Γεια σας! Είμαι ο Θυμός. Αν πρωταγωνιστούσα σε ταινία κινουμένων σχεδίων θα με αναγνωρίζατε σίγουρα. Είμαι αυτό το ανθρωπάκι που έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, έντονα φρύδια, γαμψή μύτη, κοντόχοντρα δάχτυλα, καθόλου λαιμό κι απ’ το κεφάλι μου πετάω φωτιές. Εντάξει, δεν είμαι όμορφος το ξέρω. Βασικά, είμαι κακάσχημος κι έχω την τάση να κάνω πολύ κακά πράγματα. Ξεσπάω εκεί που δεν πρέπει, σε κάνω να χάσεις τη λογική σου, σου δημιουργώ νεύρα, σου χαλάω τη μέρα και τη ζωή άμα θέλω άπαξ και τρυπώσω μέσα σου. Πώς το καταφέρνω; Σε κάνω να παίρνεις αποφάσεις που πιθανόν θα μετανιώνεις για πάντα.

Είμαι ο Θυμός κι είμαι πεινάλας. Καταβροχθίζω κάθε κύτταρο λογικής σου. Αυτό είναι το φαγητό μου και θέλω να χορτάσω. Και χορταίνω όσο εσύ με αφήνεις να υπάρχω και να ορίζω τις κινήσεις σου. Δε σε αφήνω να δεις καθαρά, σε ωθώ στα άκρα κι εσύ πας. Αποφασίζω για σένα κι ας έχεις την ψευδαίσθηση ότι έχεις αποφασίσει εσύ.

Έχω τη δύναμη να σε κινώ σα μαριονέτα. Γίνομαι η φωνή σου και ξεστομίζεις μόνο λόγια οργής. Με τη λογική, την ψυχραιμία και την υπομονή δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις. Για να ακριβολογώ, είμαστε σε τελείως διαφορετικά στρατόπεδα. Όταν εμφανίζομαι εγώ, χάνονται αυτές. Τις κατατροπώνω.

Είμαι ο Θυμός κι είμαι ο χειρότερος σύμβουλος όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις. Έρχομαι και ποτίζω τις σκέψεις σου με αρνητικότητα, εκδίκηση, μίσος. Σε κάνω να πιστεύεις πως πράττεις ορθά, αλλά εσύ κάνεις τα μεγαλύτερα λάθη σου και με αφήνεις να χαχανίζω από περηφάνια που τα κατάφερα. Είμαι εφήμερος, αλλά έρχομαι με τόση ένταση που πιστεύεις ότι θα μείνω για πάντα. Παίρνω τη μορφή της αγανάκτησης που έχεις μέσα σου και με τη φωτιά μου μπορεί να κάψω οποιονδήποτε βρεθεί στο δρόμο μου.

Κι αφού σου συστήθηκε ο Θυμός ήρθε η ώρα να συστηθούμε κι εμείς. Είμαστε η Ψυχραιμία, η Ηρεμία, η Υπομονή κι η Λογική. Είμαστε τέσσερις πολύ καλές και σπάνιες φίλες. Μόνο εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Αρκεί να μας αφήσεις. Αρκεί να μη βάλεις το Θυμό πάνω από μας. Εμείς θα σε οδηγήσουμε να πάρεις τις όντως σωστές αποφάσεις. Αποφάσεις που τα αποτελέσματά τους δε θα μετανιώσεις ποτέ. Γιατί απλά με εμάς θα είσαι ο εαυτός σου και θα κάνεις αυτό που πραγματικά θες.

Ο θυμός σου λέει ψέματα. Σου σκοτεινιάζει το τοπίο κι εσύ νομίζεις πως όλα είναι μαύρα. Κάνει την καρδιά σου να κοχλάζει και να επιζητά την εκδίκηση. Μα ξέρεις πως πολλές φορές η εκδίκηση γυρνά στον ίδιο σου τον εαυτό;  Πιο απλά σηκώνεις τα χεράκια σου και βγάζεις τα ματάκια σου. Πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει η εκάστοτε απόφασή σου με σοβαρά ζητήματα.

Μην δρας όταν είσαι θυμωμένος. Μη μιλάς όταν είσαι θυμωμένος. Μην αποφασίζεις όταν είσαι θυμωμένος. Αν σκοπεύεις να πάρεις τηλέφωνο αυτόν που σου προκάλεσε θυμό, στο τελευταίο ψηφίο κλείσε το. Αν θες να μπεις στο αμάξι και να πας να τον βρεις, μην ξεκινήσεις καν.  Αν νιώσεις πως θες να εξαφανιστείς λίγο από όλους κι από όλα πήγαινε μια βόλτα, για τρέξιμο, άκου μουσική στη διαπασών, αλλά μην έρθεις σε επαφή με την πηγή του θυμού σου.

Πάτα αναβολή στο εγωκεντρικό αυτό συναίσθημα. Άφησέ το να κοπάσει μέσα σου. Να εξαφανιστεί. Όλα θα τα δεις από διαφορετική σκοπιά. Πιο ψύχραιμα, πιο ήρεμα με περισσότερη αυτογνωσία για το τι είσαι και για το τι θες να κάνεις.

 

Συντάκτης: Ανδριάνα Νίκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη