Δεν είναι τυχαίο ότι η επανάσταση είναι γένους θηλυκού. Η αντίσταση επίσης. Η ελευθερία, η δημοκρατία, ισότητα, η αυτοδιάθεση, η ανεξαρτησία, η δύναμη. Λέξεις με ενέργεια που αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο. Αυτή τη θηλυκή δύναμη την πολέμησαν φιλοσοφίες, θρησκείες και ιδεολογίες ανά τους αιώνες. 2022 και η γυναίκα αποτελεί κρυφή και φανερή απειλή για όσους δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τις ποιότητες αυτές και γι’ αυτό μέσα στην κοινωνική και πολιτισμική συνάφεια δυτικών κι ανατολικών πολιτισμών ανακαλύπτονται μηχανισμοί καταστολής της θηλυκής αξίας. Ένας από τους πιο φανερούς μηχανισμούς που αφορά ισλαμικούς πολιτισμούς, είναι η επιβολή της μπούρκας.

Ήδη από τους προ-ισλαμικούς χρόνους, υπήρχαν διάφοροι τύποι πέπλων προσώπου. Η πιο σκληροπυρηνική εκδοχή των πέπλων αυτών είναι η μπούρκα, καθώς καλύπτει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου. Η γυναίκα που τη φορά αντικρίζει τον κόσμο μέσα από ένα υφασμάτινο πλέγμα στο ύψος των ματιών. Το βάρος του υφάσματος ζυγίζει περίπου δέκα κιλά.

Η επανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν σήμανε την επανακατάληψη των δικαιωμάτων της γυναίκας εκεί, καθώς τις ανάγκασε πάλι να χάσουν μέσω της επιβολής του ενδυματολογικού αυτού σκουπιδόσακου το δικαίωμα της ατομικότητας, της αυτοδιάθεσης, της ανάδειξης της ιδιαίτερης ομορφιάς των χαρακτηριστικών ενός προσώπου και σώματος, το οποίο χάνει τη δυναμική της λεκτικής κι εξωλεκτικής του έκφρασης μαζί με την προτροπή ότι είναι καλύτερο για εκείνες να παραμένουν στο σπίτι.

Η απαξιωτική αυτή ενδυμασία μόνο ως θρησκευτικό σύμβολο δε λαμβάνεται από τις γυναίκες εκεί, αλλά ως την πιο ακραία έκφραση μισογυνισμού. Αν ανατρέξουμε στο επιστημονικό πεδίο των Ισλαμικών Σπουδών, θα δούμε ότι δεν προκύπτουν από το Κοράνι σαφείς ενδυματολογικές οδηγίες για τη θωράκιση της σεμνότητας της γυναίκας, αφού από τους 6.000 στίχους του, μόνο οι 6 αναφέρονται στο πώς οφείλει να παρουσιάζεται μια γυναίκα δημοσίως- γι’ αυτό και οι περισσότερες μουσουλμανικές σχολές υποστηρίζουν πως η πλήρης κάλυψη του προσώπου δεν είναι υποχρέωση που προκύπτει από την ισλαμική θρησκεία.

Δέκα γυναίκες, όσα τα κιλά του ενδυματολογικού φόρτου που οι Ταλιμπάν επέλεξαν να τους εναποθέσουν μαζί με τόνους καταπίεσης, βάδισαν 200 μέτρα στην Καμπούλ (τόσο τους επετράπη πριν τις σταματήσουν οι Ταλιμπάν ) φωνάζοντας: «Δικαιοσύνη, δικαιοσύνη! Η μπούρκα, δεν είναι δικό μας (κάλυμμα)». Η παρουσία των δημοσιογράφων έκανε τους Ταλιμπάν να τις σταματήσουν με προσχηματική ευγένεια την οποία επιστράτευσαν για να ζητήσουν κι από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από το σημείο.

Δέκα γυναίκες βάδισαν και δήλωσαν ότι δεν είναι σκιές του δημόσιου βίου, αλλά ενεργές και παρούσες. Δέκα γυναίκες σήκωσαν το πέπλο του μισογυνισμού από πάνω τους. Δέκα γυναίκες φώναξαν ότι δεν ανήκουν κάτω από καλύμματα κι ότι τη δική τους αλήθεια δε θα την καλύψει κανείς.

Δέκα γυναίκες  σήκωσαν το κεφάλι σε όσους θέλησαν να τους το χαμηλώσουν μέσα σε μια κουκούλα ντροπής. Δέκα γυναίκες έβαλαν τα στήθη τους μπροστά, αψηφώντας το προσωπικό τους τίμημα για να υπερασπιστούν τις γυναίκες της πατρίδας τους. Δέκα γυναίκες ανέδειξαν τι σημαίνει να είσαι όμορφη εσωτερικά κι εξωτερικά. Δέκα γυναίκες ανέδειξαν τι σημαίνει να είσαι πολεμιστής και πως αυτό καμία σχέση δεν έχει με τα όπλα.

Δέκα γυναίκες με το βάδισμά τους ξεφτίλισαν τους εξευτελιστές της γυναικείας φύσης. Δέκα γυναίκες αρνήθηκαν να παραδώσουν τις νέες ελευθερίες που είχαν κατακτήσει με κόπο τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι Αφγανές, επιστρέφοντας στο σχολείο ή κάνοντας αίτηση για θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας σε μια χώρα κοινωνικά συντηρητική.

Δέκα γυναίκες στάθηκαν ορατές  μπροστά σ’ έναν πλανήτη  θεατών ηγετών και πολιτών -σκιών και μαριονετών- που επιτρέπουν το έτος 2022 το έμφυλο μίσος με ή χωρίς περιτύλιγμα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ευαγγελία Τόλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου