Σε γενικό επίπεδο, όσο μεγαλώνουμε, ανακαλύπτουμε τι, πραγματικά, μας αρέσει και το διακρίνουμε απ’ το τι νομίζαμε ότι μας άρεσε. Ειδικά όταν αφορά το σεξ, κάτι τόσο προσωπικό, πρέπει να καταργήσουμε τα ταμπού, ώστε να καταλάβουμε τις αληθινές προτιμήσεις μας.

Μη σκέφτεσαι τι θα πει ο κόσμος, ο κόσμος κάνει το σεξ που αρέσει σε εκείνον κι εσύ έχεις το δικαίωμα να κάνεις το σεξ που αρέσει σε εσένα. Παλιότερα, το άγριο (kinky) σεξ θεωρούταν ψυχική ανωμαλία, ακόμη κι απ’ τους ψυχολόγους, μα σχετικά πρόσφατα αποδείχθηκε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε εξιτάρει λίγη βία, λίγα σχοινιά και δεσίματα, λίγες σφαλιάρες παραπάνω, so what? Όπως είπαμε, δικό σου το κρεβάτι, δική σου κι επιλογή.

Λίγοι είναι, βέβαια, εκείνοι που απ’ τις πρώτες τους σεξουαλικές εμπειρίες κατάλαβαν τι τους αρέσει. Συνήθως, παίρνει χρόνο και τους κατάλληλους παρτενέρ για να το διαπιστώσεις. Παρτενέρ που θα σου προτείνουν δύο καινούργια πράγματα και θα ‘χουν και τον τρόπο να σε πείσουν να τα δοκιμάσεις. Αρκεί, σαφώς, μέσα σου να ‘σαι ήδη πρόθυμος να πειραματιστείς για να σε πείσει κάποιος. Πότε δεν πρέπει να κάνεις κάτι που δε θέλεις στο σεξ, κανόνας!

Το κλειδί σε μια πετυχημένη σεξουαλική ζωή είναι η ομιλία κι η συνεννόηση με τον εκάστοτε σύντροφό σου. Μίλα καθαρά για ποια πράγματα σου αρέσουν και ποια όχι. Ποια θα ήθελες να δοκιμάσεις στο μέλλον και ποια είναι εκτός των δικών σου ορίων. Μιλάς ξεκάθαρα, γιατί ο άλλος είναι απίθανο να μαντέψει τα γούστα σου, και συνήθως αυτή η συζήτηση καλό είναι να γίνεται στις αρχές. Όταν αρχίζετε να νιώθετε άνετα, τότε είναι η σωστή χρονική στιγμή να φτιάξετε και το σεξ σας προς το καλύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν θεωρήσουμε πως καταλήξαμε, τα γούστα μας αλλάζουν διαρκώς, όπως κι ολόκληρη η ζωή μας. Θυμάσαι που ήσουν παιδί κι έτρωγες με ευχαρίστηση κάποιο φαγητό που τώρα ίσως και να το σιχαίνεσαι ή (πιο πιθανό) το αντίστροφο; Έ, κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με τα γούστα σου στο κρεβάτι. Μπορεί κάποτε να σου άρεσε και να απολάμβανες το vanilla σεξ και τώρα να το θεωρείς βαρετό μέχρι αηδίας. Το να αλλάζουν τα «θέλω» σου (και) στο σεξ είναι νορμάλ. Κι όχι μόνο ιδιαίτερα από vanilla σε kinky αλλά και το αντίστροφο.

Το BDSM, συγκεκριμένα, είναι ένα απ’ τα πιο γνωστά φετίχ, ιντριγκάρει η παράδοση, η αίσθηση το ότι ο άλλος σε κάνει ό,τι θέλει, κι εσύ είναι αδύνατον να αντισταθείς. Η ευχαρίστηση μέσα απ’ τον πόνο και την κυριαρχία. Αν γενικά στο σεξ κυριαρχεί η αδρεναλίνη, στο BDSM βαράει κόκκινο, είσαι διαρκώς σε εγρήγορση κι οι αισθήσεις σου είναι όλες ξάγρυπνες και σε επιφυλακή. Έχεις αφεθεί στο έλεος του συντρόφου σου κι εκείνος άμα θέλει θα σε ευχαριστήσει. Κι αυτό είναι που σε εξιτάρει πιο πολύ, ο απόλυτος έλεγχος που ‘χει επάνω στο κορμί σου. Αφήνεσαι και διεγείρεσαι με τρόπους που δε θεωρούσες δυνατόν να σου αρέσουν, που ίσως κάποτε να τους χαρακτήριζες περίεργους.

Σε περίπτωση, όμως, που ήσουν το kinky freak της παρέας (και ναι, σε όλες τις παρέες υπάρχει ένα -κρυφό και μη) και τώρα ούτε να ακούς για σφαλιάρες, ξενερώνεις, μην τρομάζεις. Όχι, δε σε απήγαγαν εξωγήινοι. Όχι, δε γίνεσαι βαρετός στο κρεβάτι. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια επιστημονική/ψυχολογική εξήγηση, άλλα η δική μου είναι ότι απλά άλλαξαν τα γούστα σου. Δικαίωμά σου είναι και δε νομίζω να μην είναι και ξεκάθαρα επιλογή σου. Αυτό σου αρέσει (πλέον), τελεία και παύλα. Το να αλλάζουν οι προτιμήσεις σου δεν είναι κάτι καλό ή κακό. Αν πρέπει να το κατηγοριοποιήσουμε, σώνει και ντε, ίσως να ‘ναι θετικό, σημάδι εξέλιξης. Μεγαλώνεις, δοκιμάζεις, αναθεωρείς. Σε κάθε τομέα.

Εξάλλου, και το απλό έχει κι αυτό την ομορφιά του. Ίσως να χόρτασες από αυτό το στιλ και να χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Ή ίσως είσαι σε μια σχέση που ξέρεις πως ο σύντροφός σου δεν έχει τις ίδιες προτιμήσεις με εσένα κι ασυνείδητα καταπιέζεις τον εαυτό σου, γιατί έτσι πιστεύεις πως θα πετύχει η σχέση σας. Δεν μπορείς να ξέρεις αν ποτέ θα σου εμφανιστεί η αιτία που άλλαξαν οι προτιμήσεις σου και στις δύο περιπτώσεις. Το μόνο που ‘χεις να κάνεις είναι να μάθεις να απολαμβάνεις (μέσα σε λογικά και νομικά πλαίσια, βέβαια) μία απ’ τις πιο σπουδαίες ευχαριστήσεις της ζωής, χωρίς ντροπές και καθώς πρέπει ηλιθιότητες.

Συντάκτης: Ελένη Κοτσαμπάσογλου