rgthyjh

Μια γυναίκα που ελπίζει να συλλάβει, μπορεί να φαντάζεται ως κάτι ονειρεμένο τη στιγμή που θα δει το τεστ εγκυμοσύνης να γίνεται θετικό με σκηνές με δάκρυα χαράς, τρέχοντας προς τον/τη σύντροφό της να πει τα ευχάριστα, όπως στις ταινίες. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό ακριβώς συμβαίνει. Για άλλες μέλλουσες μαμάδες, ωστόσο, η ανταπόκρισή τους σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης είναι απροσδόκητα διφορούμενη με πρώτη αντίδραση το «συμβαίνει όντως αυτό;».

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να προσπαθήσει να συλλάβει ένα παιδί, μπαίνει σε μια περίοδο που μπορεί να είναι πολύ φορτισμένη συναισθηματικά. Αν η σύλληψη συμβεί σύντομα μετά την έναρξη της προσπάθειας, όταν συμβεί πραγματικά μια εγκυμοσύνη, μπορεί να αισθανθείτε λίγη δυσπιστία. Σχηματικά τώρα, σκεφτείτε το σαν τα τεστ για covid που κοιτάμε και ξανακοιτάμε αν είναι αχνές μία ή δυο γραμμές κι επαναλαμβάνουμε για σιγουριά. Έτσι και κάποιες γυναίκες, μόλις εμφανιστεί το σύμβολο συν, ή η επιπλέον ροζ γραμμή ή η λέξη «έγκυος», ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του τεστ, μπορεί στην αρχή να αμφιβάλλουν για την ακρίβειά του. Έτσι μπορεί να επαναλάβουν μια ντουζίνα τεστ μόνο και μόνο για να είναι 100 τοις εκατό σίγουρες.

Ακριβώς τη στιγμή που καταφέρνει στον εγκέφαλο να εγγραφεί ότι αυτό όντως συμβαίνει, είναι η στιγμή που μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί η εγκεφαλική λειτουργία πανικού. Σκέψεις για το σώμα που θ’ αλλάξει, πολλά μωρά που κλαίνε, κοστίζουν κι επηρεάζουν τη ζωή του ζευγαριού, μπορεί να πλημμυρίσουν το μυαλό, καθιστώντας δύσκολο να θυμηθεί κάποιος την αρχική επιθυμία να συμβεί. Αυτές οι στιγμές πανικού κι αβεβαιότητας δε σημαίνουν ότι αυτός που τις έχει δεν είναι κατάλληλος να γίνει γονέας. Ίσα-ίσα, το γεγονός ότι υπάρχει μια ανησυχία για το πώς θα φροντιστεί αποτελεσματικότερα ένα παιδί, είναι δείγμα καλού γονιού κι είναι φυσιολογικό στάδιο. Εξάλλου, τα συναισθήματα πανικού θα υποχωρήσουν.

Όταν πια έρχεται η συμφιλίωση με την ιδέα, αρχίζει ο ενθουσιασμός που περίμενε στο περιθώριο για να μπει με τη σειρά του στο παιχνίδι. Συμβαίνει στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο περιμένατε. Είναι αυτό το σημείο που ίσως μια μικρή φωνή φόβου ξεπηδά, υπενθυμίζοντας τη μικρή αλλά πραγματική πιθανότητα ότι κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά κι αυτή είναι μια έγκυρη ανησυχία, αλλά γι’ αυτό υπάρχει ο εξονυχιστικός πια προγεννητικός έλεγχος. Τότε είναι που αρχίζει σιγά-σιγά η προσπάθεια εύρεσης μια ισορροπίας ανάμεσα στον απίστευτο ενθουσιασμό και την παρόρμηση ν’ αρχίσουν οι ανακοινώσεις ξεκινώντας από τον μέλλοντα έτερο γονέα. Εδώ, φυσικά, υπεισέρχονται πολλές παράμετροι που έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα του καθενός, με τη συνειδητή επιλογή και των δύο να υπάρξει ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση λοιπόν που το μόνο περίπλοκο κομμάτι είναι ο τρόπος ανακοίνωσης, υπάρχουν κάποιες ιδέες για ν’ αποφορτιστείτε συναισθηματικά και να μοιραστείτε τη στιγμή αυτή δημιουργώντας μια ξεχωριστή ανάμνηση:

Αν θέλετε μια χαριτωμένη ανακοίνωση εγκυμοσύνης, δείξτε στον σύντροφό σας ότι πρόκειται να γυρίσετε σελίδα στην ιστορία αγάπης σας με μια έκπληξη με άλμπουμ φωτογραφιών. Αγοράστε ένα άλμπουμ φωτογραφιών με σαφείς υποδοχές για φωτογραφίες. Εκτυπώστε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες ο ένας του άλλου σε όλη τη διάρκεια της σχέσης σας. Μπορείτε ακόμη να συμπεριλάβετε μικρά αναμνηστικά, αποδείξεις από ειδικές ημερομηνίες ή άλλα μικρά κουπόνια που μπορεί να έχετε κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Στην τελευταία σελίδα, συμπεριλάβετε μια φωτογραφία του θετικού τεστ εγκυμοσύνης σας.

Εάν εσείς κι ο σύντροφός σας είστε παιχνιδιάρηδες, μπορείτε να του ετοιμάσετε «ψωμάκι στον φούρνο:» Όταν είστε μόνοι στην κουζίνα, τοποθετήστε ψωμάκι για χάμπουργκερ, ψωμάκι για χοτ ντογκ, πρωινό τσουρέκι, στον φούρνο. Ανάψτε τον φούρνο στη χαμηλότερη ρύθμιση, αρκεί να φρυγανίσετε το ψωμί και να ενθαρρύνετε μια υπέροχη μυρωδιά να εμποτίσει την κουζίνα. Στη συνέχεια, τρέξτε στον καναπέ/τραπέζι της κουζίνας και ζητήστε από τον σύζυγό σας να ελέγξει τον φούρνο. Όταν το ανοίξει, μπορεί να πει: «Υπάρχει ένα ψωμάκι στον φούρνο». Στη συνέχεια, μπορείτε ν’ απαντήσετε με: «Υπάρχει κι ένα στον δικό μου!», βάζοντας το χέρι του στην κοιλιά σας. Ιδανική ανακοίνωση για τους λάτρεις της μουσικής, η δημιουργία μιας λίστας αναπαραγωγής τραγουδιών με το «Baby» στον τίτλο- που έχει γίνει και trend στα σόσιαλ, ή η ανακοίνωση την ώρα που τραβάτε βίντεο για να μπορέσετε να απαθανατίσετε την αντίδραση.

‘Οποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, δώστε χρόνο και χώρο να πάρει βαθιές ανάσες. Μέλλοντες γονείς, το ΄χετε!

Συντάκτης: Ευαγγελία Τόλη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου