Θυμάστε τον Κώστα Καρρά στην ταινία «Η παριζιάνα» που κυκλοφορούσε μ’ ένα μαγνητοφωνάκι στο χέρι και σε κάθε πιθανή αιθέρια ύπαρξη που συναντούσε έβαζε στο replay την κασέτα με την ατάκα ”You are beautiful Ι love you”; Ναι, όντως, εκείνη την εποχή ο κόσμος έκανε καμάκι, φλέρταρε, επικοινωνούσε με το αντικείμενο του πόθου από κοντά. Στη σημερινή εποχή τα πράγματα ομολογουμένως είναι λίγο διαφορετικά. Όλοι μ’ ένα κινητό στο χέρι ατελείωτες ώρες, ήρθε και μια πανδημία κι επιδείνωσε την κατάσταση με τις καραντίνες. Εκεί έγινε ο μεγάλος χαμός με τις εφαρμογές γνωριμιών. Προφίλ φτιάξαμε, έτοιμοι για συζήτηση είμαστε, αλλά με ατάκες που δε θα φέρουν το αποτέλεσμα της ταινίας ώστε να ακούμε σε κασέτα την ατάκα «Είσαι βλάκας!». Σύνδεση λοιπόν και φύγαμε.

 

1. « Ωραία τα γράφεις. Μήπως θες να μου τα πεις κιόλας;»

Είναι μια ατάκα που αφορά συνήθως προφίλ που διαθέτουν αρκετές πληροφορίες. Δίνεις στον άλλον τη θετική εντύπωση πως ασχολήθηκες και διάβασες το προφίλ του και ταυτόχρονα είναι ένας πλάγιος τρόπος να ζητήσεις μια τηλεφωνική επικοινωνία.

 

2. «Γεια! Τι κάνεις; Έχεις χρόνο το επόμενο Σάββατο; Ουφ, δεν το πιστεύω ότι το είπα! Σειρά σου τώρα.»

Μπορεί αρχικά ο άλλος να ξαφνιαστεί από την ”επιθετική” προσέγγιση αλλά με το τελείωμα της ατάκας σίγουρα θα χαμογελάσει! Παίζεις με το χαρτί της αμεσότητας κι αυτό μόνο κακό δεν είναι. Κι αν δεν απαντήσει σε όλα είναι σίγουρο πως θα απαντήσει σε κάποιο από αυτά.

 

3. «Πες μου μια σειρά που παρακολουθείς στο Netflix»

Αν είναι στα ενδιαφέροντα γραμμένη η λέξη Netflix είναι μεγάλος άσσος στο μανίκι. Δύσκολο να μην απαντήσει ο άλλος καθώς είναι δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια έχουμε ρίξει μαραθώνιες παρακολουθήσεις σειρών. Δεν μπορεί, κάποια θα είναι κοινή ανάμεσα στις τόσες που υπάρχουν.

 

4. «Ασχολείσαι με τη μαγειρική; Γιατί πραγματικά χρειάζομαι βοήθεια πώς να ξεπαγώσω κάτι σε πέντε λεπτά.»

Λένε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι οπότε τι καλύτερο να σε βοηθήσει με συμβουλές να επιδοθείς σε μαγειρικές αλχημείες. Άλλωστε και μόνο η λέξη ”βοήθεια” ξυπνάει την αλτρουιστική πλευρά κάποιου να βοηθήσει ένα χαριτωμένο άγνωστο πλάσμα.

 

5. «Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασες;»

Διάβασμα στα ενδιαφέροντα κι απλώνεται μπροστά σου μια τεράστια γκάμα επιλογών για συζήτηση. Όλοι ξέρουμε πως μ’ ένα βιβλίο χαλαρώνεις, ταξιδεύεις, ανακαλύπτεις οπότε αν κι ένας άγνωστος έχει το ίδιο ενδιαφέρον με σένα αυτό το κάνει ακόμη καλύτερο.

 

6. «Μόλις βρεις την πρώτη ευκαιρία να ταξιδέψεις ποιο μέρος θα διάλεγες;»

Αχ αυτά τα ταξίδια! Αρέσουν σε όλους και είναι πραγματικά μια ατάκα που μπορεί να πυροδοτήσει τις εγκεφαλικές απολήξεις του άλλου. Ξεκινάει σαν ερώτηση, συνεχίζει σαν μοίρασμα εμπειριών και καταλήγει σαν έκφραση επιθυμιών αλλά γεμάτη ελπίδα και χαμόγελα. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για αρχή συζήτησης;

 

7. «Έχω και μηχανή! Πάμε μια βόλτα;»

Αν δεν έχεις κότερο, μείνε στο μεταφορικό μέσο που διαθέτεις αλλά να ξέρεις πως η πρόταση θα εκτιμηθεί. Δείχνεις τη χαλαρότητα της βόλτας κι ως γνωστόν σε μεγάλες βόλτες γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις.

 

8. «Ανακάλυψες καμιά καλή μουσικούλα τελευταία; Ψάχνομαι για κάτι νέο»

Η μουσική έχει ένα ευρύ φάσμα και σίγουρα δεν ακούν όλοι το ίδιο είδος. Είναι όμως μια ατάκα που αφήνει πολλά περιθώρια να συνεχιστεί η κουβέντα μεταξύ σας είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε κι αυτό ίσως το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Εξάλλου μέσα από τις αντιθέσεις προκύπτουν τα καλύτερα!

 

9. «Καλημέρα!»

Καλή η πρωτοτυπία αλλά σαφώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε το κλασσικό του θέματος για αρχή μιας συζήτησης. Μια διαχρονική φράση, ευγενική τόσο όσο και ταυτόχρονα να υποδηλώνει μια μικρή αμηχανία που σίγουρα όμως έχει τη δική της γοητεία!

 

10. «Πες μου ότι είσαι κάπου πιο χαλαρά από εμένα που βρίσκομαι ακόμη στη δουλειά»

Είπαμε είσαι στη δουλειά αλλά χρειάζεσαι και λίγο το χρόνο σου να χαλαρώσεις. Δηλώνεις αυτό λοιπόν κι ο άλλος νιώθει πιο οικεία με αυτή την ατάκα καθώς αφορά κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Ενστικτωδώς θ’ ανταποκριθεί και θ’ απαντήσει καθώς θα θελήσει να μάθει με τι ακριβώς ασχολείσαι. Trust me!

 

 

11. «Δεν ξέρω αν είσαι φαν, αλλά έχει ανοίξει ένα φανταστικό θερινό στη γειτονιά μου. Τι λες;»

Bingo! Σινεφίλ και ρομαντισμός μαζί. Συνδυασμός ακαταμάχητος κι όποιος βρεθεί να πει το αντίθετο θα ψεύδεται. Οι θερινοί κινηματογράφοι είναι μεγάλο δέλεαρ συζήτησης απλώς και μόνο για τη νοσταλγία του πράγματος. Ρωτήστε το και θα με θυμηθείτε.

 

12.« Φανταστική η παραλία που βρίσκεσαι και γενικώς πολύ όμορφο αυτό το μέρος»

Μια φωτογραφία με συγκεκριμένες λεπτομέρειες είναι η ιδανική αφορμή. Θυμίζεις στον άλλον όμορφες στιγμές που έχει περάσει κι αν έχεις βρεθεί κι εσύ στο ίδιο μέρος είναι ακόμη καλύτερα μιας και θα έχετε να συζητήσετε κάτι που έχετε σίγουρα και οι δύο άποψη.

 

13. Στίχους από τραγούδι σε γλώσσα που δεν ξέρει

Θα γκουγκλάρει να δει τι έστειλες, θα ρωτήσει τι εννοείς, θα ρωτήσει επίσης, γιατί έστειλες κάτι στα κινέζικα ή τα σουηδικά. Κι έτσι, θα ξεκινήσει η συζήτηση χωρίς να έχεις κάνει και πολλά. Απλώς μετάφρασε ό,τι σκοπεύεις να στείλεις, μην είναι κάτι που θα σε εκθέσει.

 

14. «Τι σ’ ενδιαφέρει αυτόν τον καιρό;»

Ναι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λάβεις απάντηση και μάλιστα να συνεχιστεί η κουβέντα. Για τον απλό λόγο πως δεν είναι απαραίτητο να επιστρατεύσεις γνώσεις και τρικ επικοινωνίας καθώς αρκετές φορές στις εφαρμογές γνωριμιών τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και αρκετά ξεκάθαρα σχετικά με το τι ψάχνει κάποιος if you know what I mean…

 

15. «Θα ήθελα να σε γνωρίσω καλύτερα αλλά επίσης θα ήθελα να μάθω αυτά που θα επέλεγες εσύ να μου πεις.»

Μπουμ στο μυαλό του άλλου ξεκάθαρα. Σκέψου πόσο όμορφα θα νιώσει με μια τέτοια δήλωση. Και μόνο που δεν ξεκινάς με καταιγισμό ερωτήσεων τύπου ” Τι ζώδιο είσαι;”  και λοιπά τέτοια αλλά του δίνεις το περιθώριο ν’ αποφασίσει τι θα αρχίσει να μοιράζεται είναι μοναδικό.

 

16. «Θεωρείς ότι υπάρχει ιδανική ατάκα για να ξεκινήσει μια συζήτηση;»

Δυο πράγματα μπορούν να συμβούν. Ή θα σου πει ποια θεωρεί ιδανική και πιάνεσαι απ’ αυτό αντιγυρίζοντάς την ή θα σου πει πως δεν υπάρχει οπότε στήνεις όλη την κουβέντα σε αυτό ρωτώντας τον άλλον πώς θα ξεκινούσε μια συζήτηση! Ιδανικός τρόπος να ανακαλύψεις πώς θα προσέγγιζε κάποιον.

 

17. «Ειλικρινά έτσι όπως βλέπω τη φωτογραφία σου μου έρχεται στο μυαλό αυτό το τραγούδι»

Μετά πας στο You tube, κάνεις copy paste το τραγούδι και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σε ρωτήσει γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο. Είτε είναι τα Στρουμφάκια είτε είναι το Sirens των Madrugada από τη γνωστή σειρά. Μετά αρκεί να βρεις μια σωστή αιτιολογία και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

 

18. «Ποιο είναι το σκορ σου στη μονόπολι;»

Το έχουμε ξαναπεί πως οι πληροφορίες στα προφίλ είναι μεγάλη χείρα βοηθείας. Θες να μιλήσεις για την κλασική Monopoly; Θες να αναπτύξεις για τα τουρνουά Magic the Gathering; Ορίστε η ευκαιρία σου. Μεγάλη η ποικιλία του θέματος και με ακόμη περισσότερες παραμέτρους για συζήτηση. Αλλά αφού ασχολείστε θα το γνωρίζετε ήδη!

 

19. «Δεν ψάχνω κάτι συγκεκριμένο αλλά θα ήθελα πολύ να σε γνωρίσω καλύτερα»

Τίμια δήλωση, ξεκάθαρη κουβέντα που δεν είναι ακριβώς ατάκα όμως έχει μια σοβαρότητα που επίσης εκτιμάται σε πολλές περιπτώσεις. Εξάλλου δε χρειάζεται να ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο για να θες να γνωρίσεις ένα νέο άτομο. Ξεκινάς την κουβέντα σου και όπως συνεχιστεί και ό,τι προκύψει.

 

20. «Έχεις κανένα καλό φεστιβαλάκι υπόψιν;»

Η μουσική ενώνει τον κόσμο και κάθε φορά που έχουμε συζήτηση γύρω από αυτή μόνο θετικά συναισθήματα μπορούν να δημιουργηθούν. Αν τα γούστα μας είναι τόσο κοινά με του άλλου εκεί σίγουρα θα έχουμε πολλά μα πάρα πολλά να πούμε. Άσε κιόλας που ξεκινάνε πάλι οι συναυλίες οπότε να μια ευκαιρία για πρόταση να πάτε μαζί!

 

Η ανθρώπινη επικοινωνία από καταβολής του κόσμου βασίζεται σε νόρμες, κανόνες και αλληλεπιδράσεις. Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό ακόμη ατάκες πιο έξυπνες, πιο ουδέτερες, πιο πιασάρικες κι άπειρα θέματα να ξεκινήσεις μια κουβέντα. Θέσφατο δεν είναι τίποτα ούτε υπάρχουν μαγικές λέξεις – κλειδιά καθώς ο καθένας έχει το κοινό του κι αν κάποιος δε θέλει να απαντήσει οτιδήποτε και να γράψεις εσύ απλώς δε θα το κάνει. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως η αυτοπεποίθηση σε κάθε επικοινωνία είναι ίσως η καλύτερη ατάκα που δε θα πεις αλλά θ’ αφήσει το αποτύπωμά της.

 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ειρήνη Αγρίτη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου