Οι θεωρίες συνωμοσίας μετά την πανδημία είναι σε έξαρση όσο και η μεταδοτικότητα του covid. Οι πολίτες σ’ όλο τον κόσμο έχουμε γίνει πιο επιρρεπείς σε αυτές κι η τάση να είμαστε καχύποπτοι ότι άλλοι σχηματίζουν συνωμοσίες εναντίον κάποιου και της ομάδας του είναι σαν να έγινε μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η υπόθεση του Adaptive Conspiracism Hypothesis υποστηρίζει ότι τα ανθρώπινα όντα εξέλιξαν ένα σύστημα ανίχνευσης συνωμοσίας, δηλαδή ένα λειτουργικά ολοκληρωμένο νοητικό σύστημα που ενεργοποιείται από συγκεκριμένες ενδείξεις που σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα εχθρικών συνασπισμών (δηλαδή πραγματικών συνωμοσιών) και πραγματικά ως ένα βαθμό μπορεί να προστατεύσει από τέτοιες.

Φυσικά η σόου μπιζ δε θα έμενε εκτός πεδίου διατύπωσης τέτοιων θεωριών. Υπάρχουν αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας διασημοτήτων που κυμαίνονται από πιστευτές έως εξωπραγματικές. Ας δούμε κάποιες από αυτές.

 

1. Η Avril Lavigne είναι νεκρή

Η τραγουδίστρια Avril Lavigne πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας όλων των εποχών. Η συνωμοσία έχει μετατραπεί σ’ έναν αστικό μύθο και μπορεί να εντοπιστεί στο βραζιλιάνικο ιστολόγιο του 2011 “Avril Está Morta” (“Avril is Dead”). Σύμφωνα με τη θεωρία, η Lavigne πέθανε το 2003, λίγο μετά την κυκλοφορία του επιτυχημένου ντεμπούτου της στούντιο άλμπουμ, “Let Go”, και οι δικοί της άνθρωποι προσέλαβαν μια σωσία ονόματι Melissa Vandella για να συνεχίσει την καριέρα της. Τα φόρουμ του Διαδικτύου ξέσπασαν με τη θεωρία αυτή, βρίσκοντας στοιχεία που την επιβεβαίωναν, όπως αλλαγές στις εμφανίσεις της και μια «φωτογράφιση» όπου γράφει το όνομα «Melissa» στο χέρι της. Η θεωρία συνωμοσίας αναδύεται κάθε λίγα χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνεται viral στο Twitter το 2017. Υπάρχει μια άλλη εκδοχή της θεωρίας ότι η Lavigne απλά δεν ήθελε να είναι πλέον διάσημη και προσέλαβε τη Melissa για να γίνει η σωσίας της. Η Lavigne απάντησε τελικά στη συνωμοσία λέγοντας στο Entertainment Weekly, «είναι απλώς μια ανόητη φήμη στο Διαδίκτυο και σοκάρομαι που υπάρχουν άνθρωποι την πιστεύουν».

 

2. Τον John Lennon τον σκότωσε ο Steven King

Ακόμα καλύτερη θεωρία συνωμοσίας είναι αυτή που αφορά στους θρυλικούς Beatles. Σύμφωνα μ’ αυτή ο John Lennon δε σκοτώθηκε από τον Mark David Chapman το 1980, αλλά από από τον Stephen King. Η υπόθεση αυτή διατυπώθηκε αρχικά από τον Steve Lightfoot, έναν τύπο που ζει στη Φλόριντα, του οποίου η θεωρία έγινε γνωστή όταν διέκοψε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να μιλήσει γι ‘αυτό. Η αστυνομία τον συνόδευσε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων. Σύμφωνα με τον Lightfoot, ο King πρέπει να είναι ο πραγματικός δολοφόνος του John Lennon, επειδή ο King μοιάζει με τον Chapman. Είχε την άδεια να διαπράξει τη δολοφονία από τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, οι οποίοι και οι δύο ενοχλήθηκαν από τις ειρηνιστικές προσπάθειες του Λένον, σύμφωνα με τον Lightfoot.

 

3. Οι illuminati σκότωσαν των Eminem

Το 2000, ο Eminem (Marshall Mathers), ξεχωρίζει ως ένας από τους μεγαλύτερους ράπερ στη γη. Αλλά μετά το άλμπουμ του 2004, “Encore”, έκανε ένα διάλειμμα πέντε ετών πριν επανεμφανιστεί στη ραπ σκηνή με το “Relapse”. Ο Mathers το αποδίδει σε μια στέρηση έμπνευσης που του προκλήθηκε από τα ναρκωτικά, κάτι που δεν έπεισε τους συνομωσιολόγους που έκαναν μια δημοσίευση θεωρίας συνωμοσίας, ότι οι Illuminati προσπάθησαν να στρατολογήσουν τον Eminem. O Eminem αρνήθηκε και έτσι οι Illuminati «τον σκότωσαν σε τροχαίο». Στη συνέχεια, οι Illuminati βρήκαν κάποιον σωσία για νέο Eminem ώστε να αντικαταστήσει τον παλιό, γι’ αυτό κι η φωνή του ακούγεται κάπως διαφορετική -σύμφωνα μ’ εκείνους.

 

4. Ο Κιάνου Ριβς είναι αθάνατος

Βέβαια, μερικές διασημότητες φαίνεται να έχουν βρει το ελιξίριο της αντιγήρανσης. Ο Κιάνου Ριβς είναι 52 ετών και μόνο ελάχιστα έχει αλλάξει από τότε που ήταν στα 20 του. Αυτό σε συνδυασμό με την ομοιότητά του με τον Paul Mounet, έναν Γάλλο ηθοποιό από το 1800, καθώς και με μια σειρά από άλλες ιστορικές προσωπικότητες που οι συνωμοσιολόγοι έχουν ανασύρει, θεμελίωσε την υπόθεση ότι είναι αθάνατος. Βρε λες;

Όπως και να έχει τέτοιες θεωρίες για κάποιους αποτελούν διασκεδαστικά αναγνώσματα στο διαδίκτυο αλλά για κάποιους γίνονται σοβαρή εμμονή με επιπτώσεις μέχρι και στη δική τους ζωή.

 

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Ευαγγελία Τόλη