μόνο που σας χώριζε ήταν μια ανάσα. Τον φαντάζεσαι να σε κρατά απ’ τη μέση με τόση δύναμη, μην του φύγεις, κι εσύ τον αγγίζεις με τέτοιο τρόπο που του επιβεβαιώνεις πως δε θα πας πουθενά.

Κι η απόσταση ανάμεσά σας όλο και μειώνεται, λίγο ακόμα, λίγο πιο κοντά. Αυτό ήταν. Το πάθος έγινε ηδονή κι η ηδονή κόλαση. Δε χρειάστηκαν πολλά για να φτάσετε μέχρι εδώ. Ένα μόνο άγγιγμα ήταν αρκετό. Αλλά από εδώ και πέρα δε θα αρκούν άλλα χίλια για να χορτάσει ο ένας τον άλλον.

Οι επιστήμονες λένε πως το άγγιγμα είναι ένας απ’ τους δυνατότερους τρόπους για να συνδεθείς με τον άλλον. Ο τρόπος με τον οποίο θα σε αγγίξει, θα σου επικοινωνήσει πολλά περισσότερα από όσα θα σου ‘λεγε με λόγια. Όπως ανέφερε κι ο Leo Buscaglia «υποτιμούμε σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη ενός αγγίγματος», και δεν πρέπει.

Με το σωστό άγγιγμα θα επικοινωνήσεις νοήματα για ‘σένα. Θα δώσεις στον άλλο να καταλάβει πού σταματάνε τα όρια, αν σταματάνε φυσικά, γιατί ο έρωτας δεν τα σηκώνει αυτά. Είτε είστε στην αρχή αυτής της σχέσης είτε κάπου στη μέση το άγγιγμα είναι το άλφα και το ωμέγα. Ό,τι κι αν κάνετε, όπου κι αν πάτε, πάντα θα θέλει ο ένας να νιώθει το σώμα του άλλου. Ποτέ δεν κουράζουν τα χάδια, ποτέ δε γίνεται βαρετή η αφή.

Όταν γουστάρεις κάποιον, λένε, θέλεις να τον αγγίζεις συνεχώς. Να ‘χετε μια συχνή σωματική επαφή. Κι αν σου ακούγεται παράλογο, δεν είναι. Ίσως έτσι νιώθεις τον άλλον να γίνεται όλο και πιο δικός σου. Αρχίζεις να παίρνεις μια αποκλειστικότητα και τον αγγίζεις όπως δεν μπορεί να το κάνει κανείς άλλος. Καταδικασμένοι πλέον να αναζητάτε παντού ο ένας το χάδι του άλλου. Όπου και να ‘στε. Ό,τι ώρα και να ‘ναι. Εσύ αναζητάς το άγγιγμά της για να σε ηρεμήσει κι αυτή αναζητάει το δικό σου για να νιώσει ξανά προστατευμένη. Μία τόσο απλή κίνηση, που από πίσω της, όμως, κρύβει τόσα μηνύματα.

Το κάθε άγγιγμα έχει τη δική του σημασία. Είναι από αυτές τις φορές που οι ίδιες οι λέξεις κάνουν πίσω και δίνουν χώρο στην αφή. Σε αυτήν την αίσθηση που αλίμονό της αν δεν υπήρχε. Σε αυτήν την αίσθηση που περιγράφει λεπτομερώς τον έρωτα. Καμιά φορά τα λόγια είναι περιττά, και δεν τα ‘χεις ούτε κι ανάγκη. Δε χρειάζεται να μιλήσεις, όταν μπορείς να αγγίξεις.

Μπορεί απλά να κάθεστε στον καναπέ, εσύ να βλέπεις αραχτός τηλεόραση κι αυτή εσένα. Δε θέλει να σε ενοχλήσει και γι’ αυτόν τον λόγο, αρχίζει και σε πλησιάζει δειλά. Αθόρυβα καταλήγει να κουρνιάζει δίπλα σου, μόνο και μόνο επειδή θέλει να νιώσει το σώμα σου στο δικό της. Δε λέει λέξη και δε χρειάζεται κιόλας να πει κάτι. Το μήνυμα εστάλη. Είσαι δικός της. Σε αγγίζει. Κι εσύ αφήνεις το μπουκάλι της μπίρας στο τραπεζάκι παραδίπλα και, χωρίς επίσης να πεις κουβέντα, απλώνεις το χέρι σου γύρω της, και την κολλάς πάνω σου. Το μήνυμα ελήφθη. Αυτό ήταν. Άγγιγμα ψυχής.

Δε χρειάζεται πάντα να ακουμπάς τον άλλον για να καταλήξετε ιδρωμένοι στα σεντόνια. Δεν είναι αυτός ο σκοπός του αγγίγματος. Σκοπός είναι με το που βλέπεις τον άλλον να θες να τον αγγίξεις, να νιώσεις το δέρμα του κολλημένο στο δικό σου. Να υπάρξει αυτή η σωματική επαφή που τόσο λαχταράς να νιώσεις, μόνο και μόνο επειδή γουστάρεις τρελά.

Αν κάτσεις να το καλοσκεφτείς, δεν επιτρέπεται να σε αγγίζει ο οποιοσδήποτε. Δε δίνεις και το δικαίωμα, δηλαδή, στον οποιονδήποτε. Μα αν δώσεις αυτό το δικαίωμα σε αυτόν ή αυτήν που γουστάρεις, τότε πρέπει να ‘σαι κι εσύ ξύπνιος, για να λάβεις τα μηνύματα που σου πετάει σαν βελάκια.

Αν, για παράδειγμα, σε ακουμπήσει στο πρόσωπο, έστω για να σου βγάλει πρώτος αυτήν την τριχούλα, που τόσο σε ενοχλεί, είναι σημάδι ότι θέλει να ‘ρθει πιο κοντά σου. Και πάμε στα χέρια, στον πρωταγωνιστή του αγγίγματος, λένε ότι χειραψία που κρατάει πάνω από πέντε δευτερόλεπτα είναι σημάδι ότι κάτι υπάρχει στον μεταξύ σας αέρα. Αντίστοιχα, λένε πως και το (δήθεν τυχαίο) άγγιγμα στους μηρούς, ψαρεύει αντιδράσεις και γεννάει ερωτισμό κι οικειότητα.

Αυτά κι άλλα πολλά αγγίγματα έχουν πάντα κάτι να πουν.  Άσε την αφή να στα αποκαλύψει όλα.

 

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη