Λίγο-πολύ όλοι συμπεριφερόμαστε το ίδιο όταν μπαίνουμε σε μια σχέση. Είτε είσαι ρομαντικός κι επιρρεπής στις ονειροπολήσεις είτε προσγειωμένος είτε ανυπόφορα εγκρατής είτε αηδιαστικά διαχυτικός, η παραδοχή είναι μία. Στον έρωτα γίνεσαι το ίδιο «χαζός» με όλους.

Εν αρχή ην ο λόγος. Και δώσε του τηλεφωνήματα και δώσε μηνύματα. Καλημέρες, καλησπέρες, καληνύχτες και συζητήσεις μέχρι πρωίας που στερούνται ουσιαστικού νοήματος. Ξέρεις, με εκείνη την εκνευριστική  μωρουδίστικη φωνή που σε τρίτους βαράει, αν μη τι άλλο, μηνίγγια.

Η φάση θυμίζει προχωρημένη εφηβεία. Πράξεις ενθουσιασμού, ακαταμάχητα φιλιά, μειδίαμα σταθερά ζωγραφισμένο στο στόμα και σεξ. Σεξ παντού. Από ξενοδοχεία μέχρι τη θέση του συνοδηγού και τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας. Εύχεσαι αυτή η νιρβάνα να μην τέλειωνε ποτέ.

Έχεις παρασυρθεί σε μια δίνη ερωτισμού που σε ‘χει κάνει να τοποθετήσεις όλα τα σοβαρά ζητήματα «κάτω απ’ το χαλί». Τα κακά σημάδια, όμως, δεν αργούν να κάνουν την εμφάνισή τους. Μια ωραία πρωία ξυπνάς και τίποτα πια δε βρίσκεις συγκλονιστικό επειδή τίποτα πια δεν είναι καινούργιο. Πλήξη, ρουτίνα, ασφυξία. Έπαψες να είσαι κι η πρώτη καλημέρα.

Και ξάφνου, έρχεται το χιλιοειπωμένο κι αφόρητα κλισέ «Έχεις αλλάξει». Κανείς δεν άλλαξε. Απλώς μέχρι πρότινος έβλεπες αυτό που ήθελες να δεις.

Το να αγαπάς και να αγαπιέσαι, πρέπει να ξέρεις, πως δεν είναι η συνταγή της επιτυχίας. Πάψε να θεωρείς το σύντροφό σου αυτονόητο κομμάτι. Ειδικά στην περίπτωση ενός γάμου και δη με παιδιά, τα πράματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο πράματα τα οποία καλείσαι να κάνεις καθημερινά. Ειδάλλως, το καμπανάκι του κινδύνου ηχεί, εσύ δεν το ακούς;

Μπορεί να έχασες μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο. Ο χρόνος είναι πανάκεια. Βρείτε χρόνο. Χρόνο μακριά από παιδιά, γατιά και συγγενείς. Χρόνο με κλειστή τηλεόραση. Μη βιάζεσαι και πάλι να φύγεις για το γραφείο. Χρόνο να πεις πως αγαπάς. Χρόνο για να κάνεις κολασμένο σεξ. Το σεξ είναι η κόλλα που μας δένει. Αναζωπύρωσε την κατάσταση. Τρόποι υπάρχουν. Ενημερωτικά, καμία σχέση δε σώθηκε με λουλούδια και σοκολατάκια.

«Ερωτεύομαι, άρα θαυμάζω». Το ένα λειτουργεί ως προαπαιτούμενο για το άλλο. Με άλλα λόγια το βασικό συστατικό του έρωτα είναι η αίγλη. Και θαυμασμός μόνο από τη μια πλευρά δεν υφίσταται. Μην παραιτηθείς ποτέ από το να καμαρώνεις το σύντροφό σου κι από το να διεκδικείς ποικιλοτρόπως το δικό του θαυμασμό.

Δώσε λίγο απόσταση για να κάνεις την καρδιά σου να φτερουγίσει και πάλι. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τα πάντα μαζί. Και ναι, εννοούμε πως επιβάλλεται και δεν αναβάλλεται να βγαίνει και να ξεφτιλίζεται ενίοτε και χωρίς το επικριτικό σου βλέμμα. Να θυμάσαι: «Το λίγο είναι φάρμακο και το πολύ φαρμάκι».

Λεπτομέρειες θα πεις. Ακόμα κι όταν συνειδητοποίησες πως η σχέση σου άρχισε να χωλαίνει προτίμησες να υιοθετήσεις αυτή τη μοιρολατρική στάση ευελπιστώντας πως όλα θα στρώσουν από μόνα τους. Αμ, δε. Λεπτομέρειες μικρές ή μεγάλες, ουσιαστικές και μη. Εκεί φωλιάζει ο έρωτας. Στο «σ’ αγαπώ» σε χαρτάκι στο ψυγείο. Στα δέκα λεπτά που θα κλέψεις απ’ τη δουλειά για να συναντηθείτε.

Κουνήσου λιγάκι μωρέ. Προτού το καράβι της αγάπης σας πέσει στο παγόβουνο.

 

Συντάκτης: Νατάσα Δόμβρου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη