Λένε πως τα καλύτερα χρόνια είναι τα μαθητικά. Θα έρθω, όμως, να διαφωνήσω. Αν έχεις υπάρξει φοιτητής, αν τώρα είσαι φοιτητής, θα με καταλάβεις και θα με δικαιολογήσεις. Τα καλύτερα χρόνια είναι τα φοιτητικά για πολλούς κι ευνόητους λόγους. Κι ό,τι είναι ωραίο μας φαίνεται πως κρατά πολύ λίγο. Φτάνεις στο τελευταίο έτος και λες «δεν παίζει, από κάπου θα εμφανιστεί μια κάμερα και θα μου πουν ότι μου κάνουν πλάκα». Πότε πέρασαν αυτά τα άτιμα τέσσερα, πέντε, έξι χρόνια; -δε βάζω παραπάνω, χάνεται η ουσία αν γίνεις αιώνιος.

Τελευταίο έτος, λοιπόν, και λογικά νιώθεις πιο κοντά από ποτέ στο να κρατήσεις στα χεράκια σου αυτό το πολυπόθητο μπεζ χαρτί. Θες να βγεις και να φωνάξεις «μάνα, ορκίζομαι». Για να το κάνεις, όμως, αυτό πρέπει να πατήσεις το πόδι σου επιτέλους και σ’ αυτό το κτήριο που λέγεται σχολή. Πρέπει να ξυπνήσεις –ή έστω να το πάρεις σερί– και να πας στο πανεπιστήμιο ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.  Μπορείς! Πίστεψέ το!

Φτάνει! Δε σε ξενερώνω άλλο. Πάμε στα δικά μας, τα γνωστά. Πού πήγε το μυαλό σου; Μάλλον εκεί που πήγε και το δικό μου. “Fuck it, I’m young”, hashtag Y.O.L.O κι άλλα τέτοια ωραία. Αν τα ποτάκια και τα παρτάκια ήταν μια φορά το φόρτε σου, στο τελευταίο έτος πρέπει να γίνουν δέκα. Βγες, ρε αδερφάκι μου! Αν δε βγεις τώρα που μπορείς, πότε θα το κάνεις;  Ξύπνα και τους «κοιμισμένους» της παρέας και μην αφήσετε μπαράκι και μαγαζί που δεν έχετε δώσει το παρόν. Αλλά με μέτρο, έχουμε να πληρώσουμε κι ένα νοίκι.

Ταξίδεψε! Ρούφα κάθε ευκαιρία που θα σε κάνει να διανύσεις ακόμη και λίγα χιλιόμετρα με το παρεάκι σου. Το οφείλετε στον εαυτό σας, αν δεν το κάνατε στα προηγούμενα έτη. “Travel broadens the mind” λένε οι Άγγλοι κι έχουν απόλυτο δίκιο. Νέες εμπειρίες κι αναμνήσεις από άλλες πόλεις και χώρες. Νέα καμώματα. Διαδώστε την τρέλα σας και σ’ άλλους λαούς. Το έχουν ανάγκη. Κι αν είσαι πιο τολμηρός πήγαινε και Erasmus. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα μετανιώσεις ποτέ και για κανέναν λόγο.

Μην κοιμάσαι! Ή για να το θέσω καλύτερα μην κοιμάσαι σαν βόδι. Ξέρω ότι χαχανίζεις αυτή τη στιγμή, γιατί έχεις στο μυαλό σου ότι τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα σπίτια, αλλά αν αρχίσεις να ξυπνάς νωρίς για να ζήσεις ολοκληρωτικά τη μέρα σου, θα τη δεις αλλιώς και θα σ’ αρέσει στην τελική. Μην ξεχνάς πως η κάθε μέρα σου είναι μια μικρή ζωή. Δώσε της το νόημα που της αξίζει!

Κάνε “all in” σε όλα. Στον έρωτα, στις παρέες, στις τρέλες. Παντού! Τόλμησε, ρίσκαρε, χάσε, πέσε, σήκω, γέλα, νιώσε. Είναι η ζωή σου και είναι τώρα.  Είναι, όπως προείπα, τα καλύτερα χρόνια, αλλά αυτό εξαρτάται από εσένα σε μεγάλο βαθμό. Αν, λοιπόν, τόσα χρόνια ζούσες χλιαρές καταστάσεις, ήρθε η ώρα να το αλλάξεις, για να μην έχεις και χλιαρές αναμνήσεις.

Ζήσε αυτό το έτος –εννοείται και τα προηγούμενα– με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε αν σου δινόταν η ευκαιρία να ξαναγίνεις φοιτητής να είσαι σίγουρος πως δε θα άλλαζες τίποτα. Καμιά αιωνιότητα δε θα μπορέσει να στα φέρει πίσω.

Ζήσε! Ζήσε! Ζήσε!

 

Συντάκτης: Ανδριάνα Νίκου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη