Όλοι μας πρέπει να έχουμε πέσει έστω και μια φορά στη ζωή μας στην παγίδα της τελευταίας στιγμής, είτε αυτό αφορά πράγματα για τη δουλεία είτε για το πανεπιστήμιο είτε για να φτιάξεις μια βαλίτσα για ένα ταξιδάκι αναψυχής. Όλα μα όλα στη ζωή απαιτούν χρόνο, από το πιο εύκολο πράγμα μέχρι και το πιο δύσκολο. Κάθε μας υποχρέωση θα μας πάρει χρόνο μέχρι να γίνει και το ξέρουμε. Ίσως αυτό να είναι κι ένας από τους λόγους που μας κακοφαίνεται πριν καν αρχίσουμε. Θεωρούμε πως αυτό το κάτι που έχουμε να κάνουμε θα μας πάρει ώρες ολόκληρες, θα μας στερήσει χρόνο από άλλα –και καλά– σημαντικότερα και καλύτερα πράγματα. Αν σας έλεγα όμως πως κάτι τέτοιο δε θα ίσχυε αν τηρούσατε έναν και μόνο βασικό κανόνα; Αν σας έλεγα πως η ζωή σας θα γινόταν ευκολότερη αν προγραμματίζατε τον χρόνο σας μ’ έναν διαφορετικό τρόπο;

Σκέψου κάτι που έχεις να κάνεις. Όσο βαρετό, δύσκολο ή παιχνιδάκι κι αν σου φαίνεται κράτησέ το στο μυαλό σου. Τώρα, πάρε μια κόλλα χαρτί και χώρισέ τη σε τρία σημεία. Όπως γουστάρεις εσύ, είτε σε γραμμές, είτε σε κουτιά είτε σε κύκλους με διακεκομμένη περίμετρο. Σημασία έχει να ναι τρία μέρη.  Αυτή την υποχρέωση που έχεις να κάνεις, τοποθέτησε την στη μέση και τώρα, να, το μυστικό. Αφιέρωσε χρόνο πριν, χρόνο κατά τη διάρκεια και χρόνο μετά από αυτό που έχεις να κάνεις. Το π’ιασες; Χρόνος πριν, χρόνος κατά, χρόνος μετά. Έτσι πάει. βάλ’ το στο μυαλό σου κι άρχισε να το εφαρμόζεις.

Αφιέρωσε λοιπόν χρόνο πριν ξεκινήσεις να κάνεις αυτό που έχεις να κάνεις. Φρόντισε να έχεις μαζέψει από πριν, όλα όσα θα σου χρειαστούν για το επόμενο στάδιο. Αφιέρωσε χρόνο σ’ αυτή τη σκέψη έτσι ώστε να τη μελετήσεις πρώτα μέσα στο μυαλό σου, να την οργανώσεις και να την προγραμματίσεις με βάση τα δεδομένα σου. Δες την πρώτα να παίρνει μορφή στο μυαλό σου και μετά βάλ’ την κάτω και σκίσ’ την! Κάπου εδώ κάνε τη χάρη στον εαυτό σου κι απομάκρυνε από κοντά σου ό, τι περιττό υπάρχει γύρω σου εκείνη τη στιγμή. Προετοίμασε τον χώρο έτσι όπως εσύ θα νιώθεις πιο οικεία. Εδώ που τα λέμε και σ’ άλλον χώρο να είσαι μπορείς να μετακινήσεις δύο καρέκλες, για παράδειγμα! Δεν είπα να το κάνουμε καλοκαιρινό, μα ένας διαμπερής κι άνετος χώρος θα σε βοηθήσει να είσαι πιο παραγωγικός.

Χρόνος «κατά» Ό, τι πιο σημαντικό. Αφιέρωσε τον χρόνο σου αποκλειστικά και μόνο σε ό, τι έχει να κάνει με την υποχρέωσή σου. Μην αποσπάσαι από το τι συμβαίνει γύρω σου, ή πίσω από την οθόνη του κινητού σου. Δώσε όλο σου το είναι εκεί. Δούλεψε, μίλησε, σκέψου, προσπάθησε. Θέλει υπομονή. Βάλε χρονικό περιθώριο στον εαυτό σου, πες «σε 4 ώρες θέλω να το έχω έτοιμο» και πίστεψέ με στις 3 θα ‘χεις ξεμπερδέψει ήδη! Focus λοιπόν. Θα δεις πως όλα σιγά σιγά θα παίρνουν μια ροή κανονική. Θα βγαίνουν όλα αβίαστα κι ούτε που θα το καταλάβεις. Και το σημαντικότερο; Θα το ‘χεις κάνει και με επιτυχία! Και θα ‘σαι και happy γιατί από πριν φρόντισες να νιώθεις ήδη καλά μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση.

Τώρα που τελείωσαν τα ζόρικα, πάρε μια βαθιά ανάσα και χαμογέλα γιατί you did it! Δώσε όμως χρόνο για το μετά. Αυτό το μετά είναι που μετράει γιατί θα έρθει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και κανείς δε θέλει άσχημο end σωστά; Ο χρόνος που θ’ αφιερώσεις μετά λοιπόν, θα σε οδηγήσει στο happy end σου. Ποιο είναι το tip σ’ αυτό το σημείο; Με το που θα τελειώσεις, οφείλεις στον εαυτό σου ν’ αφιερώσεις χρόνο «μετά» απ’ όλη την προσπάθεια, έτσι ώστε ν’ απολαύσεις, να καμαρώσεις και να χαρείς αυτό που μόλις έκανες. Τελείωσες την πτυχιακή σου; Έγραψες ένα κείμενο; Έπλυνες τα πιάτα; Σταμάτα και καμάρωσε αυτό που μόλις έκανες! Δεν ήταν καθόλου εύκολο, πίστεψέ με. Ό, τι κι αν ήταν αυτό. Μη βιαστείς λοιπόν να ξεκινήσεις κάτι άλλο αμέσως μετά. Πάρε τον χρόνο σου. Αυτό, σίγουρα θα σου τονώσει το ηθικό και θ’ αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου!

Εφαρμόζουμε λοιπόν τον κανόνα του χρόνος «πριν», χρόνος «κατά» χρόνος «μετά». Σήμερα λοιπόν αλλάζουμε τη ζωή μας! Γιατί όχι; Έτσι κι αλλιώς, όπως έχουν τα πράγματα τώρα, το μόνο που μας συμβαίνει είναι αλλαγές παντού, που ίσως τους περισσότερους μάς τρομάζουν. Όμως, όλα μπορούν να γίνουν. Αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε όντως να το καταφέρουμε. Οργανωθείτε λοιπόν! Το ‘χουμε!

 

Συντάκτης: Τζένη Άστρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου